Ανησυχία για τις αυξήσεις των εισαγωγών στα νοσοκομεία – Τι “τρομάζει” τους ειδικούς

Προβληματισμός και ανησυχία υπάρχει τις τελευταίες ημέρες για την αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να λαμβάνονται μέτρα για τη θωράκισή τους. Από εβδομάδα σε εβδομάδα διπλασιάζεται ο αριθμός των ατόμων που φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία ωστόσο υπάρχει μια επιπέδωση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ. Το θετικό είναι ότι οι νοσηλείες αφορούν περισσότερο σε νέους και «απελευθερώνονται» πιο γρήγορα τα κρεβάτια. την Πέμπτη στην τελευταία εφημερία είχαμε 161 εισαγωγές ενώ τα εξιτήρια ανήλθαν στα 110, γεγονός που δείχνει μια ισορροπία για την ώρα.

Όμως, με τη μετάλλαξη “Δέλτα” να τείνει να επικρατήσει και όσο ορισμένοι επιμένουν να μην εμβολιάζονται, οι ειδικοί φοβούνται ότι είναι θέμα χρόνου να επανέλθει η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε νοσοκομεία, όπως το “Σωτηρία” έγινε γνωστό ότι “άνοιγε” νέες κλίνες COVID.

Την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία το τελευταίο χρονικό διάστημα επιβεβαιώνει και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας στο MEGA, έκρουσε καμπανάκι κινδύνου επισημαίνοντας ότι μέσα σε μία εβδομάδα πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές. Όπως τόνισε η ίδια, στο νοσοκομείο “Γεννηματάς” οι εισαγωγές COVID που ήταν πέντε την προηγούμενη εβδομάδα, έφτασαν στις 5.30 π.μ., στις 25.

Οι περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορούν κυρίως σε ανεμβολίαστους. Το 70% των εισαγωγών δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ το 30% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν βλέπει ηλικίες», υπογράμμισε η κα Παγώνη, καθώς οι ασθενείς είναι από 27 έως 85 και 90 ετών.

«Πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Εάν συνεχίζουμε έτσι, το peak θα φτάσει πολύ νωρίτερα από τον Αύγουστο», προειδοποίησε και τόνισε πως η κατάσταση αρχίσει να δυσκολεύει. «Θα αρχίσει μία πίεση στο σύστημα που δεν ξέρω πού θα βγει. Εάν προχωρήσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε τις 300 και 400 εισαγωγές την μέρα». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι δεν θα αποφύγουμε την τρίτη δόση του εμβολιασμού, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι με εμβόλιο mRNA.

Δείτε το βίντεο του MEGA:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ