Χριστόδουλος Γιακουμής: Ο πιλότος του F-16 της ομάδας «Ζευς» που συγκίνησε την Ελλάδα – «Τιμή και υπερηφάνεια» – ΒΙΝΤΕΟ

«Είναι τιμή και μόνο υπερηφάνεια μπορούμε να νιώσουμε» τόνισε ο επισμηναγός και πιλότος του F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας, Χριστόδουλος Γιακουμής, που συγκίνησε σήμερα την Ελλάδα με το μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου.

«Ελληνίδες, Έλληνες, ατενίζουμε με υπερηφάνεια όσα πέτυχε η Γενιά του ’40 υπερασπίζοντας την Πατρίδα. Είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδια. Τιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες! Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας και στον Ελληνισμό απανταχού της γης», τόνισε ο επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής, χρησιμοποιώντας στο μήνυμά του στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη από το ποίημα «Θερμοπύλες».

Μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο ο επισμηναγός και πιλότος του F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας τόνισε πως «η πτήση σε μία τέτοια επέτειο είναι για εμάς τιμή και μόνο υπερηφάνεια μπορούμε να νιώσουμε. Οποιοσδήποτε ιπτάμενος πετάξει το ίδιο θα νιώσει. Βέβαια όλα αυτά είναι πριν και μετά την πτήση. Κατά την διάρκεια της πτήσης, από την στιγμή που θα μπούμε στο αεροσκάφος και θα κλείσει η καλύπτρα αφήνουμε τα συναισθήματα απ’ έξω και επικεντρωνόμαστε στο να εκτελέσουμε την πτήση με ασφάλεια και παράλληλα να είναι εντυπωσιακή. Όλο αυτό απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, επαγγελματισμό και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Μετά υπάρχει χρόνο για να νιώσουμε ό,τι είναι να νιώσουμε και να εισπράξουμε την όποια αγάπη του κόσμου και να βάλουμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι για τον εορτασμό αυτής της τόσο σημαντικής επετείου»

Μιλώντας για τους στίχους του ποιήματος «Θερμοπύλες» του Κωνσταντίνου Καβάφη που επέλεξε, ανέφερε ότι «αποδέκτες του μηνύματος είναι όλοι οι Έλληνες. Σκοπός μας είναι η ανύψωση του ηθικού των Ελλήνων και η αύξηση της εμπιστοσύνης που έχουν προς τις Ένοπλες Δυνάμεις. Παράλληλα στέλνουμε ένα μήνυμα ετοιμότητας και αποτροπής προς κάθε αποδέκτη. Το πιο σημαντικό είναι όλοι οι Έλληνες να νιώθουν εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις και να ξέρουν αυτό που ακριβώς είπαμε και στο μήνυμα, δηλαδή ότι “είμαστε έτοιμοι να πράξουμε ο,τιδήποτε χρειαστεί”».

Ποιος είναι ο επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής

O Επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2002. Το 2007, τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ, ενώ το 2009 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2010 υπηρετεί στην 340 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1700 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1300 είναι σε αεροσκάφη F-16.

Είναι ο ίδιος που πέταξε και το 2021, με το F-16 της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων πάνω από τη Θεσσαλονίκη ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στέλνοντας ένα συγκλονιστικό μήνυμα με στίχους του Κωστή Παλαμά και προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ