Το προφίλ των ανεμβολίαστων και τα επιχειρήματά τους – Γιατί μίλησε η Θεοδωρίδου για “λαθρεπιβάτες της ανοσίας”

Τα πιο συνηθισμένα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι ανεμβολίαστοι για να μην κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού ανέλυσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση της Δευτέρας. Η επίκληση ορισμένων ότι πάσχουν από χρόνιο νόσημα, η αναμονή κάποιου φαρμάκου, ο φόβος των παρενεργειών και η αντίληψη των “λαθρεπιβατών της ανοσίας” εκείνοι δηλ. που περιμένουν τους άλλους να εμβολιαστούν για να προστατευθούν και οι ίδιοι, είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους που τείνουν να χρησιμοποιούν όσοι αρνούνται ή διστάζουν να εμβολιαστούν.

Όπως τόνισε η κα Μαρία Θεοδωρίδου, “ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια. Επομένως, το εμβόλιο μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα ή ανοσογονικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται. Επομένως, σαν αιτία, «μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω ένα χρόνιο νόσημα», δεν ισχύει.

Πολλοί δεν εμβολιάζονται διότι περιμένουν το φάρμακο. Οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Ίσως στο άμεσο ή απώτερο μέλλον να υπάρξει, όμως όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο ιός είναι τώρα εδώ.

Άλλο αίτιο που παραμένουν ανεμβολίαστοι χιλιάδες άνθρωποι, είναι οι εσφαλμένες αντιλήψεις, όπως εξήγησε η κα Θεοδωρίδου. “Και όταν λέω εσφαλμένες αντιλήψεις, είναι πάρα πολλές. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε ορισμένες και ιδιαίτερα σε αυτές που αφορούν στους νέους, για τους οποίους έχει λεχθεί κατ’ επανάληψη ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει την γονιμότητα, ούτε των ανδρών, ούτε των γυναικών. Εμβολιασμός συστήνεται και για τις εγκύους, με συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους και ο εμβολιασμός επιτρέπεται, μάλλον επιβάλλεται και για θηλάζουσες. Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πλέον, ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν μεταφέρεται, δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα. Αλλά ακόμα και να ανιχνευόταν, θα καταστρέφετο με την κατάποση στο στομάχι του μωρού” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν ίσως και πάρα πολλοί από τον φόβο των παρενεργειών. Από τον φόβο για την περίπτωση του 1, του 2 στο εκατομμύριο, σε σχέση με τον πολύ κοντινό κίνδυνο της νόσησης.

Ανεμβολίαστοι χρησιμοποιούν και σαν επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν και άρα γιατί να εμβολιαστούν, αφού το εμβόλιο δεν αποδίδει; Όπως υποστηρίζει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, “ξεχνούν το γεγονός το οποίο πρέπει καθημερινά να το θυμόμαστε όλοι, ότι το 99% των ασθενών στις Μονάδες είναι άτομα ανεμβολίαστα”.

Ανεμβολίαστοι είναι και εκείνοι οι οποίοι έχουν την άποψη ότι μπορούν να προστατευτούν από τον εμβολιασμό των άλλων. Μάλιστα, η επωνυμία που τους αποδίδεται είναι «λαθρεπιβάτες της ανοσίας». Διότι πιστεύουν ότι θα προστατευθούν από κάτι που έχουν κάνει οι άλλοι και όχι οι ίδιοι, σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ