Δημόπουλος στον Realfm 97,8: Το εμβόλιο της AstraZeneca απέτρεψε σχεδόν πλήρως τη βαριά νόσηση και τους θανάτους

“Υπάρχει σημαντική πρόοδος στον τομέα των εμβολίων. Ήρθαν στην Ελλάδα τα εμβόλια της AstraZeneca επομένως ξεκινάει ο παράλληλος εμβολιασμός ατόμων 60-64 ετών, που είναι απόλυτα ασφαλής και έχουμε και δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού και ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στο γεγονός ότι απέτρεψε σχεδόν πλήρως τη βαριά νόσηση και τους θανάτους” δήλωσε στον Realfm 97,8 ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Kαθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Αθανάσιος Δημόπουλος.

“Από την άλλη μεριά έχουμε το εμβόλιο της Johnson & Johnson που αναμένεται να εγκριθεί στις ΗΠΑ στις 26 Φεβρουαρίου και επομένως σύντομα θα έρθει και στην Ευρώπη και έχουμε και άλλα εμβόλια, τα οποία είναι σε φάση πιθανής έγκρισης και διανομής στην Ε.Ε. και ενθαρρυντικά νέα από την επιτάχυνση παραγωγής των εμβολίων που δηλώνουν οι μεγάλες εταιρείες ότι καταφέρνουν να μειώσουν τον χρόνο που απαιτείται για την παραγωγή. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει ένας ορατός ορίζοντας, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τριών μηνών θα μπορούσαμε να πούμε, ώστε να έχουν εμβολιαστεί όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών καθώς και επίσης να ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός ευάλωτων ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω” πρόσθεσε.

“Νομίζω θα υπάρχει μια σταδιακή βελτίωση της κατάστασης, όσο αυξάνει το ποσοστό των ανθρώπων που εμβολιάζονται, ιδιαίτερα όταν προφυλάσσονται τα άτομα που έχουν πιθανότητα να νοσήσουν πιο βαριά και να χρειαστούν νοσηλεία, αυτό οδηγεί σε μια αποσυμφόρηση του ΕΣΥ και σε μια σταδιακή μείωση της μετάδοσης του ιού. Όταν φτάσουμε στο 60-70% του πληθυσμού πετυχαίνουμε τη συλλογική ανοσία και λογικά αναμένουμε έλεγχο της πανδημίας” σημείωσε.

Σχετικά με τις δηλώσεις Κικίλια για καθολικό lockdown ανέφερε ότι “προφανώς ο υπουργός Υγείας έχει μπροστά του και δεδομένα από αναλύσεις και μαθηματικά μοντέλα, τα οποία δείχνουν ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη πίεση στα άτομα που χρήζουν εισαγωγή στα νοσοκομεία και αυτό το βλέπουμε και εμείς. Από την άλλη μεριά βλέπουμε ότι είναι δύσκολη η αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν, δεν το έχουμε πετύχει στο βαθμό που θα θέλαμε τις τελευταίες ημέρες. Πολλοί παράγοντες: η κόπωση των ανθρώπων, η ανάγκη για λειτουργία της οικονομίας, ενδεχομένως μια σύντομη αποφόρτιση του ιικού φορτίου με έναν σαφή περιορισμό της κυκλοφορίας θα μπορούσε να μας δώσει μια ανάσα για να βγάλουμε τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος Μαρτίου” συμπλήρωσε. 

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ