AstraZeneca: Αυτή είναι η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών – Ποιοι συστήνεται να κάνουν δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο

Την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca, ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Τετάρτης. Όπως είπε, έως τώρα έχουν παρουσιαστεί στη χώρα μας πέντε περιστατικά εμφάνισης του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας (TTS). “Το όφελος από τον εμβολιασμό εξακολουθεί να υπερτερεί του ενδεχόμενου κινδύνου”, επισημαίνεται, ενώ συστήνεται αλλαγή της δεύτερης δόσης με διαφορετικό εμβόλιο, μόνο “σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου, με ή χωρίς θρομβοπενία, μετά την πρώτη δόση”. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, στη χώρα μας έχουν γίνει 905.915 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Αναλυτικά, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι “η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώνεται συστηματικά από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφονται μετά τον εμβολιασμό. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πέντε περιπτώσεις του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας (TTS) μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Από τις περιπτώσεις αυτές, οι τέσσερις εκδηλώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μία σε άνδρα ηλικίας 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε και εξήλθε του νοσοκομείου, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα, δυστυχώς, κατέληξε. Συγκριτικά σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους δύο μήνες, 62 γυναίκες ηλικίας 30-49 ετών νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ για επιπλοκές της νόσου Covid-19 και 28 κατέληξαν”.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, και με δεδομένο ότι η επιδημία στη χώρα μας είναι σε εξέλιξη, η Επιτροπή κρίνει ότι:

“Το όφελος από τον εμβολιασμό εξακολουθεί να υπερτερεί του ενδεχόμενου κινδύνου εκδήλωσης του συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας με το εμβόλιο της AstraZeneca. Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά του ιού, σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα η επιτροπή επισημαίνει ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης του συγκεκριμένου συνδρόμου μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών. Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα εμβόλια mrna, που δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο για TTS είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη δόση συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Αλλαγή της δεύτερης δόσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου, με ή χωρίς θρομβοπενία, μετά την πρώτη δόση”, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ