Επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της covid-19: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σήμερα το απόγευμα στις 18:00 άνοιξε στο emvolio.gov.gr η πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna που προστατεύουν από την υποπαραλλαγή Όμικρον ΒΑ.1, καθώς και από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση και προτεραιότητα εμβολιασμού δίνεται στις ευάλωτες ομάδες. Σε αυτές περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν και εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, ανοσοκατεσταλμένοι και επαγγελματίες υγείας, όπως ανέφεραν κατά την έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, έναντι της covid-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί των αναμνηστικών δόσεων με τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα ξεκινήσουν την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου. Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα πρέπει να χορηγηθούν τρεις μήνες μετά τη νόσηση ή την τελευταία αναμνηστική δόση. Αύριο η Επιτροπή Εμβολιασμών θα αποφασίσει αν τελικά πρέπει να γίνεται και πέμπτη δόση στους άνω των 60 ετών αλλά και στους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα. Η χώρα μας έχει παραλάβει 400.000 δόσεις επικαιροποιημένων εμβολίων από τις Pfizer/BioNTech και αναμένεται να παραλάβει άλλες 400.000 και άλλες 200.000 δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της εταιρίας Moderna.

Το βασικό σχήμα εμβολιασμού θα γίνεται με τα αρχικού τύπου εμβόλια και αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Οσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για αναμνηστική δόση με τα αρχικού τύπου εμβόλια μπορούν αν θέλουν να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους με τα επικαιροποιημένα, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Ανακοίνωσε επίσης, ότι σήμερα αναμένεται να δοθεί έγκριση και για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τις παραλλαγές 4 και 5 της Ομικρον, πολύ νωρίτερα απ΄ ότι αναμενόταν, ενώ η πρώτη παράδοση αναμένεται την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου. Με την παραλαβή θα ξεκινήσει και διάθεσή τους, τόνισε.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι κάποιος πρέπει να ζυγίσει αν θα εμβολιαστεί με τα πρώτα επικαιροποιημένα εμβόλια ή θα περιμένει τα νεότερα. Η απάντηση επιστημονικά είναι τώρα πρέπει να εμβολιαστεί, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας μάλιστα ότι υπάρχουν χώρες στην ΕΕ που δεν θα δίνουν καν την πληροφορία στον πολίτη ποιο εμβόλιο κάνουν, κάτι που εμείς ξεκάθαρα το κάνουμε από την έναρξη των εμβολιασμών. Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε για άλλη μια φορά ότι όσοι δεν έχουν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό είναι σημαντικό να το πράξουν, καθώς ουσιαστικά είναι η ομάδα πολιτών, η οποία είναι η πιο εκτεθειμένη στον κορονοϊό.

Η πορεία των εμβολιασμών

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 21.350.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19. Περισσότεροι από 7.600.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και η Ελλάδα βρίσκεται στην 12η θέση από τις 27 χώρες της ΕΕ, σε ποσοστό εμβολιασμένων τουλάχιστον με μία δόση και σε ποσοστό που ξεπερνάει το μέσο της ΕΕ.
Σχετικά με την αναμνηστική δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 5.845.000 πολίτες έχουν λάβει αναμνηστική δόση. Επίσης μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί με δεύτερη αναμνηστική δόση περισσότεροι από 555.000 πολίτες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ