Συναγερμός στην Ίο από τα κρούσματα – Οι διακοπές 1.000 μαθητών στο νησί μετά τις Πανελλήνιες

Της Ευανθίας Τασσοπούλου

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ίο από τα κρούσματα κορονοϊού που εμφανίστηκαν στο νησί. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γκίκα Γκίκα, ο οποίος μίλησε στο enikos.gr, όλα ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. “Στις 2 και 3 Ιουλίου έφτασαν στο νησί περίπου 1.000 παιδιά, τα οποία είχαν ολοκληρώσει τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Φυσικά τα παιδιά δεν φταίνε σε κάτι και χαιρόμαστε που ήρθαν. Στη συνέχεια, την πρώτη και δεύτερη ημέρα κάποια παιδιά άρχισαν να έχουν συμπτώματα. Έκαναν αρχικά rapid test και στη συνέχεια μοριακά τεστ στο Κέντρο Υγείας, τα οποία βγήκαν θετικά. Τα παιδιά βρίσκονται σε καραντίνα στο νησί μαζί με τις στενές επαφές τους και θα παραμείνουν για 10 ημέρες, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Ο ΕΟΔΥ είναι υπεύθυνος για τις διαδικασίες που ακολουθούνται και η ανταπόκριση ήταν άμεση. Χθες ο ΕΟΔΥ έκανε και την ιχνηλάτηση” περιέγραψε.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο τα παιδιά πρέπει να είχαν κολλήσει κορονοϊό πριν φτάσουν στην Ίο και γι’αυτό είναι υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων που αφορούν στα ταξίδια, αλλά και στην αυστηροποίηση των μέτρων σε beach bar, εστίαση και νυχτερινά κέντρα. Τα παιδιά προφανώς είχαν βρεθεί σε beach bar για να διασκεδάσουν μέχρι να βρεθούν τα πρώτα κρούσματα.

“Τα 80 άτομα από το γκρουπ των παιδιών, που επέστρεψαν χθες στην Αθήνα, δεν είχαν συμπτώματα. Προφανώς τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά είχαν κολλήσει πριν έρθουν στο νησί. Από Δευτέρα ευτυχώς έχουμε την αυστηροποίηση των μέτρων και όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να κάνουν μοριακό ή rapid test. Το νησί αναμένεται να γεμίσει και με αυτόν τον τρόπο θα νιώθει πιο ασφαλής και ο επισκέπτης να ξέρει ότι δεν έχει κορονοϊό και θα απολαύσει τις διακοπές του. Αυτή η κατάσταση θα τελειώσει με τα μοριακά τεστ. Όλοι πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και να τηρούμε τα μέτρα. Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται και από τα μαγαζιά, τώρα που πρέπει όλοι οι πελάτες να κάθονται, ώστε να αποφύγουμε την εξάπλωση του κορονοϊού” πρόσθεσε.

Η μεταφορά από την Ίο στην Αθήνα

Το πλοίο που κατέπλευσε στο λιμάνι της Ραφήνας στις 20:32 με 369 επιβάτες και 28 άτομα πλήρωμα, πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Θήρα, Ιο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Τήνο. Σήμερα το Super Express απολυμάνθηκε από ειδικό συνεργείο και αναχώρησε για το καθιερωμένο δρομολόγιό του στις 08:05, αντί στις 07:05 που ήταν προγραμματισμένο. Ο φόβος και η ανησυχία για δεκάδες κρούσματα ήταν μεγάλος. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την Ίο ανέρχονται σε 14, με μέσο όρο ηλικίας τα 17 έτη, γεγονός που – όπως τόνισε- αναδεικνύει τη σημασία της μάσκας, των εμβολίων και τήρησης των υγειονομικών μέτρων.

Δήμαρχος Ραφήνας: Έγιναν έλεγχοι σε 70 νέους που είχαν συμμετάσχει σε κορονοπάρτι

Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς μιλώντας στον RealFm 97,8, τόνισε ότι “όταν ήρθε το βράδυ το Super Express είχαν ειδοποιηθεί τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ώστε να κάνουν τους ελέγχους στους 70 νέους που είχαν απομονωμένους στο πλοίο και οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε ένα κορονοπάρτι. Τους επετράπη να ταξιδέψουν, ενώ κάποιοι που είχαν εμφανή συμπτώματα της νόσους, έμειναν πίσω στο νησί. Όσοι έφτασαν στη Ραφήνα πέρασαν από έλεγχο και βρέθηκαν κάποιοι θετικοί. Τους δόθηκαν οι απαραίτητες συστάσεις και πήγαν σπίτι τους για καραντίνα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ