Κορονοϊός: Θα δοθούν και πότε προνόμια στους εμβολιασμένους; Τι απάντησαν Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους

Το ζήτημα που βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, σχετικά με το εάν και πότε θα δοθούν προνόμια στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, κλήθηκαν να σχολιάσουν η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας.

“Το πρώτο προνόμιο ήταν ότι είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και να είναι ασφαλείς”, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, λέγοντας ότι “τα επόμενα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά”, ούτως ώστε να μην “δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν ακόμη πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν”, ενώ συμπλήρωσε ότι “πάντα θα υπάρχει ένα μέτρο ώστε να μην δοθεί η εντύπωση της πλήρους χαλάρωσης”.

Η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει, τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ενταθεί. “Αυτό θα πρέπει να γίνει στη φάση, όμως, που έχουμε πλήρη επάρκεια εμβολίων και όλοι οι πολίτες μπορούν να εμβολιαστούν και να μην υπάρχει χρονική καθυστέρηση στο να βρουν ραντεβού”, σχολίασε ο κ. Θεμιστοκλέους. Αναφέρθηκε, δε, στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, σημειώνοντας ότι κάποιος που είναι πλήρως εμβολιασμένος μπορεί να ταξιδέψει χωρίς να υποβληθεί σε PCR τεστ ή τεστ αντιγόνου. “Αυτό πιστεύουμε ότι είναι σαν fast lane για τους εμβολιασμένους και με αυτό το πρότυπο μπορούμε να λειτουργήσουμε και σε άλλους τομείς, φαντάζομαι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε”, συμπλήρωσε.

Η κυρία Θεοδωρίδου ρωτήθηκε αν θα ισχύσει και στην Ελλάδα η σύσταση διεθνών οργανισμών, όπως του CDC, που λέει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν θα κάνουν τεστ ούτε θα μπαίνουν σε καραντίνα, παρά μόνο αν έχουν συμπτώματα. Όπως είπε, θα ισχύσει και στην χώρα μας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για άτομα που έχουν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν θα χρειάζεται να κάνουν ούτε self test.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τα περιστατικά των σοβαρών θρομβώσεων και αν αυτά σχετίζονται με τα εμβόλια, στη χώρα μας είπε ότι για ορισμένες περιπτώσεις η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης έχει αποφανθεί και έχει στείλει τα στοιχεία στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. «Είχαμε περιπτώσεις σοβαρές που συνδυάζονται με το εμβόλιο αλλά δεν έχουν ξεπεράσει τον αναμενόμενο αριθμό των σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών», τόνισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ