ΕΜΑΚ – Πρόεδρος πυροσβεστών στο enikos.gr: Δεν είμαστε αρνητές εμβολίου – Μεγάλο ατόπημα αυτό που έγινε

Της Εύης Κατσώλη

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διατύπωση της απόφασης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού των μελών στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ). Όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος μιλώντας στο enikos.gr, «πρόκειται για λάθος διατύπωση» και πρόσθεσε ότι «δεν αρνήθηκε κανείς να κάνει το εμβόλιο. Βάζουν τους άνδρες της ΕΜΑΚ απέναντι στην κοινωνία, χωρίς να υπάρχει κανένα θέμα. Δημιουργήθηκε ένα θέμα χωρίς να υπάρχει. Είναι μεγάλο ατόπημα».

Όπως εξηγεί ο κ. Σταθόπουλος, η ΕΜΑΚ βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή και όταν ζητείται ομάδες της να μεταβούν σε μια ξένη χώρα για βοήθεια είναι υποχρεωτικό να είναι εμβολιασμένοι. «Στο πλαίσιο ευρωπαϊκών οδηγιών, τα μέλη της ΕΜΑΚ δεν μπορούν να μεταβούν στο εξωτερικό για βοήθεια εάν δεν είναι εμβολιασμένοι (και για άλλες ασθένειες, όπως μαλάρια, ελονοσία κ.α.) και αυτό γίνεται για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις εκάστοτε τοπικές συνθήκες που επικρατούν σε χώρες του εξωτερικού» τονίζει ο κ. Σταθόπουλος. Επί της ουσίας δηλ. στη συγκεκριμένη υπηρεσία ο εμβολιασμός για μια σειρά ασθενειών ήταν πάντα υποχρεωτικός για λόγους επιχειρησιακής ετοιμότητας, προκειμένου οι ομάδες να μπορούν να ταξιδέψουν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, όπου και όποτε παραστεί ανάγκη”.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών υποστηρίζει ότι η διατύπωση στο έγγραφο «μας παρουσιάζει ως αρνητές, ενώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αν συνέβαινε, βεβαίως και να το εξετάζαμε διεξοδικά. Δεν μπορούν να μας κατηγορούν ότι είμαστε αρνητές χωρίς να έχουν στοιχεία. Μπορεί μέσα στο Σώμα όπως και μέσα στην κοινωνία να υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό που αρνούνται το εμβόλιο, όμως, αυτό συμβαίνει παντού. Δεν είμαστε αρνητές στο Σώμα».

Στην ερώτηση του enikos.gr σχετικά με το γιατί δεν έκαναν νωρίτερα το εμβόλιο, ο κ. Σταθόπουλος απάντησε ότι «όλοι λένε όταν θα έρθει η σειρά μας. Είναι νέα παιδιά τα περισσότερα της ΕΜΑΚ, γύρω στα 35 έτη και τα περισσότερα λένε ότι θα κάνουν το εμβόλιο όταν έρθει η σειρά τους ακολουθώντας τον γενικό πληθυσμό. Υπάρχουν επίσης και κάποιοι που νόσησαν με κορονοϊό πριν από δύο μήνες, άρα αυτοί γιατί να εμβολιασθούν; Επαναλαμβάνω, τα εμβόλια θα γίνουν, δεν είμαστε αρνητές».

Σε ερώτηση για το τι πρόκειται να κάνουν τώρα, ο κ. Σταθόπουλος απάντησε ότι «είμαστε ένστολοι, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες του Αρχηγείου. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, διαφορετικό».Το επίμαχο έγγραφο

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθυντής του Radio North 98 Βαγγέλης Μωυσής, η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ανδρών που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κοινοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι με το υπ`αριθμόν πρωτοκόλλου “28550 Φ 215.2” έγγραφο που υπογράφει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολoκούρης.

“Μετά την κοινοποίηση της παρούσας διαταγής θα υπηρετούν σ` αυτές (σ.σ. στις ΕΜΑΚ) υποχρεωτικά μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στο σχετικό εμβολιασμό” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο. “Στους υπαλλήλους των ανωτέρω Υπηρεσιών που δεν έχουν προβεί ή προγραμματίσει εμβολιασμό σύμφωνα και με την ανωτέρω (γ) σχετική, θα δοθεί χρονικό διάστημα για να προγραμματιστεί ο εμβολιασσμός τους, εφόσον το επιθυμούν μέχρι την 11η Ιουνίου 2021, σε αντίθετη περίπτωση θα δρομολογηθεί η αντικατάστασή τους, στις εν λόγω υπηρεσίες, από άλλους υπαλλήλους του ΠΣ, που θα έχουν προβεί στον σχετικό αναγκαίο εμβολιασμό”, σημειώνεται.

Τέλος, οι διοικήσεις των ΕΜΑΚ καλούνται να ενημερώσουν ως τις 21 Μαΐου το Αρχηγείο, ποιοι μόνιμοι υπάλληλοι έχουν προβεί στον εμβολιασμό τους, ποιοι έχουν κινήσει τη διαδικασία να εμβολιαστούν και ποιοι δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους.

Τι αναφέρουν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος

Όπως διευκρινίζουν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος με τα οποία επικοινώνησε το enikos.gr, οι υπάλληλοι των οκτώ ΕΜΑΚ της χώρας είναι πυροσβέστες, όπως είναι και όλοι οι υπόλοιποι, ωστόσο, προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, πρέπει να το θέλει. Υπογραμμίζουν, δηλαδή, ότι δεν είναι υποχρεωτικό να υπηρετήσει κάποιος στις ΕΜΑΚ. Επισημαίνουν, όμως, ότι στη συγκεκριμένη υπηρεσία, ο εμβολιασμός για μια σειρά ασθενειών ήταν πάντοτε υποχρεωτικός για λόγους επιχειρησιακής ετοιμότητας, προκειμένου οι μονάδες να είναι έτοιμες για αποστολές στο εξωτερικό, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, όπου και όποτε παραστεί ανάγκη για την αντιμετώπιση καταστροφών. Άρα, σημειώνουν τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, ουσιαστικά με το έγγραφο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας αναφέρεται ότι μεταξύ των εμβολίων, που θα πρέπει να κάνουν όσοι ανήκουν στις ΕΜΑΚ, θα είναι και αυτό του κορονοϊού. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΕΜΑΚ στο πλαίσιο των κανονισμών που επιβάλλονται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Διασφαλίζεται επίσης ότι οι υπάλληλοι θα είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε περίπτωση συμβάντος, τονίζουν οι ίδιες πηγές που διαβεβαιώνουν ότι το μέτρο αυτό δεν θα επεκταθεί σε άλλες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ