Μητσοτάκης: Σκύβουμε το κεφάλι όταν μια κοπέλα δολοφονείται έξω από ΑΤ – Ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνουν και ταξί
«Σκύβουμε το κεφάλι όταν μία κοπέλα δολοφονείται έξω από Αστυνομικό Τμήμα. Ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνουν και ταξί όπως γίνονται και ασθενοφόρα, όπως γίνονται και πυροσβεστικά οχήματα όταν απομακρύνουν ζωές από τις φωτιές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έπειτα από την άγρια δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν 4 νέα μέτρα στην διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Με αφορμή όσα έγιναν στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι οι αστυνομικοί οφείλουν να στηρίζουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, και ζήτησε από τους τηλεφωνητές της Άμεσης Δράσης να αντιμετωπίζουν με επαγγελματισμό τα θύματα.
Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια, είπε ο υπουργός και ζήτησε από τους διοικητές των τμημάτων ακόμη και αν το θύμα δεν κάνει μήνυση στον δράστη, λόγω του αυτεπάγγελτου, οφείλουν να διερευνούν την καταγγελία και να συνεχίζουν την προανάκριση. Επίσης, να προσφέρουν συνδρομή στα θύματα, να τα στέλνουν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες αλλά και για ιατροδικαστική εξέταση.
Για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. Διαχειριζόμαστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση και του παρέχουμε κάθε υποστήριξη.
Οι 4 βασικές προσθήκες
Τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:
1) Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
2) Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείρισή τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία
3) Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.
4)Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.
Υπενθυμίζεται πως έως τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.
Ο υπουργός ζήτησε από τους αστυνομικούς να «πέφτουν» πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. «Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ό, τι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», είπε χαρακτηριστικά.
Χρυσοχοΐδης: Όταν έχεις έναν θάνατο μπροστά σε ΑΤ, τίποτα δεν πήγε καλά
«Συντετριμμένος» δήλωσε για την δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύθηκε ότι το αποτέλεσμα της Διοικητικής Έρευνας θα βγει πολύ σύντομα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν προθεσμίες στο κράτος δικαίου και θα τις τηρήσουμε» αλλά και ότι στο τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχουμε συμπεράσματα».
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραδέχθηκε ότι δεν εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο του 2021 για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, επισημαίνοντας ότι το κυρίαρχο ζήτημα είναι η ασφάλεια του πολίτη που κινδυνεύει να πέσει θύμα επίθεσης, αλλά και πως «όταν έχεις έναν θάνατο σε ΑΤ δεν φαίνεται τα πράγματα να πήγαν καλά». Διευκρίνισε πάντως ότι το τι ακριβώς συνέβη «θα το μάθουμε όταν τελειώσει η έρευνα, η απώλεια της Κυριακής μας αφορά όλους».
«Υπάρχουν προβλήματα στην Αστυνομία η οποία έχει μείνει πίσω όσον αφορά τις εξελίξεις», παραδέχθηκε επίσης.
Όσον αφορά τον σκοπό του Α.Τ. και «τα 8 χρόνια φυλακή στις πλάτες του», δεν θέλησε να δώσει διευκρινίσεις. «Μπαίνουμε στην περιπτωσιολογία… ας μη βγάζουμε συμπεράσματα, ας έχουμε πρώτα τα επίσημα συμπεράσματα από την έρευνα…» απάντησε στη Μ. Ζαχαρέα.
Σχετικά με τους το τι είπε στην τηλεδιάσκεψη σήμερα με 2.500 αστυνομικούς, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «το κρίσιμο ζήτημα είναι η ασφάλεια του θύματος, Τα άλλα (τα ποινικά) είναι λυμένα».
«Σαρώνουν» τα κρούσματα βίας ανηλίκων και βίας κατά γυναικών
Σοκαριστικά ήταν τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης για τη βία μεταξύ ανηλίκων και τη βία κατά γυναικών.
«Έχουν συλληφθεί 300 παιδιά το τελευταίο τρίμηνο για επιθέσεις κατά άλλων ανηλίκων. Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη» τόνισε ο Υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα καταφύγιο (safe house) σε κάθε περιοχή για γυναίκες που κινδυνεύουν. «Ήδη προχωράμε, την άλλη εβδομάδα θα υπάρχει σε κάθε περιοχή ένα safe house για όσες γυναίκες κινδυνεύουν που θα το ξέρει μόνο η αστυνομία και θα μπορεί να μένει 2-3 μέρες».
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε μάλιστα ότι 40 γυναίκες τη μέρα καταγγέλλουν σύντροφο ή σύζυγο για βίαιη συμπεριφορά!
Όσον αφορά τις ανακοινώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης που τον καλούσαν να παραιτηθεί, ο κ. Χρυσοχοΐδης σχολίασε:
«Η αντιπολίτευση κάνει τη δουλειά της αλλά πρέπει να την κάνει υπεύθυνα». Όπως συμπλήρωσε με αιχμή προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την ενδοοικογενειακή βίας βρήκε μόνο ένα ΠΔ το υ2016 από την κ. Γεροβασίλη. «Είναι κόμματα της Αριστεράς, να ασχοληθούν και λίγο με τα κοινωνικά ζητήματα» κατέληξε στη σχετική αναφορά του.
«Το έκανε ύπουλα, την μαχαίρωσε πισώπλατα» – Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Κυριακής
Λίγες ώρες μετά την κηδεία της Κυριακής, η μητέρα της ξέσπασε μιλώντας για τον δολοφόνο της κόρης της, αλλά και για τους αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση, όταν η 28χρονη πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, ζητώντας βοήθεια και προστασία.
Ο πόνος της μητέρας της 28χρονης είναι αβάσταχτος. Χθες, αποχαιρέτισε την κόρη της για τελευταία φορά, ντυμένη νυφούλα μέσα σε ένα λευκό φέρετρο.
Σήμερα μίλησε εμφανώς συγκινημένη και φορτισμένη στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», αναφερόμενη σε όλες τις γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης ή και δολοφονίας από τους συντρόφους της.
«Γιατί οι άνδρες μπορούν να μας αλλάζουν σαν τα πουκάμισα κι όταν εμείς λέμε “όχι” να βρισκόμαστε βιασμένες, χτυπημένες, σκοτωμένες;», αναρωτήθηκε αρχικά, ξεσπώντας σε λυγμούς. «Πόσες γυναίκες δικαιώθηκαν; Πόσοι έμειναν μέσα στη φυλακή και τα ισόβια να είναι ισόβια;», συνέχισε η μητέρα της Κυριακής.
Η ίδια, όπως και όλες οι μητέρες που έχουν χάσει τα κορίτσια τους από έναν κακοποιητή σύντροφο, ζητά τα ισόβια να είναι ισόβια για τους δράστες τέτοιων εγκλημάτων και ξέσπασε λέγοντας ότι δεν μπορεί οι γυναίκες να ζητάνε τα αυτονόητα από τις αρχές και τη δικαιοσύνη.
«Δεν μπορεί ο καθένας να σηκώνει το χέρι και να σκοτώνει»
«Αυτό το κάθαρμα δεν είχε το θάρρος να κοιτάξει το κορίτσι μου στα μάτια και να το σκοτώσει. Το έκανε ύπουλα, το μαχαίρωσε πισώπλατα. Άνδρας δεν είναι αυτός που μαχαιρώνει ένα κορίτσι, που ζήτησε βοήθεια», είπε στη συνέχεια για τον δράστη της γυναικοκτονίας.
«Η ζωή μου όλη ήταν τα παιδιά μου. Γιατί μου άδειασε την αγκαλιά μου; Γιατί του είπε “όχι” και ήθελε να φύγει από κοντά του;», συνέχισε η μητέρα της Κυριακής.
Έστειλε δε μήνυμα σε όλες τις γυναίκες λέγοντας: «Προσπαθήστε, μιλήστε, είμαστε δυνατές. Καμία άλλη γυναίκα νεκρή με αυτόν τον τρόπο, κανένα άλλο λευκό φέρετρο. Μην ζητάτε τα αυτονόητα. Είναι δικαίωμά σας, είμαστε ίσοι. Δεν μπορεί ο καθένας να σηκώνει το χέρι και να σκοτώνει».
«Η κόρη μου δεν έλεγε ποτέ όχι. Δεν μπορώ να πιστέψω τι της έκανε. Αυτό το αχ που έβγαλε όταν πέθαινε θα με στοιχειώνει σε όλη μου την ζωή», είπε η μητέρα της 28χρονης.
«Βγάλε το σακάκι σου, βγάλε τον βαθμό σου και γίνε άνθρωπος για ένα λεπτό»
Απευθύνθηκε δε και στις γυναίκες αστυνομικούς, από τις οποίες ζήτησε βοήθεια η κόρη της. «Αυτή η αστυνομικός που είδε την κόρη μου φοβήθηκε μην παραβιάσει κάποιο πρωτόκολλο. Βγάλε το σακάκι σου, βγάλε τον βαθμό σου για ένα λεπτό. Σου ζήτησε βοήθεια, γίνε άνθρωπος για ένα λεπτό, μίλησέ της, δείξε ενδιαφέρον, καθησύχασέ την», είπε η μητέρα της 28χρονης, που έπεσε νεκρή από τις μαχαιριές του πρώην συντρόφου της, το βράδυ της Δευτέρας (1/4) έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων.
«Ο πόνος μας δεν αντέχεται – Ζητώ δικαίωση» ξεσπά ο πατέρας της Κυριακής
Ο πατέρας της Κυριακής ξεσπάει για τον δολοφόνο της κόρης του, αλλά και για όσους χειρίστηκαν την υπόθεση, όταν η 28χρονη έσπευσε το βράδυ της 1ης Απριλίου στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια και προστασία. Ο ίδιος έκανε λόγο για «τραγικά» και «θανάσιμα λάθη» που έγιναν εκείνο το βράδυ και υπογραμμίζει ότι θέλει δικαίωση.
Η γυναικοκτονία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων συγκλονίζει την κοινωνία, με την οικογένεια της 28χρονης να έχει βυθιστεί στο πένθος. Το LiveNews παρουσίασε την επικοινωνία που είχε ο πατέρας της 28χρονης με τον Νίκο Ευαγγελάτο.
«Μέχρι και τώρα δεν με έχει ενημερώσει έστω και τυπικά ένας άνθρωπος της αστυνομίας ότι η κόρη μου έχει δολοφονηθεί. Εκείνο το πρωί που ενημερώθηκα από μία δημοσιογράφο για το τι έχει γίνει, έφτασα στο αστυνομικό τμήμα περίπου στις 10.00. Θα με δείτε στα βίντεο από εκείνη την ημέρα, είμαι με τα ρούχα της δουλειάς. Μιλάω με τον εξωτερικό φρουρό στο φυλάκιο και δεν με άφησαν να ανέβω επάνω στον αξιωματικό υπηρεσίας, ενώ ενημέρωσα ότι είμαι ο μπαμπάς της κοπέλας που σκότωσαν εδώ. Επικοινώνησα μαζί τους στο τηλέφωνο και μου είπαν ότι την υπόθεση την έχει αναλάβει το τμήμα δυτικής Αττικής και να μεταβώ εκεί. Δεν με άφησαν να δω τον αξιωματικό υπηρεσίας για να επιβεβαιώσω ότι ήταν η κόρη μου! Τι θα μου πουν ότι πήγα στο τμήμα δυτικής Αττικής και ενημερώθηκα; Ποιος με ειδοποίησε; Με πήρε ένας κύριος, μου είπε ότι είναι διευθυντής της αστυνομίας, μου είπε: “είμαι και πατέρας και πονάω και εγώ”, πώς πονάει; Ο πόνος του άλλου αντέχεται, ο πόνος ο δικός μας δεν αντέχεται».
Ο πατέρας της δολοφονημένης 28χρονης, συνέχισε: «”Θέλω ένα περιπολικό γιατί κινδυνεύω από τον πρώην μου”, της απαντάνε: “θέλετε ένα περιπολικό για τον πρώην σας;”. Είναι αυτή ερώτηση; Ναι ένα περιπολικό να βοηθήσει ή να πάει τον πρώην της κάπου; Μπορεί να είχε δουλειές ο πρώην και να χρειάζεται αμάξι. Ντροπή γι’ αυτά που έλεγε. Να αλλάξει η νομοθεσία του δημοσίου και όποιος είναι ακατάλληλος υπάρχουν και οι οικοδομές. Η αξιωματικός την ώρα που ήταν στο συμβάν από το κινητό ακούγεται να λέει “παιδιά τι γίνεται τώρα;”. Δεν ήξερε καν την διαδικασία, ρωτούσε τους άλλους που ήρθαν με τις μηχανές και έδιναν οδηγίες. Εν το μεταξύ λέει για το μαχαίρι, ήταν πεσμένος στο πλάι και το κράταγε ακόμη, φαντάζεστε να σηκωνόταν και να μαχαίρωνε και τους ίδιους; Θανάσιμα λάθη, τραγικά. Οι επιστολές γράφτηκαν τώρα ή από τον ίδιο σε προσωπικό μέρος με τον δικηγόρο του ή από κάποιον άλλον. Όποιος δεν την ήξερε την έλεγε Κυριακή, αυτός την έλεγε μωρό μου, Κική μου, αγάπη μου και όχι Κυριακή».
«Χαίρομαι για όλο τον κόσμο που στηρίζει την Κουλίτσα μου. Μακάρι να ήταν εδώ, να χαμογελάσει σε όλους. Και πάλι το κορίτσι μου θα είχε χαμηλώσει το βλέμμα της και θα ήταν ντροπαλή. Θα με έκαναν περήφανο οι μεγάλοι που κυβερνούν την Ελλάδα μας αν η κόρη μου ήταν το τελευταίο θύμα. Αν έκαναν κάτι για να μην ξαναβρεθεί κανένας σε αυτή την θέση, κανένας πατέρας, μάνα, αδελφός, αδελφή, θεία, θείος, γιαγιά, παππούς, κανένας. Ζητώ δικαίωση από την ελληνική δικαιοσύνη και ζητώ δικαίωση και μέσα από τις ελληνικές φυλακές. Εκεί μας έχουν φτάσει, να ζητάμε αυτή την δικαίωση. Τι θα πει αυτός όταν μεταβεί στις φυλακές; Είμαι μάγκας και γνήσιο αρσενικό και τράβηξα μαχαίρι; Σε ποιον; Αυτό θα τους το πει; Θα πει ότι τράβηξε μαχαίρι στην κατά 11 χρόνια μικρότερη του, στην γυναίκα που έλεγε πως αγαπούσε; Όταν αγαπάς κάποιον τον αφήνεις να φύγει για να ζήσει ευτυχισμένος», λέει ο πατέρας της Κυριακής.