Γιατί αυξήθηκαν οι εξαφανίσεις ανήλικων κοριτσιών – Το μήνυμα που στέλνει στους γονείς ο Κώστας Γιαννόπουλος μέσω του enikos.gr

Του Κυριάκου Γεωργόπουλου

Αύξηση παρουσιάζουν οι εξαφανίσεις ανήλικων κοριτσιών το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τον πρόεδρο του “Χαμόγελου του Παιδιού” Κώστα Γιαννόπουλο. Μιλώντας αποκλειστικά στο enikos.gr τόνισε ότι αφορμή για αυτό το φαινόμενο στάθηκε το lockdown που διανύσαμε λόγω της πανδημίας. “Υπάρχει πάντα μία προσπάθεια επηρεασμού των παιδιών από το διαδίκτυο και για αυτό όταν αίρεται το lockdown παρατηρούμε ανήλικα παιδιά να φεύγουν από το σπίτι τους, υποτίθεται με τη θέλησή τους”, ανέφερε.

Ωστόσο όπως επισήμανε ο κ. Γιαννόπουλος, η θέληση πολλές φορές επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία ή άλλη κατάσταση που βιώνουν μέσα στις οικογένειές τους, γιατί καμία φορά οι γονείς φοβούνται μην εκτεθούν ή εκθέσουν το παιδί τους με αυτή τη διαδικασία. “Καταλυτικό ρόλο στο να βρεθούν γρήγορα τα παιδιά είναι η άμεση κινητοποίηση του Χαμόγελου του Παιδιού με τη συνδρομή των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης. Η πρώτη ώρα είναι κρίσιμη και λειτουργεί αποτρεπτικά διεθνώς προς στους επίδοξους απατεώνες και απαγωγείς και θετικά προς το παιδί γιατί νοιώθει πως οι γονείς του νοιάζονται για εκείνο” υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου σχεδόν πάντα οι “τρίτοι” που έχουν εμπλακεί στην εξαφάνιση είναι ενήλικες, δεν έχουν καμία σχέση με την εικόνα του προφίλ που πλασάρουν και ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες μέσα στη κοινωνία. Συνήθως αυτοί που παρουσιάζονται ανήλικοι ή νέοι, τις περισσότερες φορές δεν είναι πίσω από την εικόνα του προφίλ.  “Πρέπει να προλάβουμε να δράσουμε γρήγορα με τη βοήθεια της αστυνομίας, πριν τα παιδιά πέσουν θύματα trafficking, ναρκωτικών ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης” τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

“Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι το διαδίκτυο είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, ωστόσο κρύβει πολλούς κινδύνους” επισήμανε ο πρόεδρος του “Χαμόγελου του Παιδιού”, ο οποίος μέσω του enikos.gr θέλησε να στείλει μήνυμα προς τους γονείς να νοιάζονται ουσιαστικά για τα παιδιά τους, να στέκονται δίπλα τους και να γνωρίζουν τις παρέες τους. “Θα πρότεινα στους γονείς να δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες, ως παραίνεση, για τον τρόπο που μπορούν οι ανήλικοι να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο γιατί αν νοιώσουν πίεση θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Π.χ. δεν θα μπαίνει από το σπίτι, στο κινητό ή στο λαπ τοπ αλλά με τη πρώτη ευκαιρία θα πηγαίνει σε ένα φιλικό σπίτι που εκεί θα έχει την ευκαιρία να επικοινωνήσει με όποιον θέλει, χωρίς εμείς να αντιληφθούμε το παραμικρό”, σημείωσε.

Την Τρίτη 25 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών και θα ανακοινωθούν τα τελευταία στοιχεία για τα εξαφανισμένα παιδιά στην Ελλάδα

Τέλος ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού τόνισε ότι οι έφηβοι και οι γονείς μπορούν να ζητήσουν συμβουλές και να επικοινωνούν στη γραμμή 1056 προκειμένου να πάρουν τις κατευθυντήριες γραμμές σε τυχόν εξαφανίσεις. Ήδη το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος με την μακρόχρονη και σημαντική πορεία στη χώρα μας θα προχωρήσει σε εκπαιδεύσεις γύρω από θέματα τεχνολογίας σε ενήλικους καθώς σε σχέση με τα παιδιά που έχουν προχωρήσει πολύ στην τεχνολογία είμαστε αμόρφωτοι ψηφιακά.

“Το παιδί θα το πάρεις από το χέρι και θα το οδηγήσεις στη γνώση. Έτσι και το παιδί θα σε πάρει από το χέρι και θα σε οδηγήσει εκείνο στη γνώση της τεχνολογίας και εσύ θα το προφυλάξεις από τους κινδύνους”, κατέληξε ο κ. Γιαννόπουλος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ