Μάχη με τις φλόγες στην Αχαΐα – Δεκαέξι τραυματίες, κάηκαν σπίτια από τη μεγάλη φωτιά

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά που κατακαίει τη Δυτική Αιγιάλεια. Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι επίγειες δυνάμεις. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε μία μεγάλη περίμετρο ανάμεσα στη Ζήρια, το Λαμπίρι και τις Καμάρες. Την ίδια ώρα δόθηκε εντολή στους κατοίκους του Λόγγου να επιστρέψουν στα σπίτια τους μιας και η περιοχή δεν κινδυνεύει πλέον από τη φωτιά.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα πετάξουν και πάλι τα εναέρια μέσα.

Δεκαέξι τραυματίες από τη μεγάλη φωτιά

Στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.

Επτά εξ αυτών –έξι πολίτες και ένας λιμενικός– παραμένουν, σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση της υγείας τους πάντως δεν εμπνέει ανησυχία. Οι υπόλοιποι αποχώρησαν.

Στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας (Πάτρα) διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας. Σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

«Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και για τις επόμενες ώρες», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια, κάτω από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο των υγειονομικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η 6η υγειονομική περιφέρεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την 6η Υ.ΠΕ., «στο νοσοκομείο του Αιγίου, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας κινητοποιήθηκε άμεσα το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και το δίκτυο του ΕΚΑΒ».

Τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών για την ετοιμότητα του υγειονομικού συστήματος είχε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η υγειονομική περιφέρεια ήταν σε διαρκή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΚΑΒ.

Σημειώνεται ότι 38 άτομα μεταφέρθηκαν με σκάφη του Λιμενικού από την παραλία Μπούκα Καμαρών και τα Πεύκα, στο λιμάνι του Αιγίου, όπου εξετάστηκαν προληπτικά από πλήρωμα ασθενοφόρου οχήματος.

Σύμφωνα με το dete.gr, η φωτιά έφτασε στον οικισμό Μπαρμπουνέικα και το Λαμπίρι, διασχίζοντας την πορεία του διανοιχθέντος δρόμου που οδηγεί στην παλαιά εθνική οδό και αφού πέρασε από τον παραλιακό οικισμό Ακονιά Καμαρών κατευθύνθηκε στη Μπούκα. Στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας Αχαΐας όπου μαίνεται η δασική πυρκαγιά μετέβη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Δείτε τη φωτογραφία από το dete.gr

Εκκενώθηκαν οικισμοί και ξενοδοχείο – Αναφορές για καμένα σπίτια

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί τέσσερις οικισμοί, υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον πέντε καμένα σπίτια, ενώ για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας.

Μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν όσοι βρίσκονται στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι Αχαΐας, ενώ τους δίνεται οδηγία να κινηθούν άμεσα προς το Αίγιο.

Το απόγευμα του Σαββάτου εστάλη μήνυμα για εκκένωση και του οικισμού Λόγγου. Όσοι βρίσκονται στον οικισμό καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το Αίγιο. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εντολή, πρόκειται να απομακρυνθούν και οι ένοικοι ξενοδοχείου της περιοχής του Λόγγου.

Με εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, έχουν τεθεί σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Αιγίου και Πανεπιστημιακό Ρίου, καθώς και το ΕΚΑΒ. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται και στην παραλία Λαμπίρι, για να συνδράμει εάν χρειαστεί, καθώς εκεί βρίσκονται πλωτά του Λιμενικού Σώματος για απομάκρυνση πολιτών μέσω θαλάσσης.

“Κάηκαν περισσότερα από 20 σπίτια”

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, Γιώργος Ντίνος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τόνισε πως “πολλά είναι τα σπίτια που έχουν καταστραφεί”, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του, τα κατεστραμμένα σπίτια, ολοκληρωτικά ή μερικώς, είναι “περισσότερα από 20, αλλά μπορεί να είναι περισσότερα”.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντίνος: “Δυστυχώς έχουμε πολλά σπίτια που έχουν και ολοκληρωτική και μερική καταστροφή. Καταστράφηκαν τεράστιες περιουσίες. Ένα μεγάλο χωριό, η Ζήρια, από εκεί ξεκίνησε η φωτιά, αλλά και το χωριό των Καμαρών και η παραλία του Λαμπιρίου και της Αγκονιάς υπέστησαν τρομερές καταστροφές. Από τις πρώτες ενδείξεις είναι πάνω από είκοσι σπίτια αλλά μπορεί να είναι και πολύ περισσότερα. Δεν μπορώ να έχω εκτίμηση αυτήν τη στιγμή γιατί η φωτιά συνεχώς αναζωπυρώνεται εντός των οικιστικών ιστών των χωριών γιατί έχει περάσει μεν, αλλά είναι χωριά κατάφυτα, με μεγάλη βλάστηση, έχουν πολλά πεύκα γύρω από τους οικισμούς και αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην κατάσβεση” σημείωσε ο κ. Ντίνος.

Σχετικά με τα αίτια της τεράστιας πυρκαγιάς, “με τον πρώτο καπνό έτρεξα εκεί που υπήρξε η πρώτη αναζωπύρωση. Ακριβώς στο σημείο της πυρκαγιάς της προηγούμενης εβδομάδας. Η μικρή αυτή πυρκαγιά σε πολύ μικρό χρόνο εξαπλώθηκε, μάλλον άργησαν και τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα να έρθουν και αυτό προκάλεσε την τεράστια καταστροφή στην περιοχή”.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, “η πυρκαγιά στην ίδια περιοχή το 1995 κατέκαιγε 10 μέρες, καταλαβαίνετε για τι περιοχή μιλάμε” και πρόσθεσε “είναι τόσο πυκνή η βλάστηση που είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει”. Όπως είπε ακόμη, “όλο το βράδυ υπάρχει ένας πόλεμος των κατοίκων και των μέσων για να περιοριστούν οι εστίες”.

Ποιοι δρόμοι είχαν κλείσει

Η αστυνομία ενημερώνει ότι πλέον αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη νέα εθνική οδό Αθηνών – πατρών. Νωρίτερα λόγω της φωτιάς, είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, από Δρέπανο έως Λόγγο Αχαΐας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στην παλαιά εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, από το Δρέπανο έως τα Σελιανίτικα Αχαΐας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr οι καπνοί ήταν πυκνοί, ενώ η Τροχαία προσπαθούσε να κατευθύνει μέσω παράκαμψης τους οδηγούς.

Ήχησαν οι καμπάνες

Οι λουόμενοι έφυγαν άρον-άρον με τα αυτοκίνητα τους από τις παραλίες της Αιγιάλειας, λόγω της μεγάλης φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στη Ζήρια, τις Καμάρες και το Λαμπίρι, σύμφωνα με το tempo24.news χτύπησαν και οι καμπάνες, ώστε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι.

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές:

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 95 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και συνδράμουν υδροφόρες των ΟΤΑ.

Νωρίτερα, η φωτιά είχε φτάσει στον οικισμό Μπαρμπουναίικα, που βρίσκεται ανάμεσα στις Καμάρες και το Λαμπίρι. Στο σημείο εκτός από τον δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο, βρίσκεται και ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος και συντονίζουν μαζί την επιχείρηση κατάσβεσης.

Οι κάτοικοι των περιοχών που εκκενώνονται εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς, συγκεντρώνονται στο γήπεδο Καμαρών.

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες που μεταδίδει το dete.gr

Εικόνες που κόβουν την ανάσα από τη Ζήρια

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που στέλνουν αναγνώστες του enikos.gr από τη μεγάλη φωτιά στη Ζήρια:

Ουρές από αυτοκίνητα στα διόδια Ελαιώνα – Ταλαιπωρία για οδηγούς και επιβάτες

Μεγάλη ταλαιπωρία πέρασαν εδώ και τρεις ώρες, οι οδηγοί και οι επιβάτες των οχημάτων, που είχαν ακινητοποιηθεί στη νέα εθνική οδό, στα διόδια του Ελαιώνα, εξαιτίας της διακοπής της κυκλοφορίας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αχαΐα.

Όπως αναφέρει αναγνώστης του enikos.gr, χιλιάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, ήταν εγκλωβισμένοι στο σημείο και τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές που φτάνουν ακόμη και τα 10 χιλιόμετρα.

Το enikos.gr στηρίζεται στη διαδραστικότητα και την επικοινωνία με όλους τους αναγνώστες που καθημερινά επικοινωνούν, σχολιάζουν, καταγγέλλουν ή στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο όπου βρίσκονται. Αν θέλεις να στείλεις φωτογραφία ή βίντεο για να δημοσιευθεί στο enikos.gr, αποθήκευσε στο κινητό σου τηλέφωνο αυτόν τον αριθμό 6944 05 05 05 και στείλε μέσω imessage (χωρίς χρέωση), μέσω Viber (χωρίς χρέωση), μέσω WhatsApp (χωρίς χρέωση) ή μέσω mms (με χρέωση του παρόχου). Μπορείς να στείλεις φωτογραφίες ή βίντεο και μέσω Facebook στη σελίδα του enikos: https://www.facebook.com/enikosgr/ και με email: [email protected]

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ