Εισήγηση λοιμωξιολόγων: Ανοίγουν τα Λύκεια τη Δευτέρα – Ανακοινώσεις Κεραμέως το απόγευμα

“Πράσινο φως” για το άνοιγμα των Λυκείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου, σε όλη τη χώρα εισηγήθηκε η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας. Στη συνεδρίαση των επιστημόνων συμμετείχε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η κυβέρνηση εισηγήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες να επιστρέψουν στα θρανία τη Δευτέρα οι μαθητές και των τριών τάξεων του Λυκείου. Η εισήγηση έγινε δεκτή με αποτέλεσμα το άνοιγμα των σχολείων να έχει “κλειδώσει” ουσιαστικά. Ανακοινώσεις για τα σχολεία θα γίνουν στις 6 απόγευμα από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία θα βρίσκεται στην απογευματινή ενημέρωση ( 6 μ.μ. ) μαζί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως το άνοιγμα των σχολείων με κανόνες και αυστηρά μέτρα προστασίας μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Βασικό εργαλείο θα αποτελέσουν τα self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ανοίγει η πλατφόρμα το απόγευμα

Το απόγευμα θα ανοίξει η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self tests και ξεκινάει η διάθεση τους αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα self test έχουν αρχίσει να φτάσουν στα φαρμακεία από χθες και στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες όλα. Θα διατεθούν ισόποσα 75 self tests ανά φαρμακείο.

Η πλατφόρμα καταχώρησης θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών. Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια self tests, αυτή την εβδομάδα.

Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία.

Σημειώνεται ότι ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής του ταυτότητας από το φαρμακείο. Τα κιτ για τα παιδιά τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους. Μαζί με το κιτ του self test, παραλαμβάνονται από τον φαρμακοποιό και οι γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Επισημαίνεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.

Από την πλευρά του οι φαρμακοποιοί συμβουλεύουν τους πολίτες να προμηθεύονται τα τεστ την ώρα λειτουργίας των φαρμακείων και να μην πηγαίνουν στα εκείνα που εφημερεύουν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ