Αλλεπάλληλες κλοπές και διαρρήξεις στα φαρμακεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – «Γίνεται χαμός, “χτυπάνε” όπου βρουν»

Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει τόσο οι διαρρήξεις όσο και οι κλοπές στα φαρμακεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι αδίστακτοι διαρρήκτες εισβάλουν στις επιχειρήσεις είτε με την μέθοδο του ριφιφί, είτε παραβιάζουν τα στόρια και τις κλειδαριές. Οι κλέφτες, οι οποίοι έχουν προτίμηση κυρίως σε επώνυμα καλλυντικά, χρησιμοποιούν κυρίως την μέθοδο της απασχόλησης, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που με την απειλή όπλου ή αντικειμένου προκαλούν τρόμο σε ιδιοκτήτες και υπαλλήλους με σκοπό να αδειάσουν ανενόχλητοι τα ράφια.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Την Τρίτη (10/10), άγνωστος με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, μπούκαρε σε φαρμακείο στην Αγία Παρασκευή, και αφού απείλησε με χρήση αντικειμένου την 63χρονη ιδιοκτήτρια, άρπαξε τα χρήματα από το ταμείο. Τα ξημερώματα της Τετάρτης (11/10), σημειώθηκε διάρρηξη σε αντίστοιχη επιχείρηση στην Κυψέλη, με τους δράστες να μπαίνουν με την μέθοδο του ριφιφί, αφαιρώντας την ταμειακή μηχανή.

«”Χτυπάνε” όπου βρουν, δεν τους νοιάζει τίποτα»

«Η αλήθεια είναι ότι γίνεται χαμός» ανέφερε χαρακτηριστικά στο enikos.gr ο πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κώστας Λουράντος, ο οποίος προσθέτει το φαινόμενο της κλοπής και της διάρρηξης στα φαρμακεία, έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις. «Εδώ και χρόνια υπάρχει αυτή η κατάσταση, και πλέον είναι σαν να μην δίνει κανείς σημασία, καθώς συμβαίνει τόσο συχνά».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είχε παρουσιαστεί σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, κατά την διάρκεια της πανδημίας, κι από τότε ουσιαστικά δεν έχουν σταματήσει οι δράστες να «χτυπάνε» σε φαρμακεία. «Πηγαίνουν όπου βρουν, δεν τους νοιάζει τίποτα, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη περιοχή που κινδυνεύει περισσότερο».

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν ενημερωθεί πολλές φορές οι φαρμακοποιοί για το φαινόμενο ώστε να λάβουν τα μέτρα τους προκειμένου να προστατεύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επιχειρήσεις τους. «Έχουμε πει να τοποθετήσουν κάμερες ασφαλείας, να βγαίνουν προσεκτικά από μέσα εάν είναι νύχτα και κυρίως εάν πρόκειται για γυναίκες υπαλλήλους-ιδιοκτήτριες, όπως και να ασφαλίζουν όσο περισσότερο γίνεται το φαρμακείο τους. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω».

«Έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τις κλοπές στη Θεσσαλονίκη»

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στην Θεσσαλονίκη, με τις κλοπές σε φαρμακεία να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο για τους φαρμακοποιούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Διονύση Ευγενίδη, ο οποίος τόνισε στο enikos.gr ότι «ενώ είχαμε αντιμετωπίσει πάρα πολύ έντονα το προηγούμενο διάστημα τις διαρρήξεις, τώρα έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τις κλοπές».

Περιγράφοντας την δράση των επιτήδειων, αναφέρει ότι χρησιμοποιούν κυρίως την μέθοδο της απασχόλησης του υπαλλήλου/ιδιοκτήτη και ουσιαστικά, μπροστά στα μάτια τους, αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων χωρίς ωστόσο να γίνονται αντιληπτοί εκείνη την στιγμή. «Ενδιαφέρονται και προτιμούν κυρίως επώνυμα καλλυντικά, τα οποία έχουν μία αξία, και μετά τα “σπρώχνουν” στο εξωτερικό για να τα πουλήσουν».

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, πρόκειται κυρίως για συμμορίες που “χτυπάνε” στα φαρμακεία, με τους υπαλλήλους/ιδιοκτήτες να αναγνωρίζουν πλέον τα πρόσωπά τους. «Δρουν κυρίως σε ομάδες αλλά και μεμονωμένα, και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πρόκειται για τα ίδια άτομα, σε διαφορετικές περιοχές. Έτσι, τους “πιάνουμε” από τις κάμερες ασφαλείας και έπειτα γίνεται η καταγγελία στην Αστυνομία, με κάποιους δράστες να συλλαμβάνονται».

Μάλιστα, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης έχουν αναγκαστεί να φτιάξουν ομάδες στα social media προκειμένου να ενημερώνουν άμεσα ο ένας τον άλλον για ένα νέο “χτύπημα”. «Για παράδειγμα, θα γράψει κάποιος “διάρρηξη σε φαρμακείο στην Βασιλίσσης Όλγας”, κι έτσι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι επιχειρηματίες ενημερώνονται άμεσα για το τι συμβαίνει.

Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο προκειμένου να προστατευτούμε όσο γίνεται περισσότερο. Αυτό που τελικά βοηθάει είναι οι κάμερες τόσο εντός όσο και εκτός των φαρμακείων για να έχουμε τα πρόσωπα των δραστών. Έχουμε ενημερώσει επίσης τα μέλη μας, να κατεβάζουν τα στόρια τις νυχτερινές ώρες και να εξυπηρετούν τους πολίτες μέσα από το στόρι».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ