Αντώνης Συκάρης: Ματαιώθηκε η προσπάθεια περισυλλογής της σορού του

Δυστυχώς άκαρπες παραμένουν μέχρι σήμερα οι προσπάθειες να γίνει περισυλλογή της σορού του Αντώνη Συκάρη από το βουνό Νταουλαγκίρι που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων.
Η τελευταία ενημέρωση στη σελίδα του άτυχου ορειβάτη αναφέρει “Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν μετά τη 12η Απριλίου στο Daulagiri, ματαίωσαν τις προσπάθειες περισυλλογής του σώματος του Αντώνη από το βουνό”
“Ωστόσο ένα άνοιγμα του καιρού, μας δίνει την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να γίνει πλέον εφικτή η μεταφορά του σώματος του σε ένα σημείο του βουνού που θα επιτρέπει την προσέγγιση από ελικόπτερο, προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία επαναπατρισμού. Aποστολή 5 ορειβατών – Sherpas με στόχο την προσέγγιση του σημείου όπου μέχρι σήμερα βρίσκεται το σώμα του, ξεκίνησε προχθές Δευτέρα 2 Μαΐου από το Base Camp του Dhaulagiri και βρίσκεται μέχρι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη” σημειώνεται.
Βρισκόταν σε υψόμετρο 7.400 μέτρων. Η ώρα στο Νεπάλ ήταν 4 τα ξημερώματα όταν «έσβησε» ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια, σκορπώντας τη θλίψη στην οικογένειά του, στην Ελλάδα και στους φίλους της ορειβασίας.

«Τελείωσε το οξυγόνο»

«Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω, μου φαίνεται σαν ψέμα. Έφυγε τόσο άδοξα. Ο Αντώνης ανέβηκε στην κορυφή και, δυστυχώς, το μοιραίο έγινε κατά τη διάρκεια του γυρισμού. Ήταν πολύ έμπειρος και είχε ξαναπεράσει από τέτοιες συνθήκες», λέει στην «R» ο Φώτης Θεοχάρης, φίλος και συναθλητής του Αντώνη Συκάρη.

«Θεωρώ ότι κάτι δεν πήγε καλά στους υπολογισμούς που είχαν γίνει στο οξυγόνο. Του τελείωσε το οξυγόνο. Δεν είχε άλλη διαθέσιμη μπουκάλα και, με την κούραση που είχε, εξέπνευσε εκεί. Προφανώς, για να τελειώσει το οξυγόνο, κάτι δεν πήγε καλά. Ήταν άραγε χαλασμένη η βαλβίδα; Δεν ξέρουμε τι έγινε ακόμη. Θα φανεί τις επόμενες ημέρες», δηλώνει ο Φ. Θεοχάρης. Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης αναφέρεται στη «νόσο του υψόμετρου», η οποία, όπως επισημαίνει, δεν αποκλείεται να επηρέασε τον Αντώνη Συκάρη.

«Ουσιαστικά πρόκειται για πνευμονικό ή εγκεφαλικό οίδημα. Τα πρώτα συμπτώματα είναι συνήθως έλλειψη προσανατολισμού και παραισθήσεις. Δεν μπορείς να κρατήσεις το μυαλό σου. Η μόνη λύση είναι η άμεση φαρμακευτική αγωγή», λέει στην «R» ο Φ. Θεοχάρης.

Ο ίδιος θυμάται και ορισμένες κοινές προσωπικές τους στιγμές. «Κατά το παρελθόν έχουμε κάνει αποστολές μαζί, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2018 είχαμε κάνει μια μεγάλη ανάβαση στο Νεπάλ. Είχαμε πάει μαζί. Αποστολή δύο μηνών. Είναι μεγάλη απώλεια αυτή για την κοινότητα των ορειβατών. Είναι κρίμα που ο Αντώνης πέθανε στο βουνό. Είχε μεγάλη εμπειρία, με πολλές αναβάσεις σε υψόμετρα πάνω από 3.000 μέτρα», καταλήγει ο φίλος του κορυφαίου ορειβάτη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ