Αποκλειστικές εικόνες: Τα θηριώδη F-15 των ΗΠΑ σε κοινές ασκήσεις με Έλληνες – ΦΩΤΟ -ΒΙΝΤΕΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από τις 5 Μαΐου, για 16 ημέρες, βρίσκονται στην Ελλάδα τα 12 θηριώδη μαχητικά F-15 της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE) με πλειάδα τεχνικών και προσωπικού υποστήριξης.

Πάνω από 100 Αμερικανοί Πιλότοι, Τεχνικοί εδάφους και προσωπικό υποστήριξης βρίσκονται στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, συμμετέχοντας σε κοινές ασκήσεις με Έλληνες πιλότους, με όλους τους τύπους των μαχητικών, F-16, MIRAGE και Phantom F-4 καθώς και με αεροσκάφη Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).

Τα 12 μαχητικά βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, κατόπιν ενεργειών και συνεργασίας της EUCOM και του ΓΕΕΘΑ.

Η παρουσία των αμερικανικών μαχητικών πραγματοποιήθηκε με σκοπό την συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της USAFE υπό την επωνυμία «EARLY BIRD», που ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή, παράλληλα με την από κοινού συμμετοχή τους στην άσκηση «ASTRAL KNIGHT 21» που εντάσσεται στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «DEFENDER EUROPE 21» και εκτελείται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης “EARLY BIRD” σχεδιάστηκαν κι εκτελέστηκαν αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων καθώς και προστασίας – προσβολής στόχων σε ξηρά και θάλασσα.

Το enikos.gr βρέθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στη Λάρισα, καταγράφοντας αποκλειστικές εικόνες από την παρουσία της αμερικανικής δύναμης.

Η συνεκπαίδευση, η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement -MDCA], αναμένεται να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων, αναδεικνύοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο των δύο χωρών στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ