Το νέο ύπουλο παιχνίδι της Τουρκίας με τους μετανάστες στην Κύπρο και τι συμβαίνει στο Αιγαίο

του Χρήστου Μαζανίτη

Η Τουρκία έχει βρει έναν νέο τρόπο για να πλήξει την Ευρώπη εργαλειοποιώντας τους μετανάστες από την Συρία, με την ίδια να ενεργεί στο παρασκήνιο. Αυτή τη φορά το νέο της σχέδιο ξεκινά κυρίως από το λιμάνι της Ταρτούς στην Συρία, που το χρησιμοποιεί ως ορμητήριο προκειμένου να στείλει καραβιές μεταναστών στην Κύπρο και μάλιστα όχι στα κατεχόμενα αλλά στο ελεύθερο τμήμα του νησιού.

Οι αναφορές λένε ότι Τούρκοι δουλέμποροι, με μεγάλη εμπειρία στην αποστολή «καραβιών» με μετανάστες στο Αιγαίο έχουν αναλάβει την οργάνωση και διακίνηση αυτή τη φορά στην Συρία.

‘Ετσι, η Τουρκία πετυχαίνει τον διπλό της στόχο. Αφενός κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει ότι – όπως είχε διαπράξει στο πρόσφατο παρελθόν σε Έβρο και Αιγαίο – διευκολύνει τα περάσματα των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη. Συνεπώς δεν τίθεται εν κινδύνω το πρόγραμμα χρηματοδότησης που λαμβάνει από την ΕΕ. Κι είναι χρήματα περίπου 3 δισ., που αυτή τη στιγμή με την οικονομία της να παραπαίει τα έχει μεγάλη ανάγκη.

Αφετέρου, δημιουργεί πρόβλημα σε μία χώρα την οποία έχει ωμά προκαλέσει και συνεχίζει να αμφισβητεί την τελευταία διετία. Η Τουρκία αμφισβητεί τα θαλάσσια δικαιώματα της Κύπρου, εισβάλλει στην ΑΟΖ της, συμπεριφέρεται με όρους «νταή» της περιοχής.

Η Κύπρος εκπέμπει SOS

Τώρα, με την αποστολή μεταναστών, η Κύπρος εκπέμπει SOS. Και δεν θα είναι καθόλου απίθανο εάν η Τουρκία εμφανιστεί ως… σωτήρας της κατάστασης επί Συριακού εδάφους, με το αζημίωτο φυσικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νίκος Νούρης δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του βρίσκεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα, επί καθημερινής βάσης, έφταναν πλοία από τη Συρία, προκαλώντας κορεσμό των κέντρων υποδοχής μεταναστών. «Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άμεση και ενεργή παρέμβασή της προκειμένου να αποτρέψουμε τις παράνομες αναχωρήσεις από τις ακτές της Συρίας και ιδιαίτερα από το λιμάνι της Τάρτους», δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσαν τα Μέσα Ενημέρωσης της Μεγαλονήσου.

Στον αντίποδα, στο Αιγαίο, μετά τις προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων, η Τούρκια φαίνεται να έχει φορέσει την προβιά του αρνιού, πάνω από αυτή του λύκου. Τα στοιχεία της Παρασκευής του ΓΕΕΘΑ σε ότι αφορά τους αριθμούς των παράνομων μεταναστών είναι χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την απογραφή της 20ης Μαΐου 2021 διαμένουν σε 33 δομές διαχείρισης των Ενόπλων Δυνάμεων, 31.588 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 41.478 ατόμων. Αυτό αποτελεί ιστορικό χαμηλό διετίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι τέτοια εποχή ο αριθμός έφθανε τις 60.000. Συνεπώς μιλάμε για μείωση σχεδόν κατά 50%.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ