Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος στον Realfm 97,8: Τι σημαίνει η “επικράτεια” στη συμφωνία με τη Γαλλία

Στη συμφωνία για τις φρεγάτες με τη Γαλλία αναφέρθηκε ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελλατόλα ανέφερε ότι “έτσι όπως είναι διατυπωμένη η συνθήκη φαίνεται ότι ξεπερνά την συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Η αναφορά στο άρθρο 51 της αυτοάμυνας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι υπεράνω συμμετοχής σε άλλες συνθήκες”.

“Αυτό που δεν αποκρυσταλλώνεται εύκολα είναι τι σημαίνει επικράτεια. Επικράτεια δεν είναι οι θαλάσσιες ζώνες για παράδειγμα. Επικράτεια αυτή τη στιγμή έχουμε 6 ναυτικά μίλια έξω από τα νησιά μας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν έχουμε στη Μεσόγειο μια περιπέτεια αύριο, μεθαύριο με την Τουρκία, κατά την άποψή μου, η συνθήκη αυτή δεν μας καλύπτει, διότι οι θαλάσσιες ζώνες δεν είναι χωρικά ύδατα, δεν είναι επικράτεια. Είναι διεθνή ύδατα, στα οποία η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα” τόνισε.

“Αυτό είναι κάτι που για εμένα χρίζει διευκρίνισης, διότι η σύμβαση λέει επικράτεια. Το δεύτερον που έχει ενδιαφέρον, είναι αν πονηρά η κυβέρνηση έχει κάποιον σχεδιασμό στο μυαλό της για τα 12 ναυτικά μίλια, γιατί εκεί μιλάμε πια για επικράτεια” σημείωσε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

“Δεν είναι εύκολες αυτές οι συμβάσεις, είναι δύσκολες. Πάντα έχουν διπλή ανάγνωση” υπογράμμισε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ