Δημήτρης Λιγνάδης: Νέα κατάθεση “φωτιά” – Αίτημα αποβολής του συνηγόρου των θυμάτων υπέβαλε ο Κούγιας

Με την κατάθεση του 24χρονου που καταγγέλλει τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό του το 2015 σε ηλικία 17 ετών συνεχίστηκε σήμερα η δίκη του ηθοποιού-σκηνοθέτη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο συνήγορος του κατηγορούμενου Αλέξης Κούγιας, ζήτησε να αποβληθεί από πολιτική αγωγή ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος που εκπροσωπεί έναν ακόμη άνδρα ο οποίος καταγγέλλει τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό. Όπως υποστήριξε ο κ. Κούγιας, ο δικηγόρος έχει πλαστογραφήσει την υπογραφή του φερόμενου θύματος στην εξουσιοδότηση εκπροσώπησης που φαίνεται να του χορηγήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Ο συγκεκριμένος καταγγέλλων ούτε σήμερα εμφανίστηκε να καταθέσει, παρόλο που το δικαστήριο είχε διατάξει την βίαιη προσαγωγή του κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η κατάθεση

Ο μάρτυρας σήμερα ξεκίνησε την κατάθεσή του περιγράφοντας το πώς γνωρίστηκε με τον ηθοποιό στο Μεταξουργείο όπου κι αυτός έμενε.

«Τέλος Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου του 2015 καθόμουν σε ένα παγκάκι στον Άγιο Παύλο με φίλους. Πέρασε και μας μίλησε. Στη συνέχεια έλαβα μήνυμα φιλίας το οποίο αποδέχτηκα γιατί με ενδιαφέρουν οι Τέχνες και κατόπιν αυτού μου ζήτησε να βρεθούμε. Το σκέφτηκα στην αρχή αλλά μετά δέχτηκα. Συναντηθήκαμε 6-8 Φεβρουαρίου του 2015. Πήγα σπίτι του κι εκεί με ρώτησε αν θέλω να πάμε στα γενέθλια ενός φίλου του. Δέχτηκα. Πήγαμε σε ένα μαγαζί στην περιοχή του Συντάγματος, καθίσαμε, ήπιαμε και το βράδυ με άφησε σπίτι μου. Μετά από αυτό μου πρότεινε να πάω σε κάποιες παραστάσεις . Τότε πήγαινα Β’ Λυκείου, ήμουν 17 ετών» περιέγραψε.

Ο μάρτυρας περιέγραψε μία ζωή δύσκολη. Ζούσε με την μητέρα του, παράνομη μετανάστρια από την Ουκρανία, η οποία ήταν αλκοολική όπως και ο πατέρας του που δεν τον είχε αναγνωρίσει κι ερχόταν περιστασιακά στο σπίτι. Όπως είπε αντιμετώπιζαν πολλά οικονομικά προβλήματα ενώ υφίστατο και σωματική κακοποίηση. «Πολύ ξύλο, ζώνη, αφαγία. Τιμωρία μέχρι αίματος».

 • Πρόεδρος: Στο σχολείο;
 • Μάρτυρας: Δεν νομίζω ότι γύρισε κάποιος να κοιτάξει.

Μέχρι το 2015 έμενε μαζί με τη μητέρα του αλλά κάποια στιγμή αυτή έκανε μια σχέση κι εξαφανίστηκε από το σπίτι. «Με είχε αφήσει μόνο μου, χωρίς συζήτηση. Δεν είχα πει σε κανένα τα προβλήματα που είχα, από ντροπή». Τελικά τα είπε στον κατηγορούμενο αρχές Φλεβάρη του 2015 όταν πήγαν μαζί σε μια παράσταση. «Τον εμπιστεύθηκα. Του είπα για τη μάνα μου, για τον πατέρα μου, ότι δεν έχω ρεύμα στο σπίτι ούτε και χαρτιά για την παραμονή μου στη χώρα. Μου πρότεινε να μείνω μαζί του. Μου είπε «δεν θέλω να στο επιβάλλω, δική σου είναι η επιλογή» . Ένιωθα ότι θα μπορούσε να με βοηθήσει. Ένιωθα εμπιστοσύνη γιατί μου είπε ότι κι ο δικός του πατέρας ήταν κακοποιητικός και ότι αγαπούσε τη μητέρα του. Ένοιωσα ότι με καταλάβαινε. Το είδα ως ευκαιρία να ξεφύγω από όλα. Να τελειώσω το σχολείο, να είναι πιο νορμάλ η ζωή μου.»

Αρχές Μάρτη πήγε να μείνει στο σπίτι του. Μέχρι τότε είχαν βρεθεί έξι φορές ενώ είχαν και συχνή επικοινωνία μέσω μηνυμάτων.

«Σταδιακά πήρα τα πράγματα μου από το σπίτι μου… Κοιμόμουν στο σαλόνι. Μετά από κάποιες ημέρες μου έδωσε και κλειδιά… Ένιωθα άσχημα που δεν είχα κάτι να προσφέρω. Του είπα αν θέλει να μαγειρεύω. Μου άφηνε ένα ποσό, ψώνιζα, μαγείρευα. Ταυτόχρονα πήγαινα σχολείο. Καθάριζα και το σπίτι, τακτοποιούσα. Ένιωθα υποχρέωση».

 • Πρόεδρος: Σας είχε ζητήσει κάτι ο κατηγορούμενος για όσα σας πρόσφερε;
 • Μάρτυρας: Όχι.
 • Πρόεδρος: Σας είχε προσφέρει χασίς;
 • Μάρτυρας: Μου είχε δείξει ένα σακουλάκι και μετά επειδή είχε καλέσει φίλους τους πρόσφερε. Το κατάλαβα γιατί έχει άσχημη μυρωδιά. Εγώ δεν έκανα ποτέ. Είπα όχι και δεν μου ξαναέδωσε.

Στο σπίτι του Λιγνάδη έμεινε από αρχές Μάρτη έως τέλος Οκτώβρη.

«Στην αρχή ήταν πολύ ευγενικός. Τίποτα το περίεργο. Προς το τέλος της διαμονής μου όμως μου μιλούσε άσχημα. Τσακωμοί, αντιπαραθέσεις, ψυχολογικός πόλεμος. Μου έλεγε να πιάσω δουλειά αλλά δεν είχα χαρτιά…»

Ο πρώτος φερόμενος βιασμός

Η πρώτη φορά που τον βίασε, όπως είπε ο μάρτυρας, ήταν ένα βράδυ αρχές Μαρτίου του 2015 στο σπίτι. «Άνοιξε πάλι κουβέντα τι έχω κάνει στη ζωή μου αν έχω κάνει σχέση. Εγώ του είπα πως όχι. Ξαφνικά με πλησίασε, με πήρε από το χέρι, με τράβηξε στο δωμάτιο και με έριξε στο κρεβάτι. Μου κατέβασε το παντελόνι. Πάγωσα… Προσπάθησε να διεισδύσει μέσα μου. Δεν μπορούσα να αντιδράσω. Μου είπε ηρέμησε… Δεν μπορούσα να αντιδράσω… έκανα την πράξη με πολύ πόνο…»

Ο μάρτυρας ξεκαθάρισε προς το Δικαστήριο πως «Δεν ζήτησα ποτέ σεξουαλική επαφή μαζί του, ούτε μου άρεσε ως άντρας. Δεν μίλησα γιατί στην αρχή αναρωτιόμουν μήπως έκανα κάτι εγώ και το προκάλεσα… Έλεγα ότι εγώ λογικά φταίω».

Με αυτές τις σκέψεις και καθώς δεν είχε που να πάει συνέχισε να μένει στο σπίτι του Λιγνάδη, δίνοντάς, όπως είπε, μια ακόμη ευκαιρία στον κατηγορούμενο.

 • Πρόεδρος: Έκτοτε είχατε ξανά επαφή;
 • Μάρτυρας: Αυτό που σας είπα πριν. Μέσα Μαρτίου. Ήταν στο σπίτι ένας φίλος μου, (Τοπαλίδης) μας είπε ο κατηγορούμενος ότι θα έρθει ο Τεό και ο Σεΐφ. Πήγα με τον φίλο μου στην κρεβατοκάμαρα ντυμένοι και ξαφνικά ήρθε ο κατηγορούμενος από πάνω μου και ακολούθησε μια βίαιη διείσδυση. Μου κατέβασε το παντελόνι, δεν τον είδα αρχικά, ένιωσα το βάρος του, με μπλόκαρε. Ήρθε ξαφνικά από το πουθενά. Πάγωσα ξανά, δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έγινε ό,τι και την προηγούμενη φορά. Πήγα στο μπάνιο, άρχισα να κλαίω. Όταν βγήκα ο κατηγορούμενος ήταν στο σαλόνι με Τοπαλίδη, Τεό και Σεΐφ.
 • Πρόεδρος: Στον φίλο σας δεν είπατε κάτι;
 • Μάρτυρας: Όχι, ποτέ.
 • Πρόεδρος: Γιατί σαστίσατε;
 • Μάρτυρας: Ήταν ξαφνικό. Δεν αντέδρασα (δακρύζει). Από όλο αυτό που έχω βιώσει φοβάμαι να αντισταθώ στη βία.
 • Πρόεδρος: Άλλη φορά έγινε κάτι τέτοιο;
  Μάρτυρας: Προσπάθησε να μου κάνει στοματικό έρωτα, αλλά εγώ δεν ήθελα, ήταν Απρίλιος. Τελικά, έγινε, φαντασιώθηκα κάτι άλλο και έγινε. Άλλη φορά τέλη καλοκαιριού είδα το περιστατικό με ένα παιδί σκουρόχρωμο που ήταν στα τέσσερα και ο κατηγορούμενος από πάνω. Με έπιασε να με ερεθίσει για να συνευρεθούμε όλοι, εγώ δεν ήθελα και μου είπε “μου το χάλασες”. Δεν θυμάμαι άλλο περιστατικό. Από το καλοκαίρι άρχισαν οι κουβέντες για χαρτιά-δουλειά. Υπήρξαν οι πρώτες εντάσεις.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.