Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Πόσα εκδόθηκαν την πρώτη ημέρα – Τι γίνεται με τα λάθη στον τύπο εμβολίου

Έσπασε ρεκόρ ο αριθμός των πολιτών που μπήκαν την Τρίτη – πρώτη ημέρα ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού– στην πλατφόρμα για να το εκδώσουν. Έως αργά το βράδυ είχαν εκδοθεί 81.200 πιστοποιητικά, όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι “με πολύ μεγάλη επιτυχία εξελίσσεται από χθες το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού για covid. Έχουν ήδη εκδοθεί 81.200 πιστοποιητικά έως χθες το βράδυ”. Αναφερόμενος στα λάθη τα οποία διαπιστώθηκαν σε ορισμένους ως προς τον τύπο του εμβολίου που είχαν κάνει, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι “στο ξεκίνημα της πλατφόρμας για πολύ μικρό αριθμό πολιτών που γρήγορα μπήκαν για να εκδώσουν το πιστοποιητικό, υπήρχε ένα λάθος στον τύπο του εμβολίου που είχαν κάνει. Αυτοί θα πρέπει να ξαναμπούν στην πλατφόρμα, καθώς έχουν γίνει διορθώσεις και θα το πάρουν με τα σωστά στοιχεία”.

Ο κ. Γεωργαντάς πρόσθεσε ότι “το πιστοποιητικό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στις χώρες που είναι ήδη συμβεβλημένες στο σύστημα. Από χθες μαζί με την Ελλάδα ισχύει σε επτά χώρες. Βεβαίως περιμένουμε σε αυτό το διάστημα του Ιουνίου να προστίθενται σταδιακά και οι υπόλοιπες γιατί σε ενωσιακό επίπεδο θα λειτουργήσει από 1η Ιουλίου”. Ο ίδιος εξήγησε ότι όταν ταξιδεύεις σε μια ξένη χώρα, “απλά σκανάρουν το έγγραφο, βλέπουν τη γνησιότητά του, δεν μένουν τα προσωπικά δεδομένα και περνάς κανονικά”. Όπως είπε ο υφυπουργός, “γΙ’ αυτούς που κινούνται προς τα νησιά, μπορούν να εισέρχονται με την απλή βεβαίωση εμβολιασμού. Θα έρθουν όμως ανακοινώσεις και για την αντικατάσταση της βεβαίωσης εμβολιασμού με το συγκεκριμένο πιστοποιητικό”. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σχέδιο οι πλήρως εμβολιασμένοι να μην κάνουν self test, αλλά ακόμα περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασιστεί και θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, “οι νέοι ηλικίας από 18 έως 29 ετών θα μπορούν μα εμβολιάζονται από τις επόμενες ημέρες και με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, εκτός από το μονοδοσικό της Johnson&Johnson. Τα δε ραντεβού τους θα κλείνονται από τις 7 Ιουνίου και μετά. Μέχρι στιγμής και λόγω της έλλειψης του μονοδοσικού με το οποίο ξεκίνησε ο εμβολιασμός τους, έχουν εμβολιαστεί περίπου 65.000 αν και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί περισσότεροι”,

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ