Γηροκομείο στα Χανιά: Νέες καταγγελίες για άθλιες συνθήκες – ΦΩΤΟ ντοκουμέντο

Συνεχίζονται οι νέες καταγγελίες για το γηροκομείο στα Χανιά. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΑΝΤ1, οι καταγγελίες για τον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας ξεκίνησαν το 2009. Πρώην εργαζόμενοι του γηροκομείου υποστηρίζουν ότι οι τρόφιμοι ζούσαν σε συνθήκες εξαθλίωσης και παρουσιάζουν φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Μία ηλικιωμένη μπήκε στον οίκο ευγηρίας, χωρίς παθολογικά η ψυχιατρικά προβλήματα, όμως σε μόλις δύο μήνες ήταν καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο, έχοντας χάσει πολλά κιλά, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες ντοκουμέντο που παρουσίασαν πρώην εργαζόμενοι του γηροκομείου. Τελικά η ηλικιωμένη άφησε την τελευταία της πνοή λίγες ημέρες αργότερα από εξάντληση και ασιτία.

“Δεν τους πιέζαμε να φάνε. Δεν ήταν και τόσο επαρκή τα φαγητά. Ερχόντουσαν μία χαρά με τα κιλά τους οι άνθρωποι και φεύγανε από τη ζωή… κόκαλα” αποκάλυψε πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, μιλώντας στον ΑΝΤ1. “Και τα χάπια που παίρνανε, γιατί όταν παίρνανε χάπια δεν το καταλαβαίνανε, δεν θέλανε να φάνε” πρόσθεσε. Αναφερόμενη στα χάπια που έδιναν στους τροφίμους, η πρώην εργαζόμενη τόνισε πως: «αυτά τα κανόνιζε ο ψυχίατρος και ο παθολόγος του τμήματος. Ήταν απλά για να είναι σε κάποια καταστολή».

Κάποιες φορές οι ηλικιωμένοι έμεναν νηστικοί

“Όταν είναι ένα άτομο και είναι βράδυ και δουλεύει ένα άτομο για 60 τροφίμους, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να τους κουμαντάρουμε όλους. Δεν προλαβαίναμε να αλλάζουμε, να πλύνουμε, τα ταΐσουμε. Κάποιες φορές έμεναν νηστικοί. Τους φορούσαμε καθετήρες για να μην υπάρχουν πολλές αλλαγές” ανέφερε η πρώην εργαζόμενη.

Καταγγελίες για το γηροκομείο από το 2009

Με αίτημα διαμαρτυρίας προς τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων και με κοινοποίηση αυτής στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και το υπουργείο Εργασίας, συγγενής θύματος του γηροκομείου, αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να υπάρχουν από το 2009 καταγγελίες σε βάρος της Μονάδας για παράνομη λειτουργία, για κακομεταχείριση τροφίμου καθώς και καταδικαστική απόφαση της τότε Νομαρχίας για να σφραγιστεί η Μονάδα, αλλά ποτέ καμία απόφαση δεν υλοποιήθηκε.

“Πράγματι υπήρχαν προβλήματα από το 2009, υπήρχαν καταγγελίες από το 2010. Μάλιστα ο τότε Νομάρχης έβγαλε απόφαση για σφράγισμα Μονάδας γιατί λειτουργούσε χωρίς άδεια. Δεν κατέστη αυτό πότε δυνατό να εκτελεστεί, δεν μπόρεσε να εκκενωθεί η Μονάδα γιατί να μπορέσει να σφραγιστεί. Μάλιστα, είχαν βάλει και πρόστιμο στην μονάδα το οποίο κατέπεσε, το δικαστήριο τους αθώωσε”, σημείωσε ο , Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής

“Να κληθούν να καταθέσουν και οι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια διενεργούσαν τους ελέγχους στην μονάδα. Μιλάμε για την Πρόνοια, το Υγειονομικό, τον ΕΟΔΥ, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Αν λοιπόν όλοι αυτοί οι φορείς, εμπλέκονται σε ένα τέτοιο σκάνδαλο, εγώ το θεωρώ όχι μόνο αδιανόητο, αλλά στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας”, ανέφερε ο δικηγόρος του γηροκομείου, Νίκος Ρουσσόπουλος,

Οι δυο δικηγόροι του γηροκομείου Χανίων υπέβαλαν αίτημα στην Εισαγγελία Εφετών προκειμένου να κληθούν από την Ασφάλεια Χανίων περισσότεροι από 50 μάρτυρες ώστε να καταθέσουν υπέρ της Μονάδας, ενώ, όπως δήλωσαν, αναμένονται μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση κατά όσων προχώρησαν σε καταγγελίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ