Δύσκολη νύχτα στη Βοιωτία: Εκκενώνεται και δεύτερος οικισμός – Κοντά σε σπίτια οι φλόγες

Δύσκολη θα είναι και η σημερινή νύχτα στη Βοιωτία, καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (23/8) σε δασική έκταση στο Στείρι Διστόμου. Νωρίς το βράδυ δόθηκε εντολή για εκκένωση δύο οικισμών, ενώ εστάλη και τρίτο μήνυμα στους κατοίκους δύο περιοχών να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Συγκεκριμένα, λίγα λεπτά μετά τις 11.30 το βράδυ, οι κάτοικοι σε Περιστερά και Άγιο Νικόλαο καλούνται να παραμείνουν σε ετοιμότητα, λόγω της δασικής φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Νωρίτερα, εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Στείρι. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Στείρι Βοιωτίας απομακρυνθείτε προς Δίστομο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.

Η πρώτη περιοχή που εκκενώθηκε λόγω της φωτιάς ήταν η Ζάλτσα. «Απομακρυνθείτε τώρα μέσω Παναγίας Καλαμιώτισσας προς Κυριάκι», αναφέρεται στο μήνυμα που εστάλη μέσω του 112 σε κατοίκους και επισκέπτες του οικισμού.

Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 24 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα. Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού και τρία αεροσκάφη.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα η φωτιά κύκλωσε την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία που τυλίχτηκε στις φλόγες. Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έκαψε ολοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού. Οι πρώτες φλόγες έφτασαν στο εσωτερικό της Μονής και έκαψαν ένα από τα παλαιότερα κτίρια. Ευτυχώς, έγκαιρα το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς.

Στο μεταξύ, δύο κτηνοτρόφοι απεγκλωβίστηκαν από τα Βάγια Βοιωτίας, όπου σήμερα το μεσημέρι (Τετάρτη, 23/8) έγινε αναζωπύρωση της φωτιάς που ξέσπασε χθες στην Υλίκη.

Η πυρκαγιά, αφού έκαψε κάποια μελίσσια, έφτασε ταχύτατα σε κτηνοτροφική μονάδα, όπου βρίσκονταν οι δύο κτηνοτρόφοι. Ο πατέρας και ο 16χρονος γιος του προσπάθησαν να σώσουν τα ζώα τους, αλλά κινδύνευσαν.

Η μητέρα και σύζυγος άρχισε να φωνάζει γεγονός που έγινε αντιληπτό από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν άμεσα, ενώ υπήρξε και η παρέμβαση δυνάμεων της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους. Πατέρας και γιος τελικά σώθηκαν στο «παρά πέντε» καθώς ο αποπνικτικός καπνός είχε φτάσει στο μαντρί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ