Άρση lockdown: Τα επόμενα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα – Οι ημερομηνίες “κλειδιά”

Επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας, έπειτα από το πολύμηνο lockdown, βήμα-βήμα. Πρώτη ημερομηνία ορόσημο για το σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω κορονοϊού, ήταν η Δευτέρα του Πάσχα, όταν και επαναλειτούργησε η εστίαση και τα καφέ, μόνο σε εξωτερικούς χώρους και υπό αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι εργαζόμενοι του κλάδου επέστρεψαν στην εργασία τους και οι πολίτες έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να απολαύσουν το φαγητό τους ή τον καφέ και το ποτό τους, ξανά στα μαγαζιά έπειτα από έξι μήνες.

Δύο είναι οι βασικές ημερομηνίες στο σχέδιο “επιστροφή στην κανονικότητα” που ακολουθούν: η 10η Μαΐου με το άνοιγμα των σχολείων και η 15η Μαΐου με την επανεκκίνηση του τουρισμού και των υπερτοπικών μετακινήσεων. Ωστόσο, μέχρι τότε, κι άλλες δραστηριότητες πρόκειται να επανεκκινήσουν, δίνοντας “ανάσες” σε κοινωνία και οικονομία, με σύμμαχο τον καλό καιρό, την επιτάχυνση των εμβολιασμών αλλά και τη δυνατότητα που δίνουν τα self test για τον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων, βάζοντας φρένο στη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη συνεδρίασε η επιτροπή των επιδημιολόγων, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει και η ολομέλεια της επιτροπής, όπου δεν αποκλείεται να τεθούν στο “τραπέζι” και άλλες “ήπιες” παρεμβάσεις περαιτέρω χαλάρωσης ορισμένων μέτρων. Στο “μενού” των ειδικών ενδεχομένως να βρεθεί το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας και συγκεκριμένα εάν αυτή θα μπορούσε να αρχίζει στις 24.00 αντί στις 23.00 που είναι τώρα (έως τις 5.00 π.μ.). Πρόκειται για ένα αίτημα που τέθηκε και από επιχειρηματίες της εστίασης, αλλά και θέμα το οποίο προέκυψε στην ατζέντα συζητήσεων των ειδικών λόγω και των φαινομένων “συνωστισμού” νέων στις πλατείες, αμέσως μόλις κλείνουν καφέ και εστιατόρια. Ακόμη ένα ζήτημα που ίσως συζητηθεί είναι κι εκείνο της κατάργησης του click in shop στο λιανεμπόριο και η επίσκεψη στα καταστήματα με μήνυμα στο 13032 το οποίο θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα αποστέλλεται μία φορά μέσα στην ημέρα. “Γρίφος” αποτελεί το θέμα των γυμναστηρίων και το εάν και πότε αυτά θα επαναλειτουργήσουν.

Σε ό,τι αφορά στην πιθανότητα κατάργησης των sms, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, είπε ότι από τις 15 Μαΐου και μετά “θα δούμε τι μπορεί να γίνει και τι μπορεί να επανεξεταστεί”. Όπως τόνισε το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Άρση μέτρων από το Σάββατο – Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες

Την επανεκκίνηση σειράς δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και των οργανωμένων παραλιών, των διοικητικών δικαστηρίων, των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το απόγευμα της Τετάρτης. Η αρχή γίνεται ήδη, από το Σάββατο 8 Μαΐου, έπειτα από το “πράσινο φως” που άναψε η επιτροπή των ειδικών.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών και απόφαση της κυβέρνησης, επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

· Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

· Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

· Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

· Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

· Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Η ΓΓΠΠ επισημαίνει ότι θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση για την εξειδίκευση των αποφάσεων.

Σχολεία: Πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Δημοτικών – Τι θα ισχύει για τα self test

Επιστροφή στα θρανία από τη Δευτέρα 10 Μαΐου για τους μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων σε ολόκληρη τη χώρα. Η επιστροφή στις αίθουσες θα γίνει με τη διενέργεια self test, η προμήθεια των οποίων αρχίζει από σήμερα Τετάρτη 5 Μαΐου από τα φαρμακεία. Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο προς όλα τα σχολεία, δίνοντας αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα των σχολείων. Επισημαίνεται ότι κανονικά από 10/5 θα λειτουργήσουν και τα ολοήμερα σχολεία, καθώς και όλων των τύπων τα Λύκεια.

Έχουν ήδη σταλεί αναλυτικές οδηγίες, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σχετικά με τα κεντρικά σημεία της ύλης μαθημάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία είναι απαραίτητα για την ορθολογική διαχείριση της ύλης των τάξεων αυτών κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά καθώς και την επόμενη. Περαιτέρω, οι σχολικές μονάδες όλης της χώρας έχουν λάβει κατευθυντήριες γραμμές για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών/μαθητριών στις παρούσες συνθήκες κατά την επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία, που εκπονήθηκαν από επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, οδηγίες για τη διαπίστωση του βαθμού αφομοίωσης της ύλης από την πλευρά των μαθητών/μαθητριών, καθώς και προτάσεις και κατευθύνσεις για την εκπαιδευτική λειτουργία.

Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό καλούνται τη Δευτέρα 10 Μαΐου να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid-test).

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του self test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ κορονοϊού παρέχεται δωρεάν και διενεργείται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές/τριες εκπαιδευτικούς, μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις ώρες πριν την προσέλευση στην σχολική μονάδα.

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων και ήδη έχει βοηθήσει στον εντοπισμό σημαντικού αριθμού ασυμπτωματικών, ως επί το πλείστον, ασθενών, επομένως και στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα. Τα βήματα είναι τα εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και προσωπικό των σχολείων παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν όλοι από σήμερα, Τετάρτη 5 Μαΐου, σε όλη τη χώρα. Από τη Δευτέρα 10/5 θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα self-test στο σπίτι τους. Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί. Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό:

Για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους κάθε ημέρα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης ή όποτε τους ζητηθεί. Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να συμπληρώνεται χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό:

Εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid-test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Δείτε εδώ την ΚΥΑ

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Δεν ανοίγουν στις 10 Μαΐου – Πότε θα επανεξεταστεί το θέμα

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 10 Μαΐου δεν θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί μαζί με τα Δημοτικά, τα Νηπιαγωγεία και τα Γυμνάσια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, “δεν υφίσταται θέμα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σταθμών την Δευτέρα 10 Μαΐου”. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι “η επαναλειτουργία των σταθμών αυτών θα εξεταστεί αργότερα ανάλογα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής των ειδικών. Σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν έγκαιρα”.

Από το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζεται ότι οι βρεφονηπιακοί παραμένουν κλειστοί, επειδή, εκτός των επιδημιολογικών δεδομένων, σύμφωνα με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, τα μέτρα πρόληψης (χρήση μάσκας και διενέργεια self test), που εφαρμόζονται στις άλλες δομές που ανοίγουν (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ηλικίες 0-4 ετών. Η επιτροπή θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων και θα επανεξετάσει την πιθανότητα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σε περίπου 10 ημέρες.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι “δεν τίθεται ζήτημα επαναλειτουργίας των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών”. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, “η επανέναρξη της λειτουργίας των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών πρόκειται να εξεταστεί εντός των δύο επόμενων εβδομάδων και πάντα σε συνάρτηση με τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή επαναλειτουργία τους χωρίς την παραμικρή έκπτωση στο κρίσιμο ζήτημα της Δημόσιας Υγείας”. Το ΥΠΕΣ καταλήγει με την επισήμανση ότι “για οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη πρόκειται να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση τον κατάλληλο χρόνο”.

Δικαστήρια: Πώς θα λειτουργήσουν από τις 10 Μαΐου

Τη διεύρυνση της λειτουργίας των δικαστηρίων από τη Δευτέρα 10 Μαΐου ενέκρινε σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων κατά του COVID-19, έπειτα από σχετική πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα.

Συγκεκριμένα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, από την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 προβλέπεται επιπλέον:

• Η εκδίκαση όλων των υποθέσεων ενώπιον του Αρείου Πάγου και των Πολιτικών Εφετείων

• Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων όλων των υποθέσεων του Ν. 2915/2001 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4055/2012

• Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων των υποθέσεων ειδικών διαδικασιών και εφέσεων κατ’ ερήμην αποφάσεων

• Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων των υποθέσεων εκουσίας δικαιοδοσίας

Αναφορικά με τα ποινικά δικαστήρια, θα εκδικάζονται

• τα κακουργήματα για τους προσωρινά κρατούμενους (ανεξάρτητα από τον χρόνο συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης)

• τα πλημμελήματα για τα οποία κατά περίπτωση συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής μέχρι την 31.12.2022 και τα κακουργήματα που παραγράφονται μέχρι και 31.12.2023

• οι εφέσεις κατά αποφάσεων, με κατηγορουμένους, οι οποίοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας

• οι υποθέσεις των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.

Για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια προβλέπεται η πλήρης επαναλειτουργία τους, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη.

Στο 4,6% ο δείκτης θετικότητας, 19.166 τα ενεργά κρούσματα – Η έκκληση Κικίλια για τους εμβολιασμούς

Την αναγκαιότητα να σπεύσουν όλοι οι πολίτες να εμβολιαστούν, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας με έμφαση ότι παρόλο που καταγράφεται βελτίωση στα στοιχεία και τους επιδημιολογικούς δείκτες, “η νόσος, η πανδημία είναι ακόμη εδώ”.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό και την πορεία των εμβολιασμών, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμένους την ημέρα και σήμερα ξεπερνάμε το 1 εκατ. εμβολιασμένων με δύο δόσεις, ενώ πλέον λειτουργούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα. Όπως εξήγησε, μέσα στον Μάιο θα κάνουμε 2,3 εκατ. εμβολιασμούς και στο τέλος Μαίου θα έχουμε φτάσει τα 5 εκατ. εμβολιασμούς. Το πρόγραμμα, τόνισε, θα κορυφωθεί τον Ιούνιο και ο μεγάλος στόχος είναι όλοι οι ενήλικες να βρουν εμβόλιο και να εμβολιαστούν στα τέλη Ιουνίου έως τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου. 

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, τονίζοντας ότι απαιτείται “μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε το ένα πίσω από το άλλο τα βήματα ελευθερίας που μας παρέχονται από την πολιτεία, σε οικονομικό επίπεδο, σε κοινωνικό, αύριο σε τουριστικό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε τη δημόσια υγεία και να κάνουμε μόνιμα βήματα ελευθερίας και προς την σωστή κατεύθυνση”. Εξήγησε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος του 7ημέρου ήταν χθες στα 1.756 νέα κρούσματα, “έχοντας σταθεροποιηθεί και ενδεχομένως παρουσιάζοντας μια μικρή πτώση”, κάτι που χαρακτήρισε ως ενθαρρυντικό. Από την άλλη, τόνισε, η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες είναι τα 43 έτη, δηλαδή πρόκειται για ηλικίες μάχιμες και ενεργές στην κοινωνία, όπως είπε, ενώ σημείωσε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται αύξηση στα κρούσματα στις ηλικιακές ομάδες 45-54 και 35-44. Ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 4,6% και τα ενεργά κρούσματα εκτιμώνται σε 19.166, πρόσθεσε.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης. Όπως προκύπτει από την έκθεση, καταγράφηκε αύξηση στα ημερήσια κρούσματα αλλά και στον αριθμό των νεκρών, το τελευταίο 24ωρο, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.093 νέα κρούσματα (1.387 χθες) και ακόμη 96 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Αυτή τη στιγμή, 765 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, έναντι 783 την Τρίτη. Σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν 33.958 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 9.119 μοριακά και τα 24.839 rapid.

To για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.96 (95%Crl: 0.37 – 1.43).

Την εβδομάδα 26 Απριλίου 2021 – 02 Μαΐου 2021 (2021-W17) το ποσοστό θετικότητας ήταν 4.35% σε σύνολο 94.570 RT-PCR και 224.432 Rapid Ag δείγματα, ενώ ήταν 0.59% σε σύνολο 499.962 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των δειγματοληπτικών ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.63%. Την ίδια εβδομάδα οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.018, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 3.016. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ που ανακοίνωσε 2.093 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Επικράτεια. Από το σύνολό τους 8 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι βάσει της κατανομής των 2.085 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα, υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο που ανέρχεται 924, ενώ τριψήφιος είναι και στη Θεσσαλονίκη με 247. Υψηλά νούμερα παρουσιάζουν επίσης η Αιτωλοακαρνανία με 80, το Ηράκλειο με 41, τα Ιωάννινα με 31, η Κάλυμνος με 49, η Κοζάνη με 37, η Λάρισα με 69, η Μαγνησία με 42, η Φθιώτιδα με 24.

Δείτε την κατανομή:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ