Χανιά: Διώξεις σε βάρος νυν και πρώην Αντιπεριφερειάρχη για το γηροκομείο-κολαστήριο

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με το γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά, καθώς μεγαλώνει ο κύκλος των κατηγορούμενων. Μεταξύ των κατηγορουμένων για την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο είναι ο πρώην και ο νυν αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης και Νίκος Καλογερής. Η κατηγορία που τους βαραίνει είναι η παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα και δια παραλείψεως.

Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τα δύο αυτά πρόσωπα ότι ενώ γνώριζαν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο συγκεκριμένο γηροκομείο, όχι μόνο προχώρησαν στην έκδοση των αδειών λειτουργίας, αλλά ειδικά ο νυν περιφερειάρχης προχώρησε και στην αναβάθμιση του οίκου ευγηρίας από 16 κλίνες σε 46, ενώ ήταν σε γνώση του οι καταγγελίες που υπήρχαν για την συγκεκριμένη επιχείρηση.

Η δικάσιμός τους έχει οριστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Το κατηγορητήριο

Το κουβάρι της απίστευτης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Απρίλιο του 2021, όταν ήρθαν στο φως καταγγελίες που σόκαραν το πανελλήνιο. Συνθήκες και συμπεριφορές που παραπέμπουν σε κολαστήριο, που δεν τις χωρά ο ανθρώπινος νους, βίωναν οι ηλικιωμένοι που είχαν την ατυχία να φιλοξενηθούν στα τελευταία χρόνια της ζωής τους στον οίκο ευγηρίας που για χρόνια λειτουργεί στα Χανιά με επίσημες σφραγίδες και αδειοδοτήσεις υπηρεσιών του Δημοσίου, χωρίς ουδείς μέχρι πρότινος να γνωρίζει το παραμικρό και κυρίως χωρίς να παρεμβαίνει.

Να θυμίσουμε ότι καταπέλτης είναι το κατηγορητήριο για το γηροκομείο «κολαστήριο» στα Χανιά, στο οποίο καθώς σε αυτό περιγράφονται οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων, οι σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι υποβάλλονταν σε μηχανική και χημική καθήλωση.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως οι μερίδες φαγητού που έδινε το προσωπικό στους τροφίμους ήταν πολύ μικρές, ενώ όταν τους έδιναν ψωμί ή φρούτα, αυτό γινόταν σε ελάχιστη ποσότητα, (π.χ. δύο φέτες πορτοκαλιού, μία φέτα ψωμί). Επίσης αναφέρεται ότι «η χορήγηση γαλακτοκομικών προϊόντων (π.χ. γάλα) γινόταν με αραίωση αυτού με νερό».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ