Απογραφή 2021: Τελειώνει η προθεσμία για την αυτοαπογραφή – Τα SOS της τελευταίας στιγμής

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την απογραφή του πληθυσμού για το 2021. Όσοι όμως, δεν έχουν προχωρήσει στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, θα πρέπει να σπεύσουν, καθώς αύριο, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου τελειώνει η προθεσμία της παράτασης που δόθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ.

Όσοι δεν την κάνουν, τότε θα τους επισκεφθεί ο απογραφέας στο σπίτι προκειμένου η διαδικασία να γίνει παραδοσιακά με ερωτήσεις – απαντήσεις.

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Εξάλλου, στο πλαίσιο της απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Απογραφή 2021: Πώς θα κάνετε τη διαδικασία - Τι να προσέξετε

Η διαδικασία της απογραφής

Ο τρόπος διενέργειας της απογραφής έχει ως εξής:

Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.

απογραφή

Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet, μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα όπως καταυλισμοί, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκοι ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς, με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 απογραφείς και οι 12.500 τομεάρχες της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Τέλος, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου COVID-19.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για την απογραφή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ