Αστυνομία: Μέσω… viber άτυπες εντολές για κρίσιμες επιχειρήσεις

Μέσω… viber από ιδιωτικά κινητά και όχι μέσω ασυρμάτων δίνονται «μυστικές» εντολές σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και άλλων ομάδων της Άμεσης Δράσης για να σταματούν καταδιώξεις κακοποιών ή να προχωρούν σε άλλες ενέργειες.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», από μηνύματα σε κινητά αστυνομικών που αποκαλύπτονται στη συνέχεια του τραγικού συμβάντος στο Πέραμα με τον θάνατο ενός 21χρονου ύστερα από 38 σφαίρες που ρίχτηκαν από τα στελέχη της ΔΙΑΣ σε ανθρωποκυνηγητό διάρκειας 25 λεπτών.

Εν τω μεταξύ, η διερεύνηση του περιστατικού εστιάζεται επίσης στην εντολή που δόθηκε από στελέχη της Άμεσης Δράσης στους συναδέλφους τους που συμμετείχαν στην καταδίωξη του κλεμμένου αυτοκινήτου να σταματήσουν οποιαδήποτε ενέργεια και να επιτρέψουν τη διαφυγή του οχήματος, με επίκληση στον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου με θύματα ανυποψίαστους πολίτες.

Κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου, που δήλωσε ότι καμία τέτοια κεντρική, υπηρεσιακή, επίσημη εντολή δεν έχει δοθεί.

Πέραμα καταδίωξη

Στελέχη της ηγεσίας της Κατεχάκη, δε, αφήνουν να εννοηθεί ότι η υπόδειξη αυτή ήταν πρωτοβουλία υψηλόβαθμου αξιωματικού που ήδη ελέγχεται.

Άλλα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ωστόσο, ότι «τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον στο 40%-50% των περίπου 30 καταδιώξεων ύποπτων οχημάτων που καταγράφονται ετησίως δίνεται εντολή να σταματήσει το ανθρωποκυνηγητό, υπό τον φόβο παράπλευρων απωλειών. Αυτό που έγινε με τις εντολές για το κλεμμένο όχημα στο Πέραμα δεν είναι εξαίρεση».

Πρόκειται ουσιαστικά για μια άτυπη επιλογή πολλών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που δίνει το «ακαταδίωκτο» σε επικίνδυνους κακοποιούς που ξεφεύγουν… τρομάζοντας τους αστυνομικούς που τους καταδιώκουν.

Καταδίωξη

 

Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», προ μερικών εβδομάδων, είχε σταλεί από αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. μέσω viber προς αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. το εξής sms: «Καλημέρα. Λόγω της επετείου από τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, δεν θα έλθετε καμία ομάδα σε αντιπαράθεση για το θέμα αυτό με πολίτες προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις και δυσφήμηση της υπηρεσίας. Επιπλέον, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τους διανομείς (delivery), θα αποφεύγετε το επόμενο διάστημα βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων και κλιμάκωση επεισοδίων με τους εν λόγω οδηγούς» για να ακολουθήσει τέλος η κρίσιμη άτυπη εντολή που αποκτά ιδιαίτερο βάρος μετά την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα:

«Τέλος με αφορμή θανατηφόρο ατύχημα με μοτοσικλετιστή που έλαβε χώρα χθες στην Αθήνα ύστερα από καταδίωξή του με αστυνομικούς δεν θα ενεργούνται καταδιώξεις αν δεν έχει ενημερωθεί πρώτα το κέντρο Άμεσης Δράσης».

Μάλιστα, μετά το περιστατικό στο Πέραμα ακολούθησε ξανά εντολή μέσω viber προς ένστολους να μην πλησιάζουν σε καταυλισμούς Ρομά και να μην προχωρούν σε οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ