Αρχηγός Πυροσβεστικής: Καλύτερη η εικόνα στη φωτιά της Αρκαδίας – Μάχη να μην απειληθεί το Μαίναλο

Για τα ενεργά μέτωπα πυρκαγιών μίλησε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης στην ΕΡΤ. Για τη Γορτυνία, όπου έχουν συνολικά εκκενωθεί 21 οικισμοί, ο κ. Κολοκούρης έκανε γνωστό ότι η φωτιά ήταν εισαγόμενη από την Νεμούτα της Ηλείας στην Αρκαδία με ιδιαίτερη δυναμική, ωστόσο είχε αντιμετωπιστεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

“Παίζει ρόλο και το ανάγλυφο, και η βλάστηση και οι καιρικές συνθήκες, σε συνάρτηση με την ξηρασία, λόγω της κλιματικής κρίσης, ιδιαίτερα στις περιοχές τις δικές μας. Γίνεται η γη σαν να είναι ποτισμένη με καύσιμο. Και μεταδίδεται πολύ γρήγορα”

Είπε ότι από χθες ισχυρές δυνάμεις έχουν προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες, στην περιοχή, και έγινε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. “Η εικόνα είναι καλύτερη, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα αν δεν συνεχίσουμε τις προσπάθειες, για να οριοθετήσουμε την πυρκαγιά” τόνισε.

Υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που έχουν παίξει οι ξένες δυνάμεις στην περιοχή, από Τσεχία, Αγγλία, Γερμανία. “Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Στη βλάστηση επικρατεί μεγάλη ξηρασία”, είπε. Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, επικινδυνότητα εντοπίζεται στα χωριά Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, στα Λουτρά, δηλαδή στην ανατολική πλευρά. “Μέλημά μας είναι να μην μεταφερθεί η φωτιά στο δάσος του Μαινάλου” σημείωσε.

Σε ότι αφορά την Εύβοια, έκανε γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη ροή δυνάμεων στα σημεία, ενώ υπογράμμισε ότι ήταν πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς σε μασίφ δάσος. Μίλησε για τη δημιουργία του περιβάλλοντος καπνού, στο οποίοι δεν ευνοείται η επιχείρηση των εναέριων μέσων. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι η ασφάλεια των πτήσεων στην αεροπυρόσβεση. Αν γίνει ένα ατύχημα θα λένε, γιατί έγινε αυτό; Αυτό είναι και όχι ότι δεν υπάρχει επάρκεια εναέριων μέσων, συμπλήρωσε. “Κάθε μέρα πάμε και καλύτερα, αντιμετωπίζονται τμηματικά κομμάτια”, είπε ο κ. Κολοκούρης. Προσέθεσε ότι σήμερα επιχειρεί και το θηριώδες ρωσικό αεροσκάφος Ilyushin Il-76, ενώ στο πύρινο μέτωπο βρίσκεται και το Beriev.

/* inline tdc_css att */ .tdi_89_e31{

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ