Ασυνείδητοι δηλητηρίασαν χρυσαετό και άλλα άγρια ζώα

Με δηλητηριασμένα δολώματα ασυνείδητοι απείλησαν να εξολοθρεύσουν την άγρια πανίδα της Βλάστης Κοζάνης. Θηροφύλακες περισυνέλεξαν έναν νεκρό χρυσαετό, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να έχουν δηλητηριαστεί και άλλα άγρια ζώα και πουλιά (λύκοι, αλεπούδες, κορακοειδή) που αποδεδειγμένα επισκέφθηκαν την ορεινή περιοχή και κατανάλωσαν τα δολώματα.

Πρόκειται για κομμάτια κρέατος και εντόσθια από κτηνοτροφικά ζώα, ποτισμένα με δηλητήριο, πιθανότατα γεωργικό φάρμακο, όπως διαπίστωσαν τα μέλη της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης (ΚΟΜΑΘ), που ειδοποιήθηκαν από κατοίκους της Βλάστης και μετέβησαν χθες επί τόπου.

Τα δολώματα ήταν διασκορπισμένα σε ακτίνα περίπου 100 μέτρων και κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα επισκέφθηκαν πολλά είδη της άγριας πανίδας, από τα ίχνη που παρατηρήθηκαν στο χιονισμένο έδαφος και από την εμφάνιση πολλών κοράκων.

Οι θηροφύλακες συνέλεξαν τα δηλητηριασμένα δολώματα και το νεκρό χρυσαετό, ενημέρωσαν το δασαρχείο Κοζάνης για το περιστατικό, ενώ άμεσα ξεκίνησαν τη διαδικασία για την υποβολή μήνυσης κατ’ αγνώστων.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΚΟΜΑΘ, η περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα δολώματα χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος από την άνοιξη ως το φθινόπωρο για τη βόσκηση βοοειδών ελευθέρας βοσκής. Σύμφωνα με μαρτυρίες, παρατηρήθηκαν ζημιές από αρκούδες σε βοοειδή το περασμένο φθινόπωρο. Η ίδια περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Λαμπανίτσα.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ