Η μετάλλαξη “Δέλτα” αλλάζει την επιδημιολογική εικόνα και “βάζει στο τραπέζι” σενάρια για τοπικά lockdown

Η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα είναι μεγάλη και αφορά όλη τη χώρα, με τον δείκτη θετικότητας να έχει ανέλθει στο 3,5% και την αύξηση των κρουσμάτων να είναι εκθετική, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην πιο μεταδοτική μετάλλαξη “Δέλτα”, όπως επισημάνθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις με την πανδημία και όπως αποτυπώνεται στις καθημερινές εκθέσεις του ΕΟΔΥ. Ενδεικτικά, την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.794 νέα κρούσματα κορονοϊού, έξι συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν σε 132. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι εντοπίστηκαν 877 νέα κρούσματα μεταλλάξεων, σύμφωνα με αναλύσεις δειγμάτων, της περιόδου 20 Μαΐου- 07 Ιουλίου. Απ’ αυτά τα 281 αφορούν στο πιο μεταδοτικό στέλεχος “Δέλτα”, που “μετρά” συνολικά 402 κρούσματα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Η πλειοψηφία -τα 242- εντοπίζονται στην Αττική, 75 στο Ηράκλειο, 21 στο Ρέθυμνο, 12 στη Θεσσαλονίκη, ενώ ειδικά στο λεκανοπέδιο, τα περισσότερα κρούσματα της “Δέλτα” καταγράφονται στον νότιο τομέα και τον κεντρικό τομέα Αθηνών.

Ο εντοπισμός κρουσμάτων κυρίως σε πολίτες κάτω των 40 ετών και η συσχέτιση των διαγνώσεων με τη νυχτερινή διασκέδαση, είναι τα δύο χαρακτηριστικά της νέας επιδημικής έξαρσης που παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπως επισημάνθηκε, θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού τις υγειονομικές αρχές, εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Μάλιστα, έξι από τους πλέον πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς, βρίσκονται ένα βήμα πριν από την επιβολή μέτρων τοπικού χαρακτήρα, καθώς καταγράφεται ραγδαία αύξηση των νέων μολύνσεων, γεγονός που οδήγησε ειδικούς και κυβέρνηση στην απόφαση για αυστηροποίηση του πλαισίου του τέστινγκ, σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στη διασπορά του ιού. Πρόκειται για τις Π.Ε. Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, καθώς τους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου που έχουν κατηγοριοποιηθεί πλέον σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, λόγω του υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου. Επιπλέον, πιο αυστηρά τέστινγκ θα γίνονται και στις κατασκηνώσεις, όπου επίσης παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων, τόσο μεταξύ των παιδιών όσο και μεταξύ των εργαζομένων. Τη στιγμή που οι εκτιμήσεις των επιστημόνων κάνουν λόγο για αναμενόμενη μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα μας εντός του Αυγούστου και ο ΕΜΑ προειδοποιεί ότι μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα, η μετάλλαξη “Δέλτα” θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών που θα κυκλοφορούν στην ΕΕ, οι ειδικοί υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά ότι μοναδικό “όπλο” απέναντι σε έναν ιό ο οποίος έχει αποδειχτεί “πανέξυπνος”, είναι ο εμβολιασμός. “Ο εμβολιασμός ήδη έχει σώσει δεκάδες συμπολίτες μας από βαριά νόσο και θάνατο και υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα εμβόλια έχουν σπάσει τη σχέση κρουσμάτων-θανάτων που βλέπαμε σε προηγούμενα κύματα” είπε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης και απηύθυνε έκκληση στους νέους “να σπεύσουν να εμβολιαστούν για να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης”.

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας

Την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με την πανδημία, περιέγραψε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. “Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες σχεδόν πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των επτά ημερών”, υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Η μέση διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά χαμηλή στα 26 χρόνια, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι το 80% των νέων κρουσμάτων το τελευταίο 15ήμερο αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 39 ετών.

“Αρχικά το νέο αυτό πανδημικό κύμα αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά σε νέους. Σήμερα, δύο εβδομάδες αργότερα βλέπουμε σημάδια σημαντικής διασποράς της λοίμωξης σε όλη την κοινωνία. Αυτό που αποτυπώνεται από την ιχνηλάτηση που διενεργεί ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, είναι ότι παρ’ όλο που τα νέα κρούσματα εξακολουθούν να αφορούν σε μεγάλο βαθμό νέους με πιθανή έκθεση σε κοινωνικές εκδηλώσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους διασκέδασης είναι πλέον εμφανής η διασπορά παντού” σημείωσε η καθηγήτρια.

“Αυξητική τάση εμφανίζει το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας. Η ιχνηλάτηση δείχνει ότι πολλοί, νέοι κυρίως, όταν επιστρέφουν μετά από εσωτερικό τουρισμό, έπειτα από διακοπές στις μεγαλουπόλεις, μεταφέρουν τη λοίμωξη στο οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον. Παράλληλα, σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, έχουμε αρκετά άτομα να μολύνονται από το οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον καθώς και αρκετές συρροές σημειώνονται σε εργασιακούς χώρους που είτε σχετίζονται με τον τουρισμό ή και με διάφορες άλλες υπηρεσίες. Η μεγάλη διασπορά της λοίμωξης είναι δεδομένη” επεσήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου και συνέχισε αναφερόμενη στο φαινόμενο της αύξησης των ορφανών κρουσμάτων κατά το οποίο αυξήθηκε ο αριθμός των συμπολιτών που βρέθηκαν θετικοί αλλά δεν ξέρουν από πού κόλλησαν τη λοίμωξη.

“Είναι σαφής η μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Είναι βέβαιο ότι εφόσον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας ξανά θα βρει τον δρόμο του να μεταδοθεί σε άτομα ανεμβολίαστα που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά” είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και σημείωσε ότι δεν βλέπουμε αύξηση των νέων κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Ακόμη τόνισε ότι πριν από τρεις εβδομάδες, το τέλος Ιουνίου, ο δείκτης θετικότητας ήταν 1,3%, ενώ σήμερα ανέρχεται στο 3,5%. Σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη.

Παράλληλα είπε πως κάποιοι αναρωτιούνται “πώς φέτος το καλοκαίρι που έχουμε το όπλο του εμβολιασμού στο χέρι μας να βλέπουμε περισσότερα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι. Ο ιός μας δείχνει ότι είναι πανέξυπνος. Ότι κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει να διασπείρει ανάμεσά μας και να ξεφεύγει από την προσπάθεια που γίνεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να απαλλαγούμε από αυτήν την πανδημία. Έτσι, αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού που έχει επιφέρει η ινδική μετάλλαξη έχει αποτέλεσμα μέσα στο καλοκαίρι κι ενώ το 59% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, να βλέπουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εκτινάχθηκε σε μόλις δύο εβδομάδες ενώ τον προηγούμενο χειμώνα με τον χειμωνιάτικο καιρό απέναντί μας χρειάστηκαν 4-5 εβδομάδες για να δούμε τέτοια αύξηση” υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου και εξήγησε: “Δεν φταίει μόνο ο έξυπνος ιός. Φταίει και η χαλάρωση της χρήσης των μέτρων και γενικά η αλλαγή συμπεριφοράς”.

Ακολούθως η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε την αυξητική πορεία της πανδημίας. “Για να χαρούμε το καλοκαίρι είναι σημαντικό να αυξήσουμε δραστικά και άμεσα την εμβολιαστική κάλυψη. Ταυτόχρονα να ξανατροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας. Αυτό που επείγει είναι ο άμεσος εμβολιασμός αυτών που κινδυνεύουν από λοίμωξη, δηλαδή όλων των ανεμβολίαστων άνω των 50 ετών. Ταυτόχρονα οι νέοι μας που αποτελούν τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές. Δεν θέλουμε στην επιστροφή τους να μεταφέρουν τον ιό από το νησί στο πατρικό τους σε ευάλωτους ανθρώπους, στο σπίτι στην παρέα στην εργασία” είπε και επανέλαβε την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας όταν είμαστε εκτός σπιτιού.

Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης

Ο επταήμερος μ.ο. κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζει αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ανακοίνωσε τον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη της χώρας:

-Στο πορτοκαλί επίπεδο ανεβαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Αν. Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής, Λάρισας, καθώς και οι Δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου.

-Στο κίτρινο επίπεδο ανεβαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας, Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και οι Δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου.

-Τέλος, ο Δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και θα είναι πλέον στο πράσινο.

Οι έξι περιοχές που μπαίνουν σε αυξημένη επιτήρηση – Αυστηροποίηση του τέστινγκ

Ηχηρό καμπανάκι για έξι περιοχές της χώρας, όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτωνκορονοϊού, έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που σχετίζονται με το τέστινγκ, και προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Όπως είπε, κατά την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων οι Π.Ε. Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, καθώς οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του τέστινγκ, λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου. Η κατάσταση σε αυτές τις έξι περιοχές επιβάλλει απ’ όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Εξήγησε ότι στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 χθες. Στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί: 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου. Στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί: 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου. Επίσης, την τελευταία εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο (55 από 9), έχουν υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη (56 από 24) και έχουν επταπλασιαστεί στην Πάρο (72 από 9). Από αύριο και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα γίνεται εκτεταμένο τέστινγκ στις συγκεκριμένες περιοχές.

Τα μέτρα που θα ισχύουν από το Σάββατο:

Από το Σάββατο 17 Ιουλίου, στις εν λόγω περιοχές, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα: μία με self test και μία με rapid test. Θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα την ΕΡΓΑΝΗ. Υποχρέωση για τεστινγκ δύο φορές την εβδομάδα -μία με self test και μία με rapid test- θα έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων. Το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους και στον περιορισμό της διασποράς του ιού, όπως σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς πόσο κοντά είμαστε στο ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε αυτές τις περιοχές, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε πως “είναι ξεκάθαρη η επιδημιολογική επιβάρυνση, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα”. Ωστόσο, σημείωσε ότι “θεωρώ ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε, εάν τα επόμενα 24ωρα συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και γίνει αντιληπτό απ’ όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή”.

Τι αποφασίστηκε για τις κατασκηνώσεις

Η αύξηση του ιικού φορτίου και η αλλαγή των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα έφεραν την επανεξέταση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τις κατασκηνώσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, η Επιτροπή εξέτασε τα δεδομένα και εισηγήθηκε ότι για την είσοδο στις κατασκηνώσεις οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών ή PCR (μοριακό) 72 ωρών.

Επίσης τα παιδιά κατά τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου, θα ελέγχονται με αυτοδιαγνωστικά τεστ, τα γνωστά self test, σε εβδομαδιαία βάση. Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε έλεγχο, μία με τη μέθοδο του self test και μία με rapid test.

Επιπλέον, δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός και αν υφίσταται έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ