Air Force One: «Είναι ένας ιπτάμενος Λευκός Οίκος» – Τα συστήματα ασφαλείας και τα αεροπλάνα που το συνοδεύουν

Για τα συστήματα ασφαλείας του αεροπλάνου της αμερικανικής προεδρίας, Air Force One, μίλησε στην ΕΡΤ ο αεροναυπηγός και εκδότης περιοδικού, Φαίδων Καραϊωσηφίδης.

«Είναι σίγουρα ιπτάμενος Λευκός Οίκος. Την ώρα που το αεροπλάνο του Αμερικανού προέδρου προσέγγιζε, αναχαιτίστηκε μια ρουκέτα της Χαμάς (από το Ισραήλ) και ήταν ορατή από ορισμένες γωνίες, δηλαδή βρισκόταν περίπου στα 7 – 8 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο[…] Υπάρχει βίντεο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε να κάνει και το ίδιο το αεροσκάφος αναχαίτιση ο κ. Καραϊωσηφίδης απάντησε «εδώ μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Καταρχήν να πούμε ότι το αεροπλάνο είναι 747- 200b, είναι ακριβώς το αεροπλάνο που κάποτε είχε και η παλιά Ολυμπιακή Αεροπορία. Βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τα εμπορικά αεροπλάνα με τα οποία ταξιδεύαμε και πλέον έχουν εξαφανιστεί από τον πλανήτη. Δεν υπάρχει σε υπηρεσία αντίστοιχο άλλο αεροπλάνο παρά μόνο σε κάποιες μεταφορικές εταιρείες. Είναι ένα πλήρως ανακατασκευασμένο αεροπλάνο για να εξυπηρετεί τη συνέχιση της διακυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών σε περίπτωση κρίσης. Και εκεί πέρα μέσα υπάρχει οβάλ γραφείο, υπάρχει αίθουσα ενημερώσεων, υπάρχουν οι τηλεπικοινωνίες. Και το ερώτημα βέβαια είναι εάν υπάρχουν και όπλα. Με τις πληροφορίες που έχουμε υπάρχουν αμυντικά συστήματα, δηλαδή υπάρχουν αντίστοιχα αναλώσιμα ηλεκτρονικού πολέμου, όπως έχουν και τα μαχητικά αεροπλάνα, θερμοβολίδες και αερόφυλλα, τα οποία αναχαιτίζουν ή μάλλον ξεγελούν πυραύλους οι οποίοι θα εκτοξευθούν εναντίον του. Και υπάρχουν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και για τον εντοπισμό απειλών αλλά και για την αναχαίτιση απειλών.

»Βέβαια και πάλι αυτό που δεν βλέπουμε είναι το εξής ότι το αεροπλάνο δεν πηγαίνει ποτέ μόνο του όταν ξεκινάει, ας πούμε από το Λάνγκλεϊ, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γίνεται ένα είδος σκυταλοδρομίας με μαχητικά αμερικάνικα, τα οποία το συνοδεύουν στα διάφορα σκέλη και βρίσκουμε αεροπλάνα που το περιμένουν στις Αζόρες για να το πάνε μέχρι την Ισπανία. Βρίσκουμε αεροπλάνα από την Ισπανία και μετά τον αναλαμβάνουν αεροπλάνα αεροπλανοφόρων που υπάρχουν ας πούμε στη Μεσόγειο. Όπως επίσης δεν βλέπουμε και τη συνοδεία του, που είναι συνήθως ένα αεροπλάνο, το οποίο είναι επίσης 747 και ονομάζεται Ε-4. Είναι το ιπτάμενο κέντρο διοίκησης. Εάν χρειαστεί, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβιβάζεται σε εκείνο και από εκεί μπορεί να διοικήσει όλες τις μονάδες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, περιλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων, περιλαμβανομένων των υποβρυχίων, περιλαμβανομένων των βομβαρδιστικών. Άρα, μπορεί να δώσει τη μάχη στο κομμάτι μιας πολεμικής κρίσης από αυτό το αεροπλάνο. Όλος αυτός ο συρφετός των αεροπλάνων πηγαίνει κυριολεκτικά σαν κοπάδι. Δηλαδή όταν το αεροπλάνο προσγειωνόταν του Μπάϊντεν στο Τελ Αβίβ αυτό που μπορούμε να υποθέσουμε, γιατί δεν το ξέρουμε 100% ήταν ότι το αεροπλάνο το δεύτερο, το Ε-4B ήταν στη Σούδα και περίμενε εκεί μέχρι το επόμενο σκέλος του Αμερικανού προέδρου. Δηλαδή αν απομακρυνόταν και πήγαινε για παράδειγμα στη Σαουδική Αραβία, θα τον ακολουθούσε και θα προσγειωνόταν σε ένα εναλλακτικό αεροδρόμιο. Δεν πηγαίνουν ποτέ μαζί».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ