«Κάθε μέρα δολοφονείται τουλάχιστον ένας τρανς συνάνθρωπός μας σε όλο τον κόσμο» – Η πρόεδρος του ΣΥΔ μιλά στο enikos.gr

Το ημερολόγιο γράφει 20 Νοεμβρίου 2023 και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η τρανς κοινότητα καλείται να κάνει έναν τραγικό απολογισμό. Πρέπει για άλλη μια φορά να μετρήσει τους νεκρούς της. Εκείνους τους φίλους, τους συγγενείς, τους συντρόφους που δολοφονήθηκαν γιατί ήταν τρανς άτομα.

Της Βιολέτας Φωτιάδη

«Κάθε μέρα που περνάει, σε κάποια μεριά του πλανήτη, δολοφονείται τουλάχιστον ένας τρανς συνάνθρωπός μας», λέει στο enikos.gr η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Άννα Απέργη.

«Η σημερινή Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης είναι μία μέρα τιμής προς τους συνανθρώπους μας που δολοφονήθηκαν με μόνο λόγο ότι ήταν τρανς και παράλληλα είναι και μία ημέρα ενδυνάμωσης, ευαισθητοποίησης και αφύπνισης της κοινωνίας πάνω σε πολλαπλά καθημερινά προβλήματα που βιώνουν οι τρανς και γενικά οι ΛΟΑΤΚΙ συνάνθρωποί μας», συμπληρώνει η προεδρος του ΣΥΔ.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και συγκλονίζουν: Μόνο τον τελευταίο χρόνο, έχουν καταγράφει σε όλο τον κόσμο πάνω από 300 δολοφονίες τρανς ατόμων, με ρατσιστικά κίνητρα, ενώ, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΣΥΔ, αν συνυπολογίσουμε και τα εγκλήματα σε βάρος τρανς ατόμων που δεν εξιχνιάστηκαν, τα περιστατικά ξεπερνούν τα 400:

«Από 1 Οκτωβρίου του 2022 έως και 30 Σεπτεμβρίου του 2023 είχαμε σε παγκόσμιο επίπεδο, 320 δολοφονίες. Αν προσθέσουμε σε αυτές και τα εγκλήματα με τρανς θύματα που δεν εξιχνιάστηκαν μιλάμε για πάνω από 400 περιστατικά. Και πρόκειται μόνο για τα καταγεγραμμένα. Κάθε χρόνο βλέπουμε ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Πέρσι ήταν 327 οι καταγεγραμμένες δολοφονίες αλλά αν προσθέσουμε και τα άλλα βλέπουμε ότι υπάρχει μία αύξηση της τάξης του 15%. Επίσης παρατηρούμε πως οι δολοφονίες γίνονται όλο και πιο βίαιες, ως προς τον τρόπο τέλεσης του εγκλήματος».

Το μεγαλύτερο ποσοστό (94%) των θυμάτων ήταν τρανς γυναίκες ή φυλοδιαφορετικά πρόσωπα με θηλυκή έκφραση φύλου και σχεδόν το 50% των δολοφονημένων τρανς που γνωρίζουμε το επάγγελμά τους ήταν εργαζόμενες στο σεξ.

Σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα του Trans Murder Monitoring Report, του παγκόσμιου προγράμματος παρακολούθησης περιστατικών ακραίας τρανσφοβικής βίας, σχεδόν το 45% των δολοφονημένων τρανς στην Ευρώπη ήταν μετανάστες ή πρόσφυγες. «Αυτό δείχνει ότι τα τρανς άτομα με πολλαπλές ευαλωτότητες είναι αυτά που δολοφονούνται περισσότερο», επισημαίνει η κ. Απέργη.

Στην Ελλάδα φέτος, θρηνήσαμε την Άννα Ιβάνκοβα. Την Κουβανή τρανς γυναίκα όπου στις 10 Ιουλίου του 2023 βρέθηκε άγρια δολοφονημένη μέσα στο διαμέρισμά της. «Ήταν τρανς γυναίκα, μαύρου χρώματος, προσφύγισσα με καταγωγή από την Κούβα και περιστασιακά σεξεργάτρια. Η δολοφονία της Άννας αποδεικνύει ότι τα τρανς άτομα με πολλαπλές ευαολοτότητες κυνδυνέυουν περισσότερο. Πρόκειται για την 1η καταγεγραμένη δολοφονία αλλά όλοι και όλες θυμόμαστε τον Ζακ Κωστόπουλο, τον στυγνό τρόπο που δολοφονήθηκε αλλά και τον τρόπο που το παρουσίασαν τα ΜΜΕ», τονίζει η πρόεδρος του ΣΥΔ.

Κάθε χρόνο, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας δημοσιεύει την ετήσια έκθεσή του. Στην έκθεση του 2022 «καταγράφηκαν μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα συνολικά 74 περιστατικά ρατσιστικής βίας εκ των οποίων τα 38 αφορούσαν ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τα 19 αφορούσαν ξεκάθαρα τρανς άτομα. Τα περισσότερα έγιναν στο δρόμο και σε δημόσιες υπηρεσίες», αναφέρει η πρόεδρος του ΣΥΔ.

Στέλνοντας το δικό της μήνυμα για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης η κ. Απέργη εξηγεί πως «οι κοινωνίες εκπαιδεύονται μέσω νομοθεσιών. Αν η Πολιτεία θέλει να εκπαιδεύσει την κοινωνία πρέπει να θεσπίσει νόμους και να τροποποιήσει παλαιότερους για να προστατεύουν τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ανάμεσα σε αυτούς και των ΛΟΑΤΚΙ συνανθρώπων μας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ