Δημήτρης Κουφοντίνας: To 2027 θεμελιώνει δικαίωμα να ζητήσει αποφυλάκιση υπό όρους – Τι αναφέρει βούλευμα

Την πόρτα της φυλακής κλείνει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως προκύπτει από σχετικό βούλευμα, που ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας κρίνει ότι ο καταδικασμένος για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» θεμελιώνει δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση υπό όρους τον Σεπτέμβριο του 2027.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το βούλευμα αποφαίνεται ότι η αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα, που στηρίχθηκε στις επιεικέστερες διατάξεις περί υφ όρον απόλυσης του Ποινικού Κώδικα που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νέου Π.Κ. (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019), πρέπει να απορριφθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο πολυϊσοβίτης ζητούσε να αποφυλακιστεί με όρους καθώς έχει συμπληρώσει στις φυλακές (στις 5 Σεπτέμβρη 2021) , 19 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής και 8 χρόνια ευεργετικής έκτισης ποινής (με τα μεροκάματα της φυλακής). Η αίτηση στηρίζεται στον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νέου Π.Κ. (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), με το αιτιολογικό ότι εφαρμόζεται πάντα ο ευεργετικότερος για τον κατηγορούμενο νόμος. Έτσι ο παλιός Π.Κ. προέβλεπε ότι δικαίωμα αιτήματος αποφυλάκισης θεμελιώνεται για όλους τους ισοβίτες ύστερα από 16 ή 19 (μάξιμουμ) χρόνια έκτισης ποινής.

Κουφοντίνας: Η εισήγηση εισαγγελέως και δικαστικού συμβουλίου

Τόσο όμως η εισαγγελέας στην εισήγησή της όσο και το δικαστικό συμβούλιο ανατρέπουν αυτό το δεδομένο καθώς κρίνουν ότι ο παλιός κώδικας αναφερόταν σε περιπτώσεις καταδικασμένων σε μια φορά ισόβια κάθειρξη και όχι σε καταδίκους με πολλαπλές ισόβιες , όπως π.χ ο Κουφοντίνας. Η άποψη αυτή, που πλέον αφορά πολλούς κρατούμενους με πολλαπλές ισόβιες, αποφαίνεται (σ.σ όπως καταγράφεται στο βούλευμα) ότι η έλλειψη ρητής αναφοράς στον προηγούμενο κώδικα σε πολυϊσοβίτες, δημιουργεί κενό νόμου, το οποίο καλυπτόταν νομολογικά από τα δικαστήρια. Το κενό μάλιστα, όπως αναφέρεται, καλύφθηκε από τον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 που ψηφίστηκε απι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρεται ότι οι πολυϊσοβίτες μπορούν να ζητήσουν την υφ’ όρων απόλυσή τους στα 25 χρόνια (άρθρο 105Β παρ. 6 ΠΚ).

Οι δικαστές θεωρούν μάλιστα πως αυτή η ρητή αναφορά περι δικαιώματος να απφυλακιστούν με όρους οι πολυιβίτες στα 25 χρόνια, , καλύπτει το «κενό νόμου», όπως το περιγράφουν. Λένε μάλιστα πως «νομολογιακά γινόταν δεκτό ότι στην περίπτωση αυτή (σ.σ του πολυισοβίτη) ο κρατούμενος μπορούσε να απολυθεί υπό όρο εάν είχε εκτίσει πραγματικά ποινή 19 ετών και ευεργετικώς (σ.σ με μεροκάματα) υπολογισθείσα 25 ετών…» όμως πλέον το θέμα λύνεται ρητά με την πρόβλεψη του νέου Ποινικού Κώδικα του 2019.

Γιαυτό και στο θέμα μάλιστα της αρχής εφαρμογής των επιεικέστερων διατάξεων για έναν κατηγορούμενο αποφαίνονται πως : «… Η γενική αρχή της εφαρμογής της επιεικέστερης διάταξης εφαρμόζεται μόνο αναφορικά με διατάξεις νόμων και όχι μεταξύ διάταξης νόμου και ευμενέστερης νομολογιακής αντιμετώπισης όταν υφίσταται κενό δικαίου».

Πηγή: dikastiko.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ