Δίαιτα:Κι όμως υπάρχουν γλυκά που μπορείς να απολαύσεις

Δίαιτα:Κι όμως υπάρχουν γλυκά που μπορείς να απολαύσεις

 

Γλυκό! Η λέξη ταμπού στο διαιτολόγιο. Το φαγητό που αποτελεί το Ιερό Δισκοπότηρο για τον κάθε ένα που κάνει δίαιτα. Για άλλους ο απαγορευμένος καρπός και για άλλους η απόλυτη ηδονή στη δίαιτα. Πολλοί έχουν σταματήσει προσπάθεια απώλειας βάρους εβδομάδων, άλλοι δεν την έχουν ξεκινήσει καν εξαιτίας του. Πόσο καθοριστική μπορεί να είναι η κατανάλωση του; Πόσο επηρεάζει την δίαιτα; Πόσο ανατρέπει ή ακυρώνει όλη την προσπάθεια;

 

Γράφει ο Μανώλης Μανωλαράκης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,diatrofi.gr

 

Η αλήθεια είναι ότι ουσιαστικά είναι πολύ κακό για το τίποτα. Από όποια πλευρά και να το δει κανείς. Γιατί ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ γλυκού, όποιο και να είναι αυτό, με όποια «επιβαρυντική» σύνθεση και αν είναι, σε καμία περίπτωση δεν ανατρέπει την προσπάθεια μιας ή πολλών εβδομάδων δίαιτας. Από την άλλη αν κάποιος πραγματικά θέλει να φάει ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ γλυκό, πραγματικά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο βαθμό που μένει σε αυτή και δεν ξεφεύγει.

Το ζήτημα έχει να κάνει με το πώς αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων στην καθημερινότητά τους. Η αλήθεια είναι ότι η υπερβολή της κατανάλωσής τους, είναι αυτή που επιβαρύνει τη υπόθεση βάρος και οδηγεί πολλές φορές σε μη επιθυμητές καταστάσεις, ειδικά όταν υπάρχει και ένα παθολογικό υπόβαθρο (αυξημένο ζάχαρο, υπερλιπιδαιμίες κλπ). Δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου η τροφή αυτή (τα γλυκά) υπηρετεί ένα διαφορετικό σκοπό από αυτόν που θα έπρεπε. Δεν είναι ένα τρόφιμο που προσφέρει μια γευστική ικανοποίηση συνυφασμένο με την εξυπηρέτηση των βασικών μας αναγκών σε θρεπτικά συστατικά. Είναι ένα μέσο ικανοποίησης ή κάλυψης άλλων αναγκών όπως επιβράβευση, τιμωρία, αγχολυτικό, παρηγοριά.

 

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ