Μπόνους στους εμβολιασμένους – Ποια προνόμια εξετάζει η κυβέρνηση

Του Γιώργου Σιαδήμα

Με τον εμβολιαστικό σχεδιασμό να υλοποιείται απαρέγκλιτα, ανοίγει πλέον στην κυβέρνηση η συζήτηση για τα προνόμια που μπορεί να δοθούν σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού, αλλά και για τον χρόνο κατά τον οποίο θα μπορέσουν να βγάλουν τις μάσκες, σε πρώτη φάση στους εξωτερικούς χώρους. Χρονικά, αυτό τοποθετείται τον Αύγουστο, ενώ τα προνόμια αφορούν την περίοδο του φθινοπώρου, αφού τότε θα έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας και, ταυτόχρονα, θα υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα στους κλειστούς χώρους. Στο ενδιάμεσο θα έχει δοθεί και ο κατάλληλος χρόνος σε όσους είναι δύσπιστοι όσον αφορά στον εμβολιασμό.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη τηλεδιάσκεψη των ειδικών -με τη συμμετοχή των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών- με αντικείμενο τις ευκολίες που μπορεί να έχουν όσοι εμβολιάζονται, οι οποίες έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά τους. Η ανάγκη να συζητηθούν τέτοια προνόμια για τον εμβολιασμό είναι σαφής για την κυβέρνηση, αφού διαπιστώθηκε ότι, σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, παραμένει σημαντικό το ποσοστό όσων διστάζουν να εμβολιαστούν και σκοπός είναι τα προνόμια αυτά να λειτουργήσουν ως κίνητρα.

Ήδη υπάρχουν προτάσεις και σενάρια που είναι πάνω στο τραπέζι για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν:

– Εάν όλα κυλήσουν ομαλά και το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, οι εμβολιασμένοι το φθινόπωρο θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στους εσωτερικούς χώρους, στα καφέ, στα εστιατόρια, στα μπαρ, στους χώρους αναψυχής και διασκέδασης. Παράλληλα, μπορεί να μην υπάρχει αριθμητικό όριο καθήμενων σε ένα τραπέζι, εάν αυτοί έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Στον αντίποδα, εάν κάποιοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, κάτι που θα αποδεικνύεται από το πιστοποιητικό για να μπορούν να μπουν σε αυτούς τους χώρους, ίσως να υποχρεωθούν σε τεστ μοριακού ελέγχου, rapid test και self test. Κάτι που σημαίνει -εκτός από ταλαιπωρία- και κόστος, αφού το κράτος δεν θα χορηγεί δωρεάν τεστ για ψυχαγωγικούς λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται και το ενδεχόμενο, σε κάποιους κλάδους, όπως η εστίαση, τα καφέ και τα κέντρα διασκέδασης, όπου θα πρέπει ενόψει χειμώνα να αξιοποιηθούν και οι κλειστοί χώροι, με μέτρα φυσικά και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η κατάσταση με την πανδημία, να υπάρχει ισχυρή προτροπή στο προσωπικό να εμβολιαστεί, εάν δεν το έχει κάνει, μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

– Ακόμα, οι εμβολιασμένοι να μπορούν να προσέρχονται στα γυμναστήρια ή ακόμα και στα σινεμά και στα θέατρα, που είναι κλειστοί χώροι, χωρίς μάσκες. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον σε self test.

– Να μπορούν να μετακινηθούν στο εσωτερικό και φυσικά στο εξωτερικό μέσω του πράσινου πιστοποιητικού, χωρίς τη διενέργεια μοριακού ελέγχου τις τελευταίες 72 ώρες ή rapid test και self test.

– Οι εργαζόμενοι είτε στον δημόσιο τομέα είτε στον ιδιωτικό να μη χρειάζεται να κάνουν self test κάθε εβδομάδα για να προσέλθουν στον χώρο εργασίας τους. Αυτό είναι κάτι που συζητείται ήδη και μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και μέσα στον Ιούνιο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ