Θεοδωρίδου: Σημαντικός ο ρόλος των ανεμβολίαστων για τις μεταλλάξεις – Προσοχή για τους εμβολιασμένους με μία δόση

Στη μετάλλαξη Δέλτα και τη μετάδοσή της στους ανεμβολίαστους από τις νεαρές ηλικίες αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση.

“Όπως είναι φανερό η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα έχει μετακυλίσει το ενδιαφέρον για την επιδημία στις μικρότερες ηλικίες, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων, τα επόμενα επιδημικά κύματα θα εξαρτώνται, θα πυροδοτούνται από τις μεταλλάξεις που θα αναμεταδίδουν τα άτομα της νεαρής ηλικίας στους ανεμβολίαστους” τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου και συνέχισε λέγοντας: “Πριν από εβδομάδα, ανακοινώθηκε η θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό ετών ηλικίας 15-17 ετών. Υπενθυμίζουμε ότι ο κίνδυνος από τη νόσηση αυτών των ηλικιών είναι μικρός, αλλά υπαρκτός, και θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι και σ’ αυτές τις ομάδες ηλικιών υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν υποκείμενα νοσήματα, άρα και αυξημένο κίνδυνο από τη νόσηση”.

Επίσης, υπογράμμισε: “Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ηλικιών είναι κυρίως η διασπορά του ιού στο περιβάλλον στο οποίο μπορεί να βρίσκονται άτομα ευάλωτα ή και ανεμβολίαστα. Οι μελέτες επισημαίνουν τον σημαντικό ρόλο των ανεμβολίαστων ατόμων κυρίως για την πορεία των μεταλλάξεων. Μία προδημοσίευση στο BMJ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, γιατί αποδεικνύει για πρώτη φορά με μελέτη της αλληλούχησης του γονιδιώματος του ιού ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να φρενάρουν την εξελικτική διαδικασία των αντιγονικών μεταβολών του ιού. Αντίθετα, τα ανεμβολίαστα άτομα, λειτουργούν σαν εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων, που εκφράζονται γρήγορα μάλιστα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα της διασποράς, δεδομένου ότι δημιουργείται και αυξημένο ιϊκό φορτίο. Ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση από τον κορονοϊό σε ποσοστό που ξεπερνά το 93% ενώ σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει και την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τη λοίμωξη. Και φρενάρει ο εμβολιασμός και αναστέλλει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων, ενώ μειώνει τη διασπορά και το ιϊκό φορτίο”.

Παράλληλα, η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε: “Στην επιδημία από τη μετάλλαξη Δέλτα ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εμβολιασμένοι με μία δόση. Υπενθυμίζουμε ότι η μία δόση του εμβολίου προσφέρει μία προστασία της τάξεως του 33% – το μάξιμουμ- 50%, ενώ το ποσοστό εκτινάσσεται πάνω από το 90% με τη δεύτερη δόση. Στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι 1 στα 10 άτομα δεν πραγματοποιεί τη δεύτερη δόση. Οι ηλικίες που δεν ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό είναι τα νέα άτομα. Η πιθανή ερμηνεία του φαινομένου είναι ότι στις ηλικίες αυτές υπάρχουν πολλές οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Άρα χρειάζεται μία υπενθύμιση και διευκόλυνση για τα άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Ας μην ξεχνάμε τη δεύτερη δόση γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική” είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία στη συνέχεια επανήλθε στο θέμα της μετάλλαξης Δέλτα και στο γεγονός ότι παρά το κάλεσμα για εμβολιασμό σε άτομα άνω των 60 ετών, αρκετοί είναι εκείνοι που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

“Λόγω της μετάλλαξης Δέλτα εν κινδύνω είναι η ομάδα των ανεμβολίαστων που στη χώρα μας αριθμεί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Στο κάλεσμα των συμπολιτών μας ηλικίας άνω των 60 ετών για εμβολιασμό υπήρξε θετική ανταπόκριση” σημείωσε και αναφέρθηκε σε διάφορους λόγους για τους οποίους κάποιοι παραμένουν ανεμβολίαστοι. “Ο τύπος των εμβολίων δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς, ή μικρόβια, ή εξασθενημένους ιούς. “Επομένως το εμβόλιο μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα ή ανοσογονικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται. Και υπάρχουν κάποια νοσήματα υπό ειδικές θεραπείες, τις οποίες ο θεράπων γιατρός μπορεί να προγραμματίσει τον χρόνο μεταξύ ενός φαρμάκου και του εμβολίου. Σαν αιτία μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω χρόνιο νόσημα δεν ισχύει” εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου μεταξύ άλλων. Επίσης, αναφέρθηκε σε αυτούς που δεν εμβολιάζονται γιατί περιμένουν το φάρμακο αλλά και στους νέους που ανησυχούν για τη γονιμότητά τους. Παράλληλα, είπε ότι υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι νοσούν και αυτοί που εμβολιάζονται, οπότε δεν υπάρχει λόγος να κάνουν το εμβόλιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ