Αλλαγές στον ποινικό κώδικα: Πότε θα βγαίνει η κουκούλα από τους προστατευόμενους μάρτυρες

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση της Novartis με την ψήφιση από τη Βουλή των τροποποιήσεων στον ποινικό κώδικα και στον κώδικα ποινικής δικονομίας, που φέρνουν πιο κοντά την αφαίρεση της κουκούλας από τους προστατευόμενους μάρτυρες. Σύμφωνα με το άρθρο 79 του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης από τη Βουλή, τροποποιείται όλο το πλαίσιο της προστασίας μαρτύρων, καθώς με νέα διάταξη ο αρμόδιος εισαγγελέας αποκτά τη δυνατότητα ακόμα και να ανακαλεί την προστασία, αν έτσι κρίνει.

Ποινικός Κώδικας: Ποινικό αδίκημα οι προπηλακισμοί σε γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Το άρθρο 79

«Χαμένες» στα 136 άρθρα του νομοσχεδίου οι πέντε σειρές του άρθρου 79 δεν έγιναν αντιληπτές ούτε από την αντιπολίτευση, η οποία δεν έθιξε το ζήτημα. Παρά ταύτα, η διατύπωση είναι ξεκάθαρη. «Η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος δύναται οποτεδήποτε, σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί με διάταξή του, να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει ή σε διαφορετική περίπτωση να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκλησή τους, όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους», αναφέρει το άρθρο 79.

Ποινικός Κώδικας: Κακούργημα η κατοχή μολότοφ κατά τη διάρκεια πορείας

Πρόκειται για σημαντική τροποποίηση οποία αλλάζει άρδην το σκηνικό, καθώς με το προηγούμενο πλαίσιο τα μέτρα προστασίας διακόπτονταν μόνο αν το ζητούσε ο ίδιος ο μάρτυρας εγγράφως ή δεν συνεργαζόταν για την επιτυχία τους. Ουσιαστικά, με το νέο πλαίσιο η διακοπή των μέτρων προστασίας των μαρτύρων και επομένως η αποκάλυψη της ταυτότητάς τους περνούν αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του εισαγγελέα. Εν προκειμένω, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, καθώς χρήση της διάταξης μπορεί να ζητήσουν τα νομικά επιτελεία των Αντώνη Σαμαρά και Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει μήνυση κατά των προστατευόμενων μαρτύρων.

Οι δύο πλευρές

Τα νομικά επιτελεία των δύο πλευρών εκτιμούν ότι η αρχειοθέτηση των κατηγοριών κατά των πολιτικών προσώπων δείχνει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για ψευδομάρτυρες και πως «η κουκούλα πρέπει να βγει». Μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται και η τοποθέτηση του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη το μεσημέρι της Πέμπτης από τη Βουλή, ο οποίος χωρίς να αναφερθεί ειδικά στο άρθρο 79 επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ -μέσω Νέας Αριστεράς- για την υπόθεση Novartis, χαρακτηρίζοντας ψευδομάρτυρες τους προστατευομένους.

Ποινικός Κώδικας: Μόνο ισόβια για τα σκληρά εγκλήματα – Όλες οι σαρωτικές αλλαγές

«Η μεγαλύτερη θεσμική εκτροπή που αντιμετώπισε η χώρα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης ήταν η σκευωρία που στήσατε για να οδηγήσετε στη φυλακή πρώην πρωθυπουργούς, πρώην υπουργούς. Θυμίζω τον κ. Σαμαρά, τον κ. Πικραμμένο, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και άλλους υπουργούς. Αυτή, με τη βούλα της Δικαιοσύνης, μπήκε στο αρχείο γιατί αποδείχθηκε ότι είχατε στήσει μια σκευωρία με ψευδομάρτυρες απλώς και μόνο για να εκδικηθείτε πολιτικούς σας αντιπάλους που δεν μπορούσατε να τους αντιμετωπίσετε στα μαρμαρένια αλώνια της πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.

Σύμφωνα με τον ψηφισθέντα νόμο, η διάταξη του άρθρου 79 έχει έναρξη ισχύος από την 1η Μαΐου, ημερομηνία από την οποία και έπειτα θα πυροδοτηθούν οι εξελίξεις στη μάχη της κουκούλας. Από εκεί και πέρα, η ψήφιση των τροποποιήσεων στον ποινικό κώδικα επιφέρει περαιτέρω σαρωτικές αλλαγές στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης. Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών και η άμεση εκδίκαση, χωρίς τήρηση της χρονοβόρας διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων και της απαίτησης βουλευμάτων σε σοβαρά κακουργήματα (εμπρησμός δάσους, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών), όπως και κακουργήματα όλων των ειδικών ποινικών νόμων. Η συγκεκριμένη διάταξη αναμένεται να καταλάβει και την υπόθεση του δυστυχήματος στα Τέμπη, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να δηλώνει βέβαιος πως μετά την ψήφιση της διάταξης η υπόθεση θα εκδικάζεται από το καλοκαίρι.

Ενδοοικογενειακή βία

Σημαντικές είναι και οι διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, θεσπίζεται η υποχρέωση των επαγγελματιών (εκπαιδευτικών, ιατρών, ψυχολόγων κ.ά.) να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, όταν τα διαπιστώνουν, με ταυτόχρονη ενίσχυση του πλέγματος προστασίας για αυτούς από ενδεχόμενες σε βάρος τους κακόβουλες μηνύσεις. Τέλος, ορίζεται και νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση εγκλημάτων με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις. Μεταξύ αυτών αυξάνονται οι ποινές και απαγορεύεται κάθε μορφή αναστολής ή μετατροπής τους για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους. Συγκεκριμένα, υπάρχει πρόβλεψη για δήμευση της περιουσίας του καταδικασθέντος εμπρηστή, ανάλογη με το μέγεθος της βλάβης που προκλήθηκε.

Στο ίδιο πλαίσιο, αυστηροποιείται το καθεστώς για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η οποία εντάσσεται στις περιπτώσεις κακουργημάτων επικίνδυνης οδήγησης όταν προκαλούνται θάνατος ή βαριά σωματική βλάβη, με συνέπεια ακόμα και ποινή φυλάκισης του θύτη. Θεσπίζεται, δε, ως ειδικό έγκλημα η διατάραξη λειτουργίας νοσηλευτικού ή εκπαιδευτικού ιδρύματος, με αυστηροποίηση της ποινής σε περιπτώσεις βιαιοπραγίας.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ