Απαγωγή Γιώργου Κυπαρίσση: Αυτός ήταν ο αρχηγός της συμμορίας – 300.000 ευρώ τα λύτρα που βρέθηκαν

Σε ενημέρωση για την εξιχνίαση της υπόθεσης απαγωγής του επιχειρηματία Γιώργου Κυπαρίσση προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.  Η απαγωγή του διήρκησε 65 μέρες, με τον επιχειρηματία να απελευθερώνεται τελικά την Παρασκευή 4 Μαρτίου.

“Σε λιγότερο από 24ωρες συνελήφθησαν για την υπόθεση στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, τρία άτομα (2 άνδρες 41 και 34 ετών και μία γυναίκα 39 ετών).  Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της αρπαγής, της ληστείας, της εκβίασης, της απλής σωματικής βλάβης, της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα. Όπως προέκυψε, οι δύο άνδρες τυγχάνουν σεσημασμένοι καθώς έχουν κατηγορηθεί κατά περίπτωση, στο παρελθόν για πληθώρα αδικημάτων, όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση-συμμορία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κλοπή και ληστεία” ανέφερε αρχικά ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Απόστολος Σκρέκας.

“Θα ήθελα με τη σειρά μου να συγχαρώ όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στις δύο μεγάλες αυτές επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο επαγγελματισμός και η μεθοδικότητα με την οποία εργάστηκαν τόσο στη διερεύνηση της απαγωγής του 41χρονου, όσο και στην άμεση σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε χρηματαποστολές στην Αττική, είναι τα συστατικά στοιχεία αυτών των επιτυχιών. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την οικογένεια του επιχειρηματία για την αμέριστη εμπιστοσύνη που επέδειξε στην Ελληνική Αστυνομία όλο αυτό το χρονικό διάστημα των 65 ημερών” τόνισε από την πλευρά του ο Διοικητής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης.

Πώς στήθηκε η απαγωγή του Γιώργου Κυπαρίσση

Σύμφωνα με τον κ. Τζεφέρη, οι δράστες προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, προσέγγισαν τον επιχειρηματία σε κοντινή τοποθεσία από το σπίτι του, του έβαλαν χειροπέδες και τον χτύπησαν, ενώ στη συνέχεια τον επιβίβασαν με τη βία σε αυτοκίνητο.

“Ακολούθως, μετέβησαν σε έτερο σημείο στον οικισμό «Φοίνικα» Σπάτων όπου έκαψαν τα οχήματά τους και τον έβαλαν σε άλλο όχημα, με το οποίο τον οδήγησαν σε κρησφύγετο. Εκεί τον κράτησαν για λίγες ημέρες και έπειτα τον μετέφεραν σε άλλο κρησφύγετο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του, οι δράστες τον χτύπησαν προκαλώντας του ελαφρές κακώσεις, σε πολλές περιπτώσεις βιντεοσκοπώντας τον με σκοπό, να στείλουν το βίντεο στους συγγενείς του.

Κατά το χρονικό διάστημα κράτησης του οι δράστες επικοινώνησαν πολλές φορές, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω μηνυμάτων, με μέλη της οικογένειάς του, απαιτώντας αρχικά την καταβολή του χρηματικού ποσού του 1.000.000 ευρώ, ώστε να τον απελευθερώσουν.

απαγωγή

Μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις μείωσαν τελικά την απαίτησή τους στο ποσό των 800.000 ευρώ το οποίο τους παραδόθηκε και στη συνέχεια πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής 4 Μαρτίου 2022, απελευθέρωσαν τον 41χρονο σε δασώδη έκταση στις Αχαρνές Αττικής.

Ακολούθως στο πλαίσιο του αυτοφώρου αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε οργανωμένη και άρτια εκτελεσμένη αστυνομική επιχείρηση συνέλαβαν τρία άτομα (2 άνδρες 41 και 34 ετών και μία γυναίκα 39 ετών) για την απαγωγή του επιχειρηματία” ανέφερε ο Διοικητής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Όπως είπε, κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και επιχειρήσεις των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα αξίας 300.000 ευρώ, 4 πιστόλια, περίστροφο, υποπολυβόλο, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα και πλήθος κινητών τηλέφωνων. Επίσης, τόνισε ότι μεταξύ των συλληφθέντων ατόμων είναι και το αρχηγικό στέλεχος της ομάδας που διέπραξε την απαγωγή, την οποία ο ίδιος οργάνωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες ρόλο αρχηγού είχε ο 34χρονος που συνελήφθη.

Κυπαρίσσης- απαγωγείς

Οι έρευνες για τα κρησφύγετα

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι αστυνομικοί έχουν εστιάσει τις έρευνές τους στη Δυτική Αττική, καθώς σε εκείνη την περιοχή έμεναν οι τρεις συλληφθέντες και θεωρούν ότι κάπου εκεί βρίσκεται και το κρησφύγετό τους. Παράλληλα, αναζητούν ακόμη τρία άτομα, για τα οποία έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι συμμετείχαν ως περιφερειακά μέλη στην απαγωγή του επιχειρηματία.

Οι τρεις που έχουν ήδη εντοπιστεί -το ζευγάρι δηλαδή και ο φίλος τους- συνελήφθησαν σε γνωστό εστιατόριο στο Κολωνάκι, στο οποίο απ’ ό,τι φαίνεται είχαν πάει αμέσως μετά την παράδοση των λύτρων. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι πήγαν σε ένα ακριβό εστιατόριο για να γιορτάσουν το γεγονός ότι είχαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στα χέρια τους.

Είναι η πρώτη φορά που το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να βρει μέρος των χρημάτων των λύτρων, αμέσως μετά την απελευθέρωση του ομήρου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr γνώριζε τα στοιχεία των τριών δραστών περίπου μία εβδομάδα πριν από την απελευθέρωση του επιχειρηματία.

Ήταν μια πληροφορία που έφτασε στην Ασφάλεια Αττικής πριν από λίγες ημέρες και η οποία υποδείκνυε ως ύποπτα κάποια άτομα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν διαπράξει την απαγωγή. Πρόκειται για άτομα από τρεις διαφορετικές ομάδες και όλα έχουν σχέση με τη Δυτική Αττική.

Οι αστυνομικοί εστίασαν τις έρευνές τους σε μια απ’ αυτές τις ομάδες και τελικά συνέλαβαν τρία μέλη της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του enikos.gr υπήρχε η δυνατότητα να τους παρακολουθήσουν τις προηγούμενες μέρες, ωστόσο, αποφασίστηκε αυτό να μην γίνει, καθώς δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του ομήρου, Γιώργου Κυπαρίσση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαγωγείς επέλεξαν ως “στόχο” τον συγκεκριμένο επιχειρηματία επειδή μένουν στην περιοχή όπου ο Γιώργος Κυπαρίσσης διατηρεί μαγαζί με ανταλλακτικά αυτοκινήτων, έβλεπαν τον τρόπο ζωής του μέσω και των social media και γνώριζαν πως έχει χρήματα.

Στην ενημέρωση, τον λόγο πήρε και ο Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην απαγωγή του επιχειρηματία όσο και στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ένοπλες ληστείες.

“Ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αισθάνομαι την βαθιά υποχρέωση να εκφράσω δημοσίως την ευαρέσκεια και ικανοποίησή μου σε όλους, όσοι συμμετείχαν ή συνέβαλαν στον επιτυχή χειρισμό και έκβαση των υποθέσεων που σας παρουσιάζουμε σήμερα και συγκεκριμένα :

  • την απελευθέρωση του απαχθέντος επιχειρηματία και τη σύλληψη των δραστών εντός των επόμενων 24 ωρών από αυτή, καθώς και
  • τη σύλληψη των δραστών ληστείας σε χρηματαποστολή στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη, μέσα σε μόλις λίγες ώρες, ταυτοποιώντας τελικά τη δράση τους και σε ομοειδείς περιπτώσεις

Οφείλω επίσης να επισημάνω ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Ελληνική Αστυνομία με μεθοδικότητα, ειδικό σχεδιασμό, υψηλό επαγγελματισμό, προανακριτική και επιχειρησιακή ικανότητα, υπομονή και επιμονή, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και υπέρμετρη ψυχική δύναμη, έχει σημειώσει μια σειρά εξιχνιάσεων σε σημαντικές υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη, όπως:

  • η εξιχνίαση της -υποκινούμενης από οπαδικά κίνητρα- δολοφονίας ενός νέου ανθρώπου, στη Θεσσαλονίκη, με τη σύλληψη 12 δραστών και
  • η σύλληψη, σε λιγότερο από 48 ώρες, του δράστη του αποτρόπαιου εγκλήματος στην Ανδραβίδα, όπου μια ολόκληρη οικογένεια δολοφονήθηκε με αποτρόπαιο τρόπο.

Όλες αυτές οι υποθέσεις αδιαμφισβήτητα απασχόλησαν σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη, ωστόσο το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας δεν σταματάει εδώ.

Κάθε περιστατικό αστυνομικής καθημερινότητας, αντιμετωπίζεται με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση από τον Έλληνα αστυνομικό, με γνώμονα πάντα την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών. Συνεχίζουμε με αστείρευτη υπομονή και επιμονή, καθημερινά δίπλα στον πολίτη, αποδεικνύοντας ότι η ασφάλειά του είναι αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό.

Κλείνοντας, θα ήθελα και πάλι να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν για την εξιχνίαση αυτών των υποθέσεων. Ο υποδειγματικός τρόπος, η υπευθυνότητα και η αποτελεσματικότητα που επέδειξαν, σε όλο το φάσμα του επιχειρησιακού σχεδιασμού, από την ανάλυση και αξιοποίηση πληροφοριακού υλικού έως την επιτυχή επιχειρησιακή δράση, αποδεικνύει καταφανέστατα πως η Ελληνική Αστυνομία έχει και τις ικανότητες και τη βούληση να εκπληρώνει την αποστολή της. Το αίτημα της κοινωνίας των πολιτών για ασφάλεια είναι διαχρονικό και σε αυτό ανταποκρίνεται με συνέπεια η Ελληνική Αστυνομία, οδηγώντας τους δράστες κάθε εγκλήματος στη δικαιοσύνη”, ανέφερε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ