Πύρινη λαίλαπα στην Αρκαδία: Μεγάλο το μέτωπο στη Γορτυνία – Συγκλονίζουν οι εικόνες καταστροφής

Μάχη με τις φλόγες έδιναν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Γορτυνία, ώστε να περιορίσουν τις εστίες της φωτιάς που καίνε κοντά στους οικισμούς, να προστατεύσουν τα σπίτια των κατοίκων. Η μάχη συνεχίζεται και με το φως της ημέρας με τη συνδρομή και των εναέριων μέσων. Το βράδυ ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Παράλληλα, αναμένονται στην Γορτυνία επιπλέον χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις. Παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η ένταση των ανέμων, συνεχίζει να μαίνεται μεγάλο πύρινο μέτωπο γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη, κυρίως σε δύσβατα σημεία.

Στο μεταξύ συγκλονίζουν οι εικόνες καταστροφής που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Μια φωτιά που από την περασμένη Παρασκευή κινείται στα όρια Ηλείας και Αχαΐας, τέσσερις ημέρες μετά κινήθηκε ταχύτατα και απειλητικά, έκαψε χωριά και κατέστρεψε δάση και καλλιέργειες.

Λίγο έλλειψε να περάσει στο ύψος της Καλλιθέας στην Ηλεία, αλλά επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα, ανέκοψαν την πορεία της.

Στο Πυρρή ειδικά σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές. Κάηκαν σπίτια, ενώ εκκενώθηκαν 21 οικισμοί, και αρκετοί από αυτούς δεν έχουν ρεύμα και νερό. Επίσης, από χθες οι περιφερειακές αρχές ξεκίνησαν και συνεχίζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας να φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες ώστε η φωτιά να μην περάσει στο Μαίναλο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούντόσο στην περιοχή της Γορτυνίας όσο και στις γειτονικές περιοχές το Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 578 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 181 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα και από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 Ε/Π και 7 Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Η δραματική έκκληση του προέδρου της κοινότητας Πυρρή – “Στείλτε μας πυροσβεστικά, σας ικετεύω”

«Το χωριό θυμίζει κρανίου τόπο, έχουν καεί τουλάχιστον δέκα σπίτια και μία κτηνοτροφική μονάδα με τουλάχιστον 100 πρόβατα», δήλωσε στο Open ο πρόεδρος της κοινότητας Πυρρή του Δήμου Γορτυνίας, Γιάννης Στρίκος που το απόγευμα της Τρίτης παρακαλούσε μέσω Facebook να πάνε πυροσβεστικά μέσα στο χωριό.

Όπως είπε στο Open, τα όσα ανέφερε στα social media, εισακούστηκαν και στο «χωριό ήρθαν δύο πυροσβεστικά οχήματα, ένα μικρό και ένα μεγάλο, αλλά και κάποια εναέρια μέσα, με αποτέλεσμα η φωτιά να ελεγχθεί» όσο εφικτό ήταν αυτό.

Να θυμίσουμε πως το απόγευμα ο κ. Στρίκος παρακαλούσε μέσω Facebook για βοήθεια. Σε live βίντεο στον λογαριασμό του να ακούγεται να λέει: «Ένα πυροσβεστικό γ#$# την κοινωνία μου. Στείλτε μας πυροσβεστικά. Σας παρακαλώ, σας ικετεύω, δεν μπορώ άλλο. Δεν αντέχω άλλο. Όχι ρε γαμώτο. Θα το πολεμήσουμε να το σώσουμε», σε ένα δεύτερο συνεχίζει τις εκκλήσεις, ενώ σε τρίτο κάνει επί της ουσίας καταγραφή των ζημιών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ