Αδίστακτοι απατεώνες: Η παγίδα που έστηναν για να αρπάζουν χρήματα και κοσμήματα από ηλικιωμένους

Ανυποψίαστους, ανυπεράσπιστους και ευάλωτους ηλικιωμένους έβαζαν στο στόχαστρό τους αδίστακτοι κακοποιοί, σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Αφού εξαπατούσαν τα θύματά τους, τους έπειθαν να τους ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους και με την μέθοδο της απασχόλησης έκλεβαν χρήματα, κοσμήματα και τιμαλφή και γίνονταν καπνός. Μάλιστα, οι απατεώνες δεν δίσταζαν να ασκήσουν βία σε βάρος των ηλικιωμένων, ώστε να καταφέρουν να διαφύγουν με τα κλοπιμαία.

Έπειτα από επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στα Βασιλικά της Εύβοιας και τα Άνω Λιόσια, το πρωί της 5ης Απριλίου, συνέλαβαν έναν 31χρονο και έναν 61χρονο, μέλη της συμμορίας. Σε βάρος τους εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται ακόμη τρία μέλη της συμμορίας, μεταξύ των οποίων και 17χρονος.

Οι δράστες είχαν συστήσει την εγκληματική τους ομάδα από τα μέσα Ιουνίου του 2022. Είχαν διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, στοχοποιώντας ηλικιωμένα και υπερήλικα άτομα που σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, γεγονός που τα καθιστούσε ευάλωτα.

Πώς δρούσαν οι κακοποιοί

Τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν οχήματα ιδιοκτησίας τους ή συγγενικών τους προσώπων για τις μετακινήσεις τους. Σε ομάδες τουλάχιστον τριών ατόμων, κυρίως πρωινές και μεσημβρινές ώρες, περιφέρονταν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, προκειμένου να εντοπίσουν τα θύματα τους. Συνήθως επέλεγαν να κινούνται σε σημεία που είχαν έντονη εμπορική δραστηριότητα, όπως σουπερ μάρκετ, φαρμακεία κ.α.

Αφού εντόπιζαν τους «στόχους» τους, τους ακολουθούσαν διακριτικά κατά την επιστροφή τους στα σπίτια τους. Όταν οι ηλικιωμένοι έμπαιναν στις οικίες τους, οι δράστες τους προσέγγιζαν υποδυόμενοι τους υπαλλήλους ή τεχνικούς εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, καθώς και τους συντηρητές ανελκυστήρων ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.

Με πρόσχημα ότι ήθελαν να εξετάσουν υποτιθέμενη διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος ή βλάβη στις τηλεφωνικές γραμμές ή του ασανσέρ, τους έπειθαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μπουν στα σπίτια τους. Στη συνέχεια, κάποιο από τα μέλη της συμμορίας οδηγούσε τους ηλικιωμένους συνήθως στον χώρο της κουζίνας, όπου τους απασχολούσε, ενώ παράλληλα συνεργοί τους, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, ερευνούσαν τους λοιπούς χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και διάφορα τιμαλφή.

Κατόπιν διέφευγαν επιβιβαζόμενοι σε αυτοκίνητο, στο οποίο τους ανέμενε μέλος που εκτελούσε χρέη οδηγού και τσιλιαδόρου. Σε περίπτωση που οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονταν τις προθέσεις τους και αντιδρούσαν, τα μέλη της συμμορίας δεν δίσταζαν να ασκήσουν βία σε βάρος τους, ώστε να διατηρήσουν τα κλοπιμαία και να διαφύγουν της σύλληψης.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί έξι περιπτώσεις κλοπών και μία περίπτωση ληστείας σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., το συνολικό παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμισαν οι κατηγορούμενοι από τις εξιχνιασμένες περιπτώσεις ξεπερνά τις 43.750 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ