Υπόθεση Βαλυράκη: Αντιπαράθεση στη Βουλή για τις έρευνες

Στη Βουλή συζητήθηκε η υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη και η καταγγελία για συγκάλυψη που έκανε η οικογένεια του. Ο Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός τον Ιανουάριο σε θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας. Ο υφυπουργός Προστασίας του ΠολίτηΛευτέρης Οικονόμου, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του Παύλου Πολάκη ανέφερε ότι “για τους χειρισμούς των εισαγγελικών λειτουργών και έχοντας σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών, όπως προβλέπει ο νομοθέτης, δεν θα προβώ σε αξιολογική κρίση ή διατύπωση γνώμης”.

“Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία των δύο υπουργείων και των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και του λιμενικού σώματος, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι από την πρώτη στιγμή που ζητήθηκε η υποστήριξη των αστυνομικών υπηρεσιών, παρασχέθηκε και λειτούργησε απρόσκοπτα, καθ’όλη τη διάρκεια που απαιτήθηκε. Ειδικότερα, το τμήμα Εγκλημάτων κατά ζωής και προσωπικής ελευθερίας, παρείχε κάθε δυνατή συνδρομή στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του λιμενικού. Ταυτόχρονα ζητήθηκε υποστήριξη από άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. με στόχο να χυθεί άπλετο φως στα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη. Κατά συνέπεια, οι όποιες διαπιστώσεις, αυθαίρετες θα έλεγα, περί έλλειψης συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και του λιμενικού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα” πρόσθεσε.

“Εμείς από την πρώτη στιγμή όταν μας υποβλήθηκε αίτημα ειλικρινά ανταποκριθήκαμε άμεσα και στο πλαίσιο της προανάκρισης οτιδήποτε άλλο μας ζητηθεί, είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε βοήθεια” είπε ο κ. Οικονόμου.

“Στις 10 Μαρτίου 2021 υποβλήθηκε δια πληρεξούσιου δικηγόρου έγγραφη αίτηση της Ασημίνας Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη, συζύγου του θανόντος, αναφορικά με καταγγελλόμενα ποινικά αδικήματα εκ μέρους λιμενικών του Β Λιμενικού Τμήματος Ερέτριας. Άμεσα, την επόμενη ημέρα η αίτηση τέθηκε υπόψιν του εποπτεύοντα αντιεισαγγελέα, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τη διερεύνηση των καταγγελιών. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 22 Μαρτίου, υποβλήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία από την αιτούσα, για τα οποία έλαβε γνώση ο κ. εισαγγελέας. Από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας διαβιβάστηκε φάκελος της προκαταρκτικής εξέτασης μαζί με τις ανακριτικές εκθέσεις και υλικό προς την εισαγγελία ναυτοδικείου Πειραιά” περιέγραψε.

“Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι γίνονται όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, με τον οποίο μάλιστα γνωριζόμουν προσωπικά, καθώς υπηρετούσα για μεγάλο διάστημα στην κρατική ασφάλεια του υπουργείου και είχαμε στενή συνεργασία όταν ήταν υπουργός και είναι ένα θέμα που ως υπουργείο το παρακολουθούμε με την ευαισθησία και προσοχή που χρειάζεται” κατέληξε ο υπουργός.

Ο Παύλος Πολάκης σημείωσε ότι δεν καλύφθηκε από την απάντησή του, τονίζοντας ότι ο Σήφης Βαλυράκης είχε αμυντικά τραύματα στα χέρια. “Τα χτυπήματα που είχε ήταν από άλλο όργανο. Όταν έχεις μια κατάσταση, που δεν λαμβάνουν υλικό από κάμερες καταστημάτων στο λιμάνι, βίντεο από ανθρώπους περαστικούς, όταν έχεις έναν μάρτυρα που λέει ότι φοβάται να καταθέσει. Δεν πρέπει ο εισαγγελέας να ασκήσει δίωξη;” είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. “Ζητάμε και επιμένουμε ότι πρέπει εσείς να βοηθήσετε περισσότερο. Δεν υποτιμώ το λιμενικό” συμπλήρωσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ