Μπακαλιάρος: 3 εναλλακτικές συνταγές… χωρίς σκορδαλιά

25η Μαρτίου. Η συνταγή της ημέρας είναι προφανώς “μπακαλιάρος σκορδαλιά“.  Όσοι όμως θέλουν να έχουν στο μενού μπακαλιάρο αλλά δεν θέλουν να μπλέξουν με τη… σκορδαλιά, υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Γι’ αυτό σας προτείνουμε τρεις εναλλακτικές συνταγές.

Μπακαλιάρος με πατάτες, πουρέ φρέσκου κρεμμυδιού και σάλτσας μουστάρδας με μέλι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κούπα φρέσκα κρεμμυδάκια (σχοινόπρασο)
  • 1 κούπα σπανάκι
  • ½ κούπα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • Χοντρό αλάτι
  • 450 γρ. μικρές πατάτες
  • ¼ κούπα πράσινες ή μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι και ψιλοκομμένες
  • ¾ κούπα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 φιλέτα (170 γρ.) μπακαλιάρου, καθαρισμένα (χωρίς δέρμα)
  • 3 κ.σ. μουστάρδας με μέλι Kalamata Papadimitriou
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  2.  Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέστε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σπανάκι και τα αφήνουμε να ζεματιστούν για 30 δευτερόλεπτα.
  3.  Σουρώνουμε τα λαχανικά, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα στύβουμε να στεγνώσουν. Μεταφέρουμε τα λαχανικά στο μπλέντερ, προσθέτουμε την 1/2 κούπα ελαιόλαδου και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν τελείως και γαρνίρουμε με το αλάτι.
  4.  Ξεπλένουμε την κατσαρόλα και τη γεμίζουμε με κρύο νερό. Προσθέτουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν μαλακές.
  5.  Σουρώνουμε καλά και κόβουμε τις πατάτες σε κυκλικές φέτες.
  6.  Εν τω μεταξύ, τοποθετούμε τις ελιές και το υπολειπόμενο ελαιόλαδο σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων.
  7.  Τοποθετούμε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων και μαγειρεύουμε τις ελιές, σε υψηλή θερμοκρασία σε 2 δόσεις μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και γίνουν τραγανές, για περίπου 5-6 λεπτά ανάλογα με το φούρνο. Στραγγίζουμε τις ελιές σε ένα χαρτί, αφήνοντας τες να κρυώσουν.
  8.  Τοποθετούμε τα φιλέτα μπακαλιάρου σε ένα ταψί και γαρνίρουμε τα με την απαλή μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.
  9.  Ψήνουνε τα φιλέτα για περίπου 10 λεπτά. Πρέπει να έχουν ψηθεί ολόκληρα τα φιλέτα και να έχουν πάρει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα.
  10.  Τοποθετούμε τα φιλέτα στα πιάτα, γαρνίρουμε με τις πατάτες στο πλάι, πασπαλίζουμε τις ελιές και προσθέτουμε τον πουρέ.

μπακαλιάρος

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μπακαλιάρο φιλέτο, ξαλμυρισμένο και κομμένο σε φέτες
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 200 ml ζωμό λαχανικών
  • 250 γρ. σταφίδες, ξανθιές
  • 100 ml κρασί, λευκό
  • 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. μέλι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει.
  • Ύστερα, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
  • Έπειτα, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.
  • Αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε τις σταφίδες, την ντομάτα κονκασέ, το ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά.
  • Κατόπιν, προσθέτουμε το μέλι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Στη συνέχεια, σε ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου 40Χ30εκ.απλώνουμε τις ροδέλες ντομάτας, από πάνω τοποθετούμε τον μπακαλιάρο, περιχύνουμε με την παραπάνω σάλτσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-50 λεπτά στους 180°C στον αέρα.
  • Μόλις είναι έτοιμο, σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Κροκέτες μπακαλιάρου από τον Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

  • 100 γρ. παξιμάδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1/4 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • 500 γρ. μπακαλιάρο, ξαλμυρισμένο, χωρίς δέρμα και καλά στραγγισμένο
  • 1 ασπράδι
  • ελαιόλαδο, για τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

  • άνηθο, ψιλοκομμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Χτυπάμε στο μηχάνημα με τα μαχαίρια το παξιμάδι, το σκόρδο, το κύμινο και το τζίντζερ, μέχρι να γίνουν σχεδόν σκόνη.
  • Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο, το ασπράδι, και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπόλ.
  • Πλάθουμε σε μπαλάκια διαμέτρου 5 εκ. Θα φτιάξουμε περίπου 12-14 κροκέτες.
  • Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για να τηγανίσουμε τις κροκέτες.
  • Ρίχνουμε τις κροκέτες σε δόσεις και μόλις πάρουν χρυσαφί χρώμα, τις αφαιρούμε και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
  • Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ