Τα κρούσματα στα νησιά και η εξάπλωση της “Δέλτα” στο επίκεντρο νέας συνεδρίασης των ειδικών

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο συνεδρίασης που θα έχει την Πέμπτη η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία θα εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις Περιφέρειες. Οι ειδικοί εμφανίζονται να είναι προβληματισμένοι σχετικά με την πορεία της πανδημίας, με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων και την εξάπλωση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης “Δέλτα” που αναμένεται να κυριαρχήσει και στη χώρα μας το επόμενο διάστημα. Στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκονται τα νησιά και οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, με δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να υποδέχονται χιλιάδες κόσμου έως το τέλος του καλοκαιριού.

Κατά τη σύσκεψη που είχαν οι επιδημιολόγοι, την Τετάρτη, αναλύθηκαν οι τελευταίοι επιδημιολογικοί δείκτες. Την ίδια ημέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 2.972 νέα κρούσματα κορονοϊού και σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους ακόμη τρεις συνάνθρωποί μας. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 125. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν τα ποσοστά θετικότητας, που αφορούν στην περίοδο 12 Ιουλίου 2021 έως 18 Ιουλίου 2021. Με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη, το υψηλότερο ποσοστό θετικότητας καταγράφηκε στο Ρέθυμνο (4,85%) και ακολουθούν η Πάρος (4,31%), η Μύκονος (4,06%), η Καρδίτσα (2,51%), η Μήλος (2,47%), η Σαντορίνη (2,23%). Στον αντίποδα, μηδενική θετικότητα εμφάνισε η Κάρπαθος. Σε ό,τι αφορά στο λεκανοπέδιο, στην Ανατολική Αττική το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,46%, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών 1,37%, στη Δυτική Αττική 1,24%, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών 1,43%, στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών 1,41%, στον Νότιο Τομέα Αθηνών 1,56%, στον Πειραιά 1,73% και στις Νήσους 1,68%.

Σχετικά με τη Μύκονο και τα μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, που είχε παρατηρηθεί τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, αυτά δεν πρόκειται να αρθούν αυτό το Σαββατοκύριακο και θα ισχύσουν κανονικά έως τη Δευτέρα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, παρά τις εισηγήσεις που έγιναν από τις τοπικές Αρχές για επαναδιατύπωση των μέτρων.

Επιτάχυνση των εμβολιασμών και σενάριο για τρίτη δόση εμβολίου τον Σεπτέμβριο

Ειδικοί και κυβέρνηση στέλνουν συνεχώς το μήνυμα για την ανάγκη επίσπευσης των εμβολιασμών, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την επιστροφή στην κανονικότητα, δεδομένης και της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης “Δέλτα” που αλλάζει τα δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Star, έπειτα από τις διακοπές του Αυγούστου, φαίνεται πως έρχεται και η τρίτη δόση του εμβολίου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, τον Αύγουστο αναμένεται να “κλειδώσουν” οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού και τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση, με την ίδια σειρά που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην αρχή της χρονιάς. Δηλαδή, αρχικά θα εμβολιαστούν οι υγειoνομικοί και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν σταδιακά όλες οι ηλικιακές κατηγορίες, από τους ηλικιωμένους πολίτες προς τους νεότερους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρίτη δόση εξετάζεται να γίνει με εμβόλια MRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna. Μελετάται επίσης να σταλεί ενημερωτικό μήνυμα – SMS σε όλους τους εμβολιασμένους προκειμένου να προγραμματίσουν σταδιακά την τρίτη δόση, με βάση τον χρόνο που έκαναν τη δεύτερη δόση. Όπως επισημαίνεται, οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν για την προμήθεια των απαιτούμενων δόσεων.

Εκτιμάται ότι εφόσον δεν υπάρξει κάποια νέα μετάλλαξη στο μέλλον, που να είναι πιο μεταδοτική από τη “Δέλτα”, στις αρχές της νέας χρονιάς η κατάσταση θα θυμίζει πολύ την προ κορονοϊού εποχή.

Οι εφιαλτικές εκτιμήσεις του ΠΟΥ για τα κρούσματα και τη “Δέλτα”

Εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω και της μετάλλαξης “Δέλτα“, που ήδη ευθύνεται για τα τρία τέταρτα και πλέον των νέων κρουσμάτων Covid σε πολλές μεγάλες χώρες και θα είναι η επικρατέστερη τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ, μόλις την περασμένη εβδομάδα (12-18 Ιουλίου) καταγράφηκαν περίπου 3,4 εκατομμύρια επιπλέον κρούσματα κορονοϊού, δηλαδή κατά 12% περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως εκτιμά ο ΠΟΥ, με αυτόν τον ρυθμό αναμένεται πως ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, παγκοσμίως, αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Σε 124 χώρες η μετάλλαξη “Δέλτα”

Αναλυτικά, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) η παραλλαγή “Δέλτα”, που είναι πολύ μεταδοτική και ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, είναι ήδη παρούσα σε 124 χώρες και περιοχές, δηλαδή 13 περισσότερες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, έναντι 180 (έξι περισσότερες) για την “Άλφα”, η οποία ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, 130 (7 επιπλέον) για τη “Βήτα”, η οποία αναγνωρίστηκε πρώτα στη Νότια Αφρική και 78 (τρεις περισσότερες) για τη “Γάμμα”, που εμφανίστηκε στη Βραζιλία «Αναμένουμε ότι (η παραλλαγή Δέλτα) θα υπερισχύσει ταχέως των άλλων παραλλαγών και θα γίνει η επικρατούσα (της Covid), που θα κυκλοφορεί τους επόμενους μήνες», συνεχίζει ο ΠΟΥ.

Μεταξύ των χωρών όπου η παραλλαγή Δέλτα αποτελεί από τώρα την αιτία για το 75% και πλέον των νέων κρουσμάτων αυτής της νόσου, βρίσκονται η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδονησία, η Αυστραλία, το Μπανγκλαντές, η Βρετανία, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία, η Πορτογαλία, το Ισραήλ.

Μυστήριο το πού οφείλεται η μεταδοτικότητά της

«Εντούτοις, συνεχίζουμε να αγνοούμε ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός στον οποίο οφείλεται η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα» αυτής της παραλλαγής σε σύγκριση με τις άλλες, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η τάση αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα εξηγείται από τέσσερις παράγοντες: πιο μεταδοτικές παραλλαγές, χαλάρωση των μέτρων δημόσιας υγείας, μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 30% στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού και κατά 21% στην περιοχή της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η Ινδονησία καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση: 350.273, δηλαδή μια αύξηση 44%, ακολουθούν η Βρετανία (296.447, +41%) και η Βραζιλία που συνεχίζει να έχει υψηλό αριθμό κρουσμάτων (287.610, αλλά καταγράφει μείωση 14%). Ο εβδομαδιαίος αριθμός των νεκρών, 57.000, παρέμεινε, αντιθέτως, σταθερός σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ