Κορονοϊός: Τι είπαν Κικίλιας και Χαρδαλιάς για τη συζήτηση περί προνομίων στους εμβολιασμένους

Τη θέση τους για τη συζήτηση, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, σχετικά με την παροχή ενδεχόμενων προνομίων προς τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, κλήθηκαν να διατυπώσουν ο υπουργός Υγείας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Τετάρτης.

“Για εμένα δεν υπάρχουν προνόμια, δεν υπάρχουν κίνητρα, δικαιώματα. Υπάρχει σταδιακή άρση περιορισμών γι’ αυτούς που δεν κινδυνεύουν. Αυτή είναι η πραγματική ουσία της συζήτησης που πρέπει να γίνει”, είπε αρχικά ο Νίκος Χαρδαλιάς. Συμπλήρωσε στη συνέχεια ότι “από εκεί και πέρα προφανώς η συζήτηση αυτή είναι σε εξέλιξη, υπάρχει μία γενικότερη διαβούλευση και με την επιστημονική κοινότητα αλλά και μεταξύ μας και θα είμαστε έτοιμοι όταν το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, άρα όλοι θα έχουν δικαίωμα στον εμβολιασμό, θα πούμε πολύ πιο συγκεκριμένα πράγματα”.

Κληθείς να απαντήσει σε επόμενη σχετική ερώτηση, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε μεταξύ άλλων ότι “μπορεί να είναι για πάντα κλειστή η ελληνική κοινωνία, η οικονομία κλπ; Όχι. Όταν λοιπόν δώσει η Πολιτεία τη δυνατότητα σε όλους αυτούς οι οποίοι πρέπει και έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, τότε προφανώς, και γι’ αυτό υπάρχει επιτροπή βιοηθικής, κορυφαίοι επιστήμονες, τεκμηριωμένα να εξηγήσουν με ποιον τρόπο. Πάντα οι επιστήμονες εισηγούνται και η κυβέρνηση αποφασίζει. Οπότε μέχρι τότε προοπτικά θα έχουμε φτάσει σε ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς εμβολιασμένων συμπολιτών μας, πιστεύω θα έχουμε αποκτήσει και τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού και πρέπει να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και των γύρω μας”.

Ο υπουργός Υγείας θύμισε ότι “είναι σημαντικό θέμα η προσωπική μας υγεία αλλά και η δημόσια υγεία. Το πώς προασπίζουμε την υγεία της οικογένειάς μας, των ευπαθών ομάδων σε μεγαλύτερη ηλικία, του κοινωνικού μας περιγύρου, του επαγγελματικού μας περιγύρου κλπ” και πρόσθεσε: “Προφανώς και αναμένονται πρωτοβουλίες. Θεωρώ ότι η κοινωνία θα ωθήσει από μόνη της σε μία τέτοια, αν θέλετε λύση, που θα περιλαμβάνει τις δυνατότητες να αισθανθούμε ξανά πραγματικά ελεύθεροι και να ζήσουμε με βάση τους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, αλλά πάντα καλύτερα καθώς προχωράει η πανδημία, ο εμβολιασμός και καθώς πιστεύουμε ότι πρέπει οι πολίτες να έχουν παραπάνω ελευθερίες”. Καταλήγοντας, επισήμανε ότι “όλα αυτά συνυπολογίζει η κυβέρνηση και τα κάνει, όπως βλέπετε, όχι βιαστικά, όχι στο πόδι, με επιστημονική τεκμηρίωση, με μέριμνα και πολύ σωστά δήλωσε ο πρωθυπουργός ότι όλα αυτά μπαίνουν πάνω στο τραπέζι και σύντομα θα μπορούμε να πάρουμε και κάποιες ακόμα αποφάσεις”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ