Χρήστος Μυλωνόπουλος στον Realfm 97,8: Η Χρυσή Αυγή ως κόμμα δεν υπόκειται σε ποινική δίωξη

Για το αποτέλεσμα στη δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά και για το θέμα των πολιτικών δικαιωμάτων μίλησε στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Μυλωνόπουλος. Όπως επεσήμανε ο καθηγητής: “Ως προς τη συγκεκριμένη απόφαση δεν μου επιτρέπεται δεοντολογικά να κάνω κανένα σχόλιο και διότι είναι εκκρεμής ακόμη, δεν έχει δικαστεί αμετακλήτως, και γιατί δεν γνωρίζω τη δικογραφία. Ως προς αυτό το τελευταίο, θα ήθελα να πω ότι από την αρχή είχα επισημάνει, από τότε που τέθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο του ποινικού κώδικα, ότι ήταν άστοχη η κατάργηση των ατομικών δικαιωμάτων, και δεν εννοώ τόσο την κατάργηση του δικαιώματος του εκλέγειν όσο την κατάργηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι. Δεν εισακούστηκαν αυτά και τώρα όπως είναι φυσικό ακόμη και αν κατατεθεί η τροπολογία και ψηφιστεί, αυτή θα ισχύει για το μέλλον και ο ενδιάμεσος αυτός επιεικέστερος νόμος δεν μπορεί παρά να έχει εφαρμογή”.

Πρόσθεσε επίσης: “Είναι υποχρεωτικό με βάση τον ποινικό κώδικα και μάλιστα τώρα με βάση τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστεί ο επιεικέστερος νόμος”. Όσο για το αν κάποιοι από τους καταδικασθέντες θα μπορούν να πολιτεύονται και μέσα από τη φυλακή ο κ. Μυλωνόπουλος είπε: “Αν υπάρξει εκλογική νομοθεσία, η οποία θα θέτει ορισμένες δικλείδες ασφαλείας, αυτό θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί, όχι βέβαια ως ποινή, αλλά ως προϋπόθεση ασυμβιβάστου, ως κώλυμα από τον εκλογικό νόμο”.

Όσο για το τι θα γίνει με τα κόμματα που χαρακτηρίστηκαν εγκληματικές οργανώσεις ή τα νέα κόμματα που ίδρυσαν καταδικασμένοι για εγκληματικές οργανώσεις, όπως είναι η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, ο κ. Μυλωνόπουλος απάντησε: “Τα κόμματα δεν επηρεάζονται. Εκείνο που χαρακτηρίστηκε ως εγκληματική οργάνωση ήταν αυτό το κατασκεύασμα που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του νόμου. Δηλαδή, μία ομάδα σύμφωνα με τα όσα αντανακλώνται από την απόφαση και προβλέπονται στον νόμο, που είχε συγκροτηθεί με σκοπό, όχι με ενδεχόμενο δόλο, με σκοπό να τελέσει ορισμένα εγκλήματα. Από την απόφαση του δικαστηρίου περί ενοχής συμπεραίνει κανείς ότι έχει δεχθεί το δικαστήριο ότι συγκροτήθηκε μία ομάδα συγκεκριμένων προσώπων, ενδεχομένως και αγνώστων μεταξύ αυτών, που είχαν ως σκοπό να τελέσουν συγκεκριμένα εγκλήματα προβλεπόμενα από τον τότε ποινικό κώδικα” είπε και συμπλήρωσε: “Η Χρυσή Αυγή ως κόμμα δεν υπόκειται σε ποινικό χαρακτηρισμό, σε ποινική δίωξη, ενώσεις προσώπων, εννοώ νομικά πρόσωπα, δεν διώκονται ποινικά. Εφόσον δεν υπάρχει νομοθεσία για τη θέση εκτός νόμου ενός κόμματος δεν μπορεί να απαγορευθεί η λειτουργία ενός κόμματος. Εκείνο που μπορεί να απαγορευθεί είναι η τέλεση αξιοποίνων πράξεων, όπως η εκ μέρους συγκεκριμένων προσώπων συγκρότηση ομάδων με σκοπό την τέλεση εγκλημάτων”.

Σε ερώτηση γιατί η Βουλή αποφάσισε, όλο αυτό το διάστημα που η ηγεσία της Χρυσής Αυγής ήταν υπόδικη, δεν τους έδινε τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης απάντησε: “Αυτό δεν είναι θέμα ποινικής μεταχείρισης αλλά θέμα διοικητικών διατάξεων. Εάν οι διοικητικές διατάξεις το επιτρέπουν τότε καλώς γίνεται η χρηματοδότηση, αν δεν το επιτρέπουν συνεπεία π.χ. μίας καταδίκης, τότε δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση” ενώ για το αν πολίτες μπορούν να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο ζητώντας να αρθεί η άδεια λειτουργίας του συγκεκριμένου κόμματος μετά τη δικαστική απόφαση, είπε: “Εφόσον το κόμμα επιδιώκει ως κόμμα, επιδιώκει κατά το καταστατικό του, παράνομους σκοπούς τότε βεβαίως μπορεί να απαγορευθεί. Εφόσον κατά το καταστατικό του προβλέπει παράνομους σκοπούς”.

Ακούστε τι είπε ο κ. Μυλωνόπουλος στον Realfm 97,8

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ