Ο γνωστός δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος τοποθετήθηκε για τη συνταγματική διάσταση του αιτήματος του Χρήστου Τριαντόπουλου να παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο. Μιλώντας στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του Νίκου Χατζηνικολάου, ξεκαθάρισε ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος ορίζει πως μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκήσει ποινική δίωξη σε εν ενεργεία ή πρώην υπουργούς.
«Καταρχάς, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι όταν κατηγορείται ένας υπουργός ή υφυπουργός, εν ενεργεία ή πρώην, το Σύνταγμα στο άρθρο 86 αναφέρει ρητά πως το μόνο αρμόδιο όργανο για την άσκηση ποινικής δίωξης είναι η Βουλή. Μέχρι να αλλάξει το άρθρο 86, οφείλουμε να το τηρούμε», υπογράμμισε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι υπάρχει και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών από το 2003, ο οποίος καθορίζει τη διαδικασία. «Η Βουλή είναι μονόδρομος. Αν δεν ασκήσει δίωξη η Βουλή, τότε η υπόθεση δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο. Η ποινική δίωξη προηγείται κάθε άλλης διαδικασίας», τόνισε.
Ο γνωστός ποινικολόγος εξήγησε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο, απαιτείται η συγκρότηση προανακριτικής ή ειδικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
«Στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, δεν υπάρχουν κατηγορούμενοι, αλλά ύποπτοι, οι οποίοι ερευνώνται. Το προανακριτικό όργανο, δηλαδή η επιτροπή, αποτελείται από βουλευτές εν ενεργεία, όπου την πλειοψηφία έχει το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο, μέσα σε αυτή την επιτροπή υπάρχουν βουλευτές που δεν γνωρίζουν από ποινικό δίκαιο ή ποινικό κώδικα», υποστήριξε ο Δημητρακόπουλος.
Παράλληλα, εξήγησε ότι προϋπόθεση για να ασκήσει δίωξη η Βουλή είναι η ολοκλήρωση της έρευνας από την προανακριτική επιτροπή. «Αν δεν συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή, τότε δεν μπορεί να φτάσει το πόρισμά της στη Βουλή και άρα δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη», επισήμανε.
Ο έμπειρος δικηγόρος ανέφερε ότι η προκαταρκτική εξέταση περιλαμβάνει έρευνα και εξέταση μαρτύρων, τονίζοντας πως αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μία ημέρα.
«Η προανακριτική επιτροπή πρέπει να διεξαγάγει έρευνα και να εξετάσει μάρτυρες. Μόλις ολοκληρωθεί, καταλήγει σε πόρισμα, το οποίο στέλνεται στη Βουλή. Στη συνέχεια, η Βουλή αποφασίζει αν θα ασκήσει ποινική δίωξη. Μόνο τότε μπορεί να παρέμβει το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τρία μέλη του Αρείου Πάγου και δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας», ανέφερε.
Κλείνοντας, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος επισήμανε τη σημασία του φυσικού δικαστή, λέγοντας: «Εμπιστεύομαι περισσότερο έναν αρεοπαγίτη παρά έναν βουλευτή, που μπορεί να δεχθεί παρεμβάσεις από κομματικούς αρχηγούς».