“Δεν είμαστε βραδυφλεγείς βόμβες – Θέλουμε υποχρεωτικό rapid τεστ και απαγόρευση επισκεπτηρίου” – Ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκηνώσεων στο enikos.gr

του Κώστα Τέο

Τα κρούσματα κορονοϊού σε τέσσερις παιδικές κατασκηνώσεις το Σοφικό Κορινθίας, τα Χανιά, τη Χαλκιδική και το Καπανδρίτι Αττικής έχουν θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές της χώρας, αλλά και τους επαγγελματίες του χώρου που αναζητούν τρόπους, προκειμένου να μην τιναχθεί στον «αέρα» το φετινό καλοκαίρι.

To enikos.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων (ΠΕΛΚ), Παναγιώτη Μπαρδάκη που μίλησε για την υπάρχουσα κατάσταση κάνοντας λόγο για λάθη και παραλείψεις από το Κράτος, ενώ αναφέρθηκε και στις απαιτήσεις της Ένωσης ενόψει της 2ης κατασκηνωτικής περιόδου που ξεκινά στις 16 Ιουλίου.

«Το πρωτόκολλο που υπάρχει τώρα, είναι γραμμένο στο… πόδι. Τρεις μήνες πριν το άνοιγμα των δομών παρακαλούσαμε για συγκεκριμένο πρωτόκολλο, αλλά δεν εισακουστήκαμε από κανέναν», δήλωσε ο κ. Μπαρδάκης. «Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι το υπάρχον πρωτόκολλο κάνει λόγο για σύσταση και όχι υποχρέωση self test στα παιδιά πριν φθάσουν στην κατασκήνωση», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΠΕΛΚ και επισήμανε: «Επίσης επιτρέπει το επισκεπτήριο. Πώς θα βάλουμε εμείς σε μία κλειστή δομή έναν εξωτερικό παράγοντα με κίνδυνο να έχει τον ιό και να τον διασπείρει; Πολλές κατασκηνώσεις με δική μας απόφαση δεν έχουμε επισκεπτήριο, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι επίσημο, διότι υπάρχουν οικογένειες, μπαμπάδες, μαμάδες, αδέλφια που πάνε ακόμη και έξω από τα σύρματα των κατασκηνώσεων και συναντούν τα παιδιά. Δεν γίνεται, όμως, εμείς να βγάλουμε το… φίδι από την τρύπα, διότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλα».

«Δεν είμαστε “βραδυφλεγείς βόμβες” κορονοϊού, όπως λέγεται. Είμαστε σε επιφυλακή και θεωρούμε ότι αν έχουμε την βοήθεια που πρέπει από το Κράτος, όλα θα πάνε καλά», είπε ακόμη ο Μπαρδάκης και ανέφερε τις απαιτήσεις του κλάδου από την Πολιτεία, προκειμένου η κατάσταση να μην εκτροχιαστεί εντελώς.

«Επειδή το φετινό κατασκηνωτικό καλοκαίρι προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο, εμείς ως κλάδος απαιτούμε δύο-τρία πράγματα από το υπουργείο Υγείας, αλλά και Εργασίας», επισήμανε και πρόσθεσε: «Απαιτούμε τη διαμόρφωση συγκεκριμένου υγειονομικού πρωτοκόλλου. Να έρχεται, δηλαδή, ένα παιδί στην κατασκήνωση, αφού πρώτα έχει κάνει ένα rapid test. Και επειδή πολλές οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους στις κατασκηνώσεις, δεν είναι τεράστιας οικονομικής επιφάνειας, η διενέργεια του τεστ να μην επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά να βρεθεί τρόπος να γίνεται μέσω του ΕΟΔΥ».

«Δεύτερον απαιτούμε ρητά στο υγειονομικό πρωτόκολλο να αναφέρεται ότι θα απαγορεύεται το επισκεπτήριο. Με τη μετάλλαξη “Δέλτα” να καλπάζει, δεν γίνεται στις δομές να μπαίνουν άνθρωποι από έξω που μπορεί να έχουν νοσήσει με συνέπεια να διασπείρουν τον ιό», επισήμανε και συμπλήρωσε: «Ως κλάδος έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Πέρσι σε 60.000 παιδιά υπήρξε μόνο ένα κρούσμα. Φέτος με 120.000 παιδιά, έχουμε κρούσματα, αλλά μπορούμε ενόψει της 2ης κατασκηνωτικής περιόδου που ξεκινά στις 16 Ιουλίου να λειτουργήσουμε με ασφάλεια και να προσφέρουμε χαρά και διασκέδαση στα παιδιά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ