Κορονοϊός-Σαρηγιάννης: Η “ακτινογραφία” των ασθενών και των διασωληνωμένων – Τι δείχνουν τα στοιχεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Για πρώτη φορά έπειτα από δύο μήνες έπεσε κάτω από το 4% ο δείκτης θετικότητας, καταδεικνύοντας την πτωτική πορεία της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα. Συγκεκριμένα, ο αριθμός αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη ήταν 71.099 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας την Πέμπτη. διαμορφώθηκε στο 3,4%. Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 4,6%, ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) σταθεροποιήθηκε στο 0,91 (τιμές του Rt κάτω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).

“Η ταυτόχρονη μείωση και των δύο δεικτών, που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα, υποδηλώνει την κάμψη της ανοδικής τάσης στο σύνολο της χώρας. Εντούτοις, όπως επισημάνθηκε, προβληματίζει η σχετική ανακολουθία της πορείας των διασωληνωμένων, κυρίως στην Αττική και σε μικρότερο βαθμό στο σύνολο της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συνολικά καλή πορεία που έχει διαμορφωθεί, είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί τις ημέρες του Πάσχα, συνεπικουρούμενη από την απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων” αναφέρουν ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος στην έκθεσή τους για την πορεία της πανδημία που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Όσον αφορά στους διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, την Πέμπτη ο αριθμός τους αυξήθηκε σε σχέση με την Τετάρτη (817 από 805). Ωστόσο, η ομάδα του κ. Σαρηγιάννη εκτιμά πως φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει η αποκλιμάκωση, η οποία όμως είναι αργή και έχει διακυμάνσεις. “Αυτό βέβαια με την παραδοχή ότι θα συνεχίσουν να τηρούνται τα ισχύοντα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων self-test και ανοίγματα δραστηριοτήτων υψηλού συγχρωτισμού, όπως τα mall και η εστίαση θα γίνουν με την κατάλληλη προετοιμασία” σημειώνουν οι ειδικοί του ΑΠΘ. Σχετικά με την ανακολουθία που εντοπίζεται, τονίζουν ότι προβληματίζει ο αριθμός των διασωληνωμένων στην Αττική, καθώς δεν συνάδει με τη συνολική πορεία των κρουσμάτων, τα οποία βρίσκονται σε καθοδική πορεία, εδώ και 3 εβδομάδες. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη, εκτιμούν ότι ακολουθείται μια πιο φυσιολογική πορεία της σχέσης μεταξύ κρουσμάτων και αριθμού διασωληνωμένων. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να συνεχίσει η αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων που ξεκίνησε από τις 21 Απριλίου.

Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, όπως αυτή παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2, ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, την Πέμπτη καταγράφηκαν 73, αριθμός αυξημένος σε σχέση με την Τετάρτη (63) και όπως είχε προβλέψει η ομάδα του κ. Σαρηγιάννη από την προηγούμενη εβδομάδα, ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που σήμερα είναι 75 έχει ξεκινήσει ήπια αποκλιμάκωση σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία του αριθμού των κρουσμάτων.

Συμπερασματικά ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά πως με τα χθεσινά αποτελέσματα, παρόλο που είχαμε αύξηση στον αριθμό των των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) σε σχέση με την Τετάρτη, διαφαίνεται πολύ ελαφρά κάμψη συνολικά, η οποία θα εκφραστεί σύντομα και στον αριθμό των θανάτων.

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 2. Αριθμός κρουσμάτων σε σοβαρή κατάσταση (νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 3. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στην Αθήνα

Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στη Θεσσαλονίκη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ