Δίκη για το Μάτι: Μέσω… Δανίας έμαθε το Λιμενικό ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα – «Τουρίστας πάτησε το 112 στο κινητό του»

Μέσω… Δανίας έφτασε στη χώρα μας η πληροφορία ότι τις ώρες που μαίνονταν η φωτιά στο Μάτι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα, που πάλευαν μόνοι τους να σωθούν. Η πληροφορία έφτασε μέσω του 112, που τότε δεν λειτουργούσε ακόμα στην Ελλάδα, λειτουργούσε όμως στην σκανδιναβική χώρα.

Της Άννας Κανδύλη 

Συγκεκριμένα, όπως κατέθεσε σήμερα στη δίκη για την φονική πυρκαγιά ο Σταύρος Μπάνος, τότε διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων, το Λιμενικό στη χώρα μας ενημερώθηκε γιατί Δανοί τουρίστες που βρέθηκαν στη θάλασσα πάτησαν το 112 κι έτσι έδωσαν το σήμα ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους.

«Μέχρι τις οκτώ το βράδυ δεν είχα εικόνα ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα. Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Ένας από αυτούς πάτησε το 112 στο κινητό του… Πήγε το σήμα σε Δανέζικο Δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα… Όταν το ελικόπτερο έφτασε εκεί ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη θάλασσα γύρω στις δύο χιλιάδες…». Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η προσπάθεια για την διάσωση ανθρώπων με την κινητοποίηση πλοίων από τον ναύσταθμο Σαλαμίνας, σήμανε συναγερμός στα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και μια σειρά άλλες διαδικασίες για την διάσωση του κόσμου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ