Αντιδράσεις για την καταγγελία γιατρού ότι δεν την προσέλαβαν επειδή έχει μικρά παιδιά – Η απάντηση του υπουργείου

“Την απέρριψαν επειδή έχει μικρά παιδιά”. Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η καταγγελία γιατρού ότι δεν προσελήφθη στο ΕΣΥ με το επιχείρημα ότι έχει δύο ανήλικα παιδιά.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο OPEN, ο Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου το 2016 υπήρξε μια προκήρυξη για Επιμελητή Β΄ στο ΕΣΥ και συγκεκριμένα σε μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών.

Βέβαια η τελική επιλογή έγινε έπειτα από πέντε χρόνια, δηλ. φέτος από το συμβούλιο. Στο πρακτικό λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου αναφέρεται ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι η γιατρός ναι μεν είναι αξιόλογη επιστημονικά, αλλά επειδή είναι μητέρα δύο μικρών παιδιών, αυτό ίσως δεν συνάδει με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της και εάν θα μπορεί να ανταποκριθεί.

Η γιατρός κατέθεσε αμέσως ένσταση, ζητώντας την αναπομπή του πρακτικού.

καταγγελία γιατρού

Η καταγγελία της γιατρού

Η ίδια η γιατρός, βιοπαθολόγος-μικροβιολόγος  μίλησε στο OPEN λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το υπουργείο στη σχετική καταχώρηση του πρακτικού απόρριψής μου μετά από τέσσερις μήνες και χιλιάδες τηλεφωνήματα, ήρθε στο σπίτι μου συστημένο που με ενημέρωνε ότι απορρίπτεται η αναπομπή μου».

Σύμφωνα με την ίδια, «το γεγονός ότι απορρίπτεται μια γυναίκα γι’ αυτό τον λόγο αφορά όλους τους γιατρούς, όλων των φύλων, που διεκδικούν μια θέση στο ΕΣΥ. Μας ωθούν στη μη τεκνοποίηση, αν όχι στη στείρωση». Προσθέτει δε, ότι «πρόκειται για μια απόφαση που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι σαφής διάκριση».

Η γιατρός μάλιστα, όπως είπε, έστειλε γράμμα και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Η απάντηση της Μίνας Γκάγκα και του υπουργείου Υγείας στην καταγγελία

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα απάντησε για το συγκεκριμένο θέμα και τη συγκεκριμένη καταγγελία στο OPEN λέγοντας ότι θα το κοιτάξει σήμερα μαζί με τη νομική υπηρεσία για να διορθωθεί άμεσα.

Μίνα Γκάγκα

Ανακοίνωση για το θέμα έβγαλε και το υπουργείο Υγείας αναφέροντας αναλυτικά τα εξής:

«Σχετικά με την απόρριψη του αιτήματος αναπομπής που κατέθεσε ιατρός στο Υπουργείο Υγείας, όσον αφορά  απόφαση του Συμβουλίου Προσλήψεων- Κρίσεων του Νοσοκομείου «Λαϊκό» διευκρινίζονται τα κάτωθι:

  • Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, την υψηλότερη βαθμολογία είχε η ιατρός που κατέλαβε τη μία (1) θέση ειδικότητας Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας που είχε προκηρυχθεί για την ενίσχυση του Νοσοκομείου.

Η συγκεκριμένη ιατρός είχε τα περισσότερα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών και προϋπηρεσία) – εξού και η υψηλότερη βαθμολογία- και την ίδια οικογενειακή κατάστασημε την καταγγέλουσα, αν και η μητρότητα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για πρόσληψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σημειώνεται, όμως, ότι οποιαδήποτε αναφορά στην οικογενειακή κατάσταση υποψηφίου, αν και δεν επηρεάζει την αντικειμενική κρίση, κρίνεται παντελώς άστοχη.

  • Με τη συνέντευξη δεν ανατράπηκε η βαθμολόγηση και επομένως ούτε και η κατάταξη. Κατά τη διαδικασία της συνέντευξης και οι δύο ιατροί ερωτήθηκαν για την οικογενειακή τους κατάσταση, γεγονός που καταδικάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και έχουν ήδη γίνει οι σχετικές συστάσεις, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα που δεν συνάδουν με την αυτονόητη ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών και μητέρων στην εργασία.
  • Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας μελέτησε τον σχετικό φάκελο και απέρριψε την ένσταση της καταγγέλουσας ιατρού (αίτημα αναπομπής) με βάση αποκλειστικά τα αξιοκρατικά κριτήρια.
  • Η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα ως γυναίκα, μητέρα και ιατρός στηρίζει απόλυτα τη μητρότητα και ως Υπουργός δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει ανεκτά φαινόμενα ανισότητας εις βάρος των γυναικών που εργάζονται στο ΕΣΥ. Άλλωστε, από τη θέση της ως Διευθύντρια Κλινικής καθώς και Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», στήριξε και στηρίζει συναδέλφους της έγκυες και μητέρες, οι οποίες- ακριβώς όπως και όλοι οι υγειονομικοί-  με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση υπηρετούν το  Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η δήλωση Ξανθού μετά την καταγγελία

Αντιδράσεις υπήρξαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της απόρριψης του γιατρού. Ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ , Ανδρέας Ξανθός αναφέρει σε δήλωσή του τα εξής:

Ανδρέας Ξανθός

“Tην ώρα που το ΕΣΥ είναι αποδιοργανωμένο και απροετοίμαστο μπροστά στο 4ο επιδημικό κύμα και έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ την προσέλκυση μόνιμων γιατρών, το Υπουργείο Υγείας επιδεικνύει μισογυνικά αντανακλαστικά και υιοθετεί απαράδεκτες διακρίσεις απέναντι σε γυναίκα γιατρό που συμμετείχε σε προκήρυξη μόνιμης σε δημόσιο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με καταγγελίες εκπροσώπων νοσοκομειακών γιατρών , το αρμόδιο Συμβούλιο Επιλογής Ιατρικού Προσωπικού που έχει ορίσει το Υπουργείο Υγείας αποφάνθηκε ότι υποψήφια για τη θέση ιατρού σε βαθμό Επιμελητή Β’ πληροί τα τυπικά προσόντα και θεωρείται “πολύ αξιόλογη”, ωστόσο απορρίφθηκε επειδή μέλη του Συμβουλίου έκριναν ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα ιατρικά της καθήκοντα επειδή είναι μητέρα δυο παιδιών.

Η ιατρός απαίτησε αναπομπή (δηλαδή ακύρωση του πρακτικού κι επανάληψη της κρίσης) για να λάβει 4 μήνες μετά απορριπτική απάντηση υπογεγραμμένη από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα Μίνα Γκάγκα με την αιτιολογία «δεν προέκυψαν λόγοι αναπομπής του ανωτέρω πρακτικού». Με άλλα λόγια η κα Γκάγκα ως Αν.Υπ. Υγείας προσυπογράφει την έμφυλη διάκριση την οποία υφίσταται η γυναίκα ιατρός.

Το δημόσιο σύστημα Υγείας χρειάζεται ισονομία και αξιοκρατία – και όχι αναχρονιστικές αντιλήψεις και αποκλεισμούς- και για να γίνει ξανά ελκυστικό για τους νέους γιατρούς . Η νεοσυντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ διολισθαίνει συνεχώς σε καταπάτηση θεμελιωδών αρχών και κανόνων του Δικαίου σε θέματα εργασιακών δικαιωμάτων και ισότητας των φύλων.

Εκτός από την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ από τα κυβερνητικά σχέδια για την ιδιωτικοποίηση του, απαιτείται και υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε γυναίκας εργαζόμενης να κρίνεται αποκλειστικά και μόνο με βάση τα προσόντα της και την εμπειρία της για την κατάληψη θέσης στο ΕΣΥ και όχι με βάση κοινωνικές προκαταλήψεις και στερεότυπα που δεν είναι αποδεκτά σε μια ευρωπαϊκή χώρα”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ