Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Δέχθηκα σεξουαλική παρενόχληση στα 19 μου – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ σχετικά με τις καταγγελίες της Ζέτας Δούκα και την απάντησή του στην ανάρτηση του διοργανωτή των Κορφιάτικων Βραβείων, σημείωσε: “Ο χώρος της Τέχνης είναι ένας χώρος όπου η ψυχή και το σώμα βάλλονται πολύ εύκολα. Το λέω με πολύ απλά λόγια, γιατί καταθέτουμε και ψυχή και σώμα, οπότε είμαστε πολύ ανοικτοί. Οι ηθοποιοί ευρισκόμενοι επί σκηνής είναι σαν να πέφτουν στο κενό κάθε βράδυ χωρίς δίκτυ ασφαλείας και αυτό τους κάνει πολύ ευάλωτους. Υπάρχουν περιστατικά, όχι μόνο τώρα και παλαιότερα, που έχουν έρθει στα αυτιά μου, που έχω συζητήσει με συναδέλφους, έχω ζήσει περιστατικά, δύσκολες συνθήκες πρόβας, δύσκολες συνεργασίες” τόνισε και αποκάλυψε την προσωπική του εμπειρία.

“Πολύ πιο νέος και πολύ πιο άπειρος και ίσως ούτε και με την εμπειρία που έχω μετά από 25 χρόνια ούτε και με την όποια σοφία μου έχει δώσει η δουλειά για να μπορέσω να διαχειριστώ καταστάσεις τέτοιες, ναι, βρέθηκα σε δύσκολες καταστάσεις σε πρόβα ή σε γύρισμα και ουσιαστικά δεν μπορούσα να αντιδράσω. Γιατί αυτό που περιγράφει η Ζέτα ή αυτό που περιγράφει η Σοφία και η κάθε Σοφία, είναι κυρίως αυτό. Ότι τα χάνεις απέναντι στον άνθρωπο που εκείνη την ώρα έχει κατά κάποιο τρόπο την εξουσία στα χέρια του. Κι εκεί όντας ανήμπορος ουσιαστικά, γιατί θεωρητικά είσαι κατώτερός του, αυτός είναι σκηνοθέτης, παραγωγός, ηθοποιός, ανήκει σε έναν θίασο, εκείνος είναι πρωταγωνιστής και όλοι οι υπόλοιποι ρόλοι που μπορεί να υπάρχουνε σε έναν επαγγελματικό χώρο, εκείνη την ώρα εσύ νιώθεις από την αρχή εκ προοιμίου ηττημένος και δεν μπορείς να αντιδράσεις”.

“Εγώ ήμουν αρκετά νέος, ήμουν στο δεύτερο έτος της Δραματικής Σχολής, παράλληλα με τη Δραματική έκανα κάποια άλλα μαθήματα με έναν πολύ γνωστό τότε, εκείνη την εποχή σκηνοθέτη στο θέατρο, που ήταν μαθήματα υποκριτικής. Κατά τη διάρκεια αυτών των μαθημάτων αναπτύχθηκε η όποια σχέση δασκάλου-μαθητή. Εκείνη αυτή η σχέση αρχίζει να γίνεται σχέση εμπιστοσύνης. Πολύ νέος εγώ μόλις 19 χρονών και κάποια στιγμή χάθηκε ο έλεγχος στο μάθημα και αισθάνθηκα την πίεση στο να αποδεχτώ κατά κάποιο τρόπο μια παραπάνω επαφή σωματική και να έρθω σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, σε σημείο μάλιστα να είμαι πολύ κοντά ίσως να αφήσω και τη Δραματική Σχολή στην οποία βρισκόμουν. Έκανα κουβέντα με τον εαυτό μου, έκανα κουβέντα με δικούς μου ανθρώπους, με στήριξαν… Δεν ήταν άσκηση βίας, ήταν ουσιαστικά -κοιτάξτε, δύο άνθρωποι έρχονται κοντά, μπορεί κάποιος κάτι να παρεξηγήσει .Όταν όμως υπάρχει και αυτή η σχέση δασκάλου-μαθητή, κάνω ό,τι μου πει ο δάσκαλος, γιατί υπάρχει η εμπιστοσύνη. Όταν κατάλαβα ότι υπερέβη τα εσκαμμένα αποφάσισα να διακόψω και τα μαθήματα και ό,τι άλλο. Έπειτα από χρόνια ομαλοποιήθηκε εκείνη η σχέση με τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη και έκτοτε δεν έχω επαφή μαζί του, και αυτός έχει αποχωρήσει από τη δουλειά αλλά είναι πολύ δυσδιάκριτα τα σημεία ώστε να πούμε ότι αυτό είναι σεξουαλική παρενόχληση. Μπορώ να το πω πιο γενναία τώρα, ναι ήταν σεξουαλική παρενόχληση στην περίπτωσή μου και εκεί αισθάνθηκα πολύ ‘άσχημα να το αντιμετωπίσω γιατί το θύμα σκέφτεται ότι κάτι λάθος έκανε εκείνο, μπαίνει σε πολλές τέτοιες αναρωτήσεις, και νομίζω ότι πρέπει να δούμε το δάσος όχι το δέντρο στην παρούσα φάση. Και το δάσος είναι κομμάτι της κοινωνίας έχει ανοίξει μια κάνουλα και πρέπει να ακούσουμε το νερό από την κάνουλα πού θα οδηγηθεί” σημείωσε ο ηθοποιός.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.